Κληροδοτήματα και Ζάππειο…

on .

Προβληματισμούς, απορίες και ερωτηματικά που διατυπώθηκαν με τηλεφωνήματα και μηνύματα αναγνωστών προκάλεσαν οι απόψεις που διατυπώθηκαν με το άρθρο του συμπατριώτη μας στην Αθήνα Μιχάλη Μαρτσέκη και οι απόψεις που διατυπώθηκαν με το δικό μου άρθρο γύρω από τα Κληροδοτήματα Ιωαννίνων που διαχειρίζεται αντισυνταγματικά και αντίθετα με τη βούληση των Ευεργετών η Μητρόπολη Ιωαννίνων. Ρωτούν οι αναγνώστες ποιοί είναι αυτοί που κάνουν τις «αδιαφανείς παρασκηνιακές παρεμβάσεις», τι υποστήριζε παλιότερα ο Μιχάλης

Μαρτσέκης ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, ποιοι είναι αυτοί οι κρατικοί αξιωματούχοι που πιέζονται από «εκλεκτούς λογίους της πόλης», γιατί δεν λύνεται τόσα χρόνια αυτό το θέμα, ενώ μπορεί εύκολα να λυθεί από το Εφετείο, όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Μαρτσέκης.
Αφήνω προς το παρόν το θέμα των «αδιαφανών παρασκηνιακών παρεμβάσεων». Όταν λήξει η «κανονικότητα» με τον κορωνοϊό και μπούμε -αν μπούμε- στην κανονικότητα που σε ένα συντεταγμένο κράτος εκφράζεται με τη συνταγματική τάξη και τη νομιμότητα και η σημερινή πολιτική ηγεσία ακολουθήσει τα χνάρια των προηγούμενων, στα πλαίσια της αδιαφάνειας και της διαπλοκής ανάμεσα στην εκάστοτε πολιτική και εκκλησιαστική ηγεσία και δεν θελήσει να δώσει τη λύση που μπορεί και πρέπει, τότε θα μιλήσω με συγκεκριμένα ονόματα, σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο, για να μάθει ο Γιαννιώτικος λαός ποιοι είναι οι υπεύθυνοι που δεν λύνεται το θέμα στα Γιάννινα. Υπεύθυνη είναι σε μια Δημοκρατία η Βουλή που νομοθετεί και η Κυβέρνηση που εφαρμόζει τους νόμους και όχι το Εφετείο Ιωαννίνων.
Αυτό δεν το λέμε εμείς. Το είπαν όλα τα Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας (Τρεις Εισαγγελείς του Αρείου Πάγου, Δυο Ομόφωνα Πορίσματα της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, με συντάκτες το Φώτη Κουβέλη και τον Προκόπη Παυλόπουλο, και με μια ακόμα Ομόφωνη Απόφασή της, με την οποία συνέταξε και το σχετικό Σχέδιο Νόμου για να εξαλείψει τη φασιστική διάταξη του άρθρου 82 του νόμου 4182/2013 της Κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζελου, ο Συνήγορος του Πολίτη, τα Υπουργεία Εσωτερικών και Παιδείας, που έκριναν την υπόθεση σε Β’ βαθμό, δυο Αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας, που έκριναν τελεσίδικα σε Γ’ βαθμό και απέρριψαν προσφυγή της Μητρόπολης, χωρίς όμως η Πολιτεία να εφαρμόσει αυτή την απόφαση, διακεκριμένοι συνταγματολόγοι των Αθηνών και έγκριτοι δικηγόροι της πόλης που γνωρίζουν πλήρως το θέμα, καθώς επίσης και ο Μιχάλης Μαρτσέκης, ως εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας στην Επιτροπή Αγώνα για τα Ηπειρωτικά Κληροδοτήματα, το 1997 -θα δημοσιεύσω προσεχώς την αποκαλυπτική επιστολή του προς την Επιτροπή).
Όλοι, χωρίς καμιά εξαίρεση, αποφάνθηκαν ότι το θέμα είναι καθαρά πολιτικό και όχι δικαστικό -επαναλαμβάνω, μετά γνώσεως λόγου ότι το θέμα του Ζαππείου δεν έχει καμιά σχέση με αυτό των Κληροδοτημάτων των Ιωαννίνων, και να μη συγχέουμε ανόμοια πράγματα. Πρώτα πρέπει να εξαλειφθεί, όπως αποφάνθηκε η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, η επονείδιστη διάταξη του άρθρου 82 του νόμου 4182/2013 που λέει: «κοινωφελή ιδρύματα που έχουν εξαιρεθεί με ειδικές διατάξεις του α.ν.2039/1939 εξακολουθούν να εξαιρούνται του παρόντος Κώδικα και της εποπτείας της αρμόδιας αρχής... μπορεί όμως να τροποποιούνται με προεδρικό διάταγμα για την εναρμόνισή τους με τις διατάξεις του Κώδικά».
Αυτή η εξάλειψη δεν μπορεί να γίνει από το Εφετείο, αυτή πρέπει να γίνει από τη Βουλή, που είναι η μόνη αρμόδια να αποκαταστήσει το «ολοκληρωμένο συνταγματικό πραξικόπημα» του 2013, που μας γύρισε στην εποχή του Μεταξά, και μέσω αυτής στην εποχή του Πάγκαλου, που μας είχε γυρίσει στην Τουρκοκρατία και στο σκοτάδι του μεσαίωνα, στο οποίο παραμένει ακόμα η πόλη των Ιωαννίνων. Αυτά μας διδάσκει η κοινή λογική, αυτά επιβάλλει η συνταγματική τάξη και νομιμότητα, αυτά μας συμβούλευσαν όλα τα αρμόδια Θεσμικά Όργανα της Πολιτείας, αυτά μας έλεγε, το 1997, ο Μιχάλης Μαρτσέκης, με αυτό το απλό, ακόμα και για πρωτοετή φοιτητή της Νομικής, σκεπτικό, ξεκινήσαμε τον αγώνα το 1983, μέσα από το Δήμο, τον συνεχίσαμε, «με υπομονή και επιμονή», όπως μας συμβούλευε με την επιστολή του ο Μιχάλης Μαρτσέκης, χωρίς παλινωδίες, σ’ αυτόν τον αγώνα μένουμε πιστοί, και αυτόν θα συνεχίσουμε, γιατί η ιστορία μας έχει διδάξει -και η πείρα το επιβεβαιώνει- πως ο μόνος αγώνας που χάνεται στη ζωή είναι αυτός που δε γίνεται ή που -για οποιονδήποτε λόγο- εγκαταλείπεται.
Αυτός είναι -για να τελειώνουμε με το θέμα αυτό- ο μόνος και σωστός δρόμος. Ο δρόμος προς το Εφετείο δεν είναι ο μόνος δρόμος, είναι ξεστράτισμα από το σωστό δρόμο, για να γυρίσουμε «φτου κι από την αρχή» που λέει και ο λαός και να «κάνουμε μια τρύπα στο νερό». Αν τώρα εμείς οι Ηπειρώτες δεν έχουμε τη δύναμη και την τόλμη να πείσουμε την μέχρι τώρα ανεύθυνη και επίορκη πολιτική ηγεσία να πράξει, σύμφωνα με τον όρκο της και με τη συνταγματική επεξήγηση ότι «εκπροσωπεί το λαό και το Έθνος» και όχι τα εξωθεσμικά σε βάρος του λαού συμφέροντα, τα οποία δυστυχώς, όπως σύντομα θα αποκαλύψουμε υποστηρίζονται και από επίσημους θεσμικούς φορείς, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας.
Και για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία για το τί πρέπει να γίνει επαναλαμβάνω: Ο Δήμος Ιωαννιτών με απόφασή του την οποία θα λάβει σε ειδική συνεδρίαση, αφού καλέσει να παραστούν σ’ αυτήν οι βουλευτές του νομού και εκπρόσωπος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος:
1) Να ξεκινήσει άμεσα τη διαδικασία που προβλέπουν πέντε νόμοι της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας (εδώ το θέμα είναι και νομοθετικά λυμένο και δε χρειάζεται καμιά νομοθετική ρύθμιση) και να ζητήσει από την Γενική Γραμματεία Αποκεντρωμένης Διοίκησης να εκδώσει τις «διαπιστωτικές πράξεις» με τις οποίες οι Σχολικές Περιουσίες της Πόλης που προέρχονται από Κληροδοτήματα θα περιέλθουν κατά κυριότητα στο Δήμο, στον οποίο δικαιωματικά ανήκουν, και όπως ακριβώς συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα «ΠΛΗΝ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ».
2. Με την ίδια απόφαση να εξουσιοδοτήσει τη Δημοτική Αρχή, να συντάξει Υπόμνημα προς τη Βουλή των Ελλήνων και την Κυβέρνηση, στο οποίο να επισυναφθεί και το Σχέδιο Νόμου που συνέταξε η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και εξαλείφεται με αυτό η επονείδιστη διάταξη του άρθρου 82 του νόμου 4182/2013 για τα Κληροδοτήματα Ιωαννίνων που δια χειρίζεται η Μητρόπολη, ώστε στη συνέχεια, να γίνει η προβλεπόμενη εκκαθάριση και να περιέλθουν εκεί που ορίζουν οι διαθέτες.
Αυτά λέει το Σύνταγμα, αυτά επιβάλλει η συνταγματική τάξη και η νομιμότητα, αυτά υπαγορεύουν οι μακροχρόνιες δημοκρατικές παραδόσεις της πόλης μας και οι απαιτήσεις της «ΝΕΑΣ ΕΠΟΧΗΣ», αυτά πρέπει άμεσα να γίνουν, χωρίς να χρειάζονται προσφυγές στα Εφετεία που κι αν βγουν κάποιες αποφάσεις, αν δεν υπάρχει πολιτική βούληση για να λυθεί το θέμα, θα είναι «συναλλαγματικές χωρίς αντίκρυσμα».
Και προς τους εκτός Ηπείρου συμπατριώτες μια καθαρά φιλική και πατριωτική παράκληση: Αν δεν μπορούν να βοηθήσουν τούτη την πόλη και την περιοχή, τουλάχιστον ας μην παρεμβαίνουν για να τη βλάψουν. Και το λέω αυτό, γιατί οι μέχρι τώρα εμπειρίες μου, γύρω από αυτό το θέμα, είναι πικρές και κάποιοι το ξέρουν και μάλιστα πολύ καλά. Κι αν κάνουν πως δεν το ξέρουν, γρήγορα θα το μάθουν.