Ο ευεργετισμός στην εποχή του κορωνοϊού…

on .

Είναι αλήθεια ότι η υγειονομική κρίση φανέρωσε και πολλά χαρίσματα του ελληνικού λαού τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Έτσι μαζί με τη δυστυχία και τον πόνο που πολλοί συνάνθρωποί μας δοκιμάζουν, βλέπουμε και πράξεις που δίνουν δύναμη και κουράγιο στο λαό μας για να στέκεται όρθιος και να αντιμετωπίζει τη δραματική κατάσταση με ελπίδα.
Τούτες τις μέρες δεν είναι λίγοι οι συμπατριώτες μας που προσφέρουν τη βοήθειά τους στους συνανθρώπους, στο Κράτος, στα Νοσοκομεία και όπου υπάρχει πρόβλημα με σκοπό να συμβάλλουν στην καλύτερη και πιο γρήγορη αντιμετώπιση των προβλημάτων της επιδημίας. Σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας καθημερινά ακούμε και διαβάζουμε ότι πολίτες και επιχειρήσεις διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια για την αγορά υγειονομικού υλικού και παρεμβαίνουν σε κάθε δυσκολία.
Το αποτέλεσμα είναι να βρίσκει το Κράτος σε χρόνο και χώρο τα αναγκαία υλικά και να προσφέρει στα Νοσοκομεία μας όλα τα απαραίτητα. Θεωρώ πως αυτή η προσφορά των ιδιωτών αποτελεί μια από τις αιτίες που κατάφερε η Ελληνική Πολιτεία να έχει τα καλύτερα αποτελέσματα στις υπηρεσίες προς τον κόσμο και μάλιστα με παγκόσμια αναγνώριση.
Η συμβολή όλων αυτών των ανθρώπων έρχεται ως συνέχεια της ευποιΐας των Ελλήνων μέσα στην ιστορική διαδρομή της πατρίδας μας. Οι Έλληνες από τα αρχαία χρόνια και σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις δείχνουν τον πραγματικό ανθρωπισμό τους και συμβάλλουν στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών και εθνικών ζητημάτων.
Ο μύθος του Προμηθέα αποτελεί την απαρχή της διάθεσης του Έλληνα για αυτοθυσία και προσφορά. Ο Προμηθέας έκλεψε τη φωτιά από τον Όλυμπο για να την προσφέρει στον άνθρωπο κι ας ήξερε ποιο θα ήταν το τίμημα της πράξης του.
Στο πνεύμα της κοινωνικής προσφοράς ήταν και ο θεσμός των «Λειτουργιών» στην Αρχαία Αθήνα, όπου οι πλουσιότεροι αναλάμβαναν το οικονομικό κόστος κοινωνικών εκδηλώσεων της πόλης. Τέτοιες δράσεις ήταν η αποστολή πρεσβείας στο εξωτερικό, η τέλεση δημοσίων εορτών, η κατασκευή μιας τριήρους και άλλα.
Μήπως στα χρόνια της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας Έλληνες με πλούτο δεν κράτησαν την ελληνική ψυχή και τον ελληνικό πολιτισμό; Έργο τους ήταν οι εκκλησίες, τα σχολεία, τα βιβλία, οι δάσκαλοι, οι Κοινότητες, κλπ. Και στα προεπαναστατικά χρόνια, όπως και κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του ’21 η συμβολή Ελλήνων με οικονομική δύναμη υπήρξε καθοριστική. Οι Ευεργέτες μας έδωσαν τα πάντα για να ανοίξουν σχολεία, να βρούνε δασκάλους και να στηρίξουν τον Αγώνα.
Αλλά και μετά την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους ως τα σήμερα σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές Έλληνες πατριώτες φανέρωσαν τον πατριωτισμό, τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη τους, διαθέτοντας κάθε μέσο οικονομικό. Γι’ αυτό και σε κάθε γωνιά της Ελλάδας συναντάμε έργα με κοινωνική σημασία ευεργετών και δωρητών.
Άρα πρόκειται για καθαρό ελληνικό γνώρισμα της φυλής. Οι έχοντες συνδράμουν στα δύσκολα και μάλιστα χωρίς υπολογισμό και ιδιοτέλεια. Τούτο το βλέπουμε τώρα που η κοινωνία μας και το κράτος μας βρίσκονται στα χτυπήματα της πανδημίας του κορωνοϊού.
Γι’ αυτό και ως Έλληνες πάντα οφείλουμε να αναγνωρίζουμε την προσφορά συμπατριωτών μας και να προβάλλουμε τις πράξεις τους ώστε να λειτουργούν και ως παράδειγμα προς μίμηση σε νεότερες γενιές.
ΧΑΡΗΣ ΛΕΟΝΤΑΡΗΣ