Παιχνίδια συμφερόντων της τοπικής εξουσίας!..

on .

 «ΕΔΩ καράβια χάνονται, βαρκούλες αρμενίζουν», για να μην πούμε για το τι έκανε η «κοπέλα» την ώρα που ο κόσμος καίγονταν. Ακριβώς έτσι και χειρότερα οι τοπικοί «άρχοντες», που εδώ και καιρό έχουν στήσει καυγά για το αν πρέπει να μπουν ή όχι ...λάμπες led στους δρόμους. Αν είναι θεσμική εκτροπή να πάνε οι του Δήμου στην Περιφέρεια για ενημέρωση, για να αντιλαμβάνονται οι πολίτες ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι συμφερόντων και εξουσίας. Γιατί αυτή την εντύπωση σχηματίζουν, χωρίς να καθίσουν και να σκάσουν κιόλας.

Σοβαρό μεν θέμα, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους, ώστε να επισκιάζει άλλα που αφορούν κυριολεκτικώς τη ζωή μας.
ΟΤΙ ο δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Ελισάφ «τα έχει βρει με τον περιφερειάρχη κ. Καχριμάνη», όπως λέγεται, δεν χωράει καμιά αμφιβολία. Άλλωστε και οι δύο επιλογή της Ν.Δ ήταν, οπότε λογικό (;) είναι να αποφάσισαν από κοινού να συμπεριφερθούν ως τοπάρχες του παλιού καιρού, για να ποδηγετήσουν τις εξελίξεις και μέσω των φιλικών τους μέσων ενημέρωσης να χειραγωγήσουν τους πολίτες. Πάγια τακτική της εξουσίας αυτή και εναπόκειται στην αντιπολίτευση και στους πολίτες να αντιδράσουν. Να καταγγέλλουν τις θεσμικές εκτροπές από όπου κι αν προέρχονται, αλλά να μην παραγνωρίζουν κι όσα καθορίζουν το μέλλον μας.
ΕΙΠΑΜΕ στην αρχή για τον κόσμο που καίγεται, αλλά οι ταγοί μας συμπεριφέρονται ως να ήλθαν από άλλο πλανήτη. Κυριολεκτούμε! Αφήνοντας τους λαμπτήρες κατά μέρος, διαπιστώνουμε μία εμμονή με τον τουρισμό. Που για έναν περίεργο λόγο βάφτισαν ...«βαριά βιομηχανία», από την οποία εξαρτάται εν πολλοίς η επιβίωση όλων ημών και της χώρας. Το βλέπετε κι εσείς· μετά την άρση της δίμηνης καραντίνας, αρχής γενομένης από την κυβέρνηση, μηδέ εξαιρουμένων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για αυτό το θέμα συζητούν και ποιά μέτρα πρέπει να ληφθούν! Όπως και εδώ στην Ήπειρο!
ΧΩΡΙΣ περιστροφές και κανένα ενδοιασμό θα πούμε, πως εδώ και χρόνια η μονομερής αναπτυξιακή στόχευση ήταν ένα ολέθριο λάθος, το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται. Διότι ως βαριά βιομηχανία της χώρας -και προ παντός της Ηπείρου λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας- έπρεπε να είναι η πρωτογενής παραγωγή! Η κτηνοτροφία σε όλες της τις μορφές και η γεωργία. Έτσι θα εξασφαλίζονταν διατροφική επάρκεια και εισόδημα για το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού κι όχι μόνο για τους λίγους και για λίγους μήνες το χρόνο, όπως τώρα με τον τουρισμό.
ΒΕΒΑΙΩΣ, η τουριστική ανάπτυξη, μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης του φυσικού πλούτου, είναι σημαντική και απολύτως απαραίτητη. Ως προτεραιότητα όμως ο πρωτογενής τομέας θα έπρεπε να ήταν -και να είναι- ψηλά στην ατζέντα κάθε κυβέρνησης και σε Ηπειρωτικό επίπεδο η πρώτη επιλογή των τοπικών ηγετών. Οι οποίοι αποδεικνύονται ολίγιστοι, επιδιδόμενοι στην άσκηση μικροπολιτικής, ωφέλιμης και λίαν αποδοτικής για τους ίδιους και την «πελατεία» τους. Αυτό το σαθρό σύστημα που μας καταδυναστεύει εδώ και χρόνια! Που δεν αφήνει τον τόπο να ανασάνει και διώχνει τους νέους!
ΞΕΡΕΤΕ γιατί τα λέμε; Διότι με την πανδημία του κορωνοϊού, που θα τυραννά την ανθρωπότητα για πολύ, πολλές χώρες και περισσότερο η δική μας, θα αντιμετωπίσουν ανθρωπιστικό πρόβλημα και έλλειψης διατροφικών αγαθών! Εν ολίγοις, ενδέχεται πολλοί άνθρωποι και στον τόπο μας να ...πεινάσουν! Που δε θα συνέβαινε, αν είχε ληφθεί πρόνοια για την αντιμετώπιση του καυτού ζητήματος, το οποίο δεν μπορεί να λύσει ο τουρισμός, που με τη διαμορφωθείσα κατάσταση φυσικό είναι φέτος να καταποντιστεί και κανείς να μη γνωρίζει τι θα γίνει την επόμενη χρονιά!
ΙΣΩΣ πείτε ότι ...«τι να κάνουμε τώρα, έτσι έχουν τα πράγματα, με τον τουρισμό θα πορευτούμε»! Εντάξει, αλλά ας αρχίσει από τώρα η Περιφέρεια Ηπείρου να προσαρμόσει το πρόγραμμά της στα νέα δεδομένα και να επιβάλλει να κάνουν το ίδιο και οι Δήμοι. Να σταματήσουν όλοι αυτή τη διάτρητη από κάθε πλευρά ...τουριστική προβολή, τα ταξίδια και τη συμμετοχή σε «εκθέσεις» ανά την υφήλιο, που μας κοστίζουν εκατομμύρια, τα οποία «τρώγονται» στην καλοπέραση ορισμένων και στις απευθείας αναθέσεις! Να γίνει στροφή προς τον πρωτογενή τομέα. Αλλιώς, να το θυμηθείτε, θα πεινάσουμε ξαναλέμε ...