Το… πλεονάζον εισόδημα!

on .

 Ο κάθε υπεύθυνος Έλληνας νοικοκύρης, ιεραρχεί τις οικογενειακές του υποχρεώσεις και αναλόγως πορεύεται…

Τουλάχιστον, αυτό κάνει τώρα, στους δύσκολους υγειονομικά και οικονομικά καιρούς! Κάποτε επικρατούσε η υπερβολή και απουσίαζε εντελώς το «μέτρο»! (Λίγα ιδανικά, περισσότερα… δανεικά!).
Μερικά χρόνια πίσω και πριν την εμφάνιση της οικονομικής κρίσης, η κατάσταση ήταν διαχειρίσιμη… Υπήρχε η ραχοκοκκαλιά της ελληνικής κοινωνίας, η μεσαία τάξη, που λειτουργούσε σαν… αναπνευστήρας για όλους! Αλλά, από κακές πολιτικές, κατρακύλησε κι αυτή στην… τελευταία τάξη! (Του Δημοτικού…).
Έκτοτε, πώς να συνέλθει ο Έλληνας, με αυτά που προέκυψαν στη ζωή του! (Φτώχεια, χρέη, ο… άσωτος υιός και ο κορωνοϊός!).
Και σήμερα, ενώ δεν… «εξαφανίζονται» πράγματα που θέλουμε, όπως ο κορωνοϊός, συνεχώς συρρικνώνεται και… εξαφανίζεται το εισόδημά μας!
Ενώ οι Έλληνες οικονομικοί παράγοντες, διαβλέποντας τον κίνδυνο, ελπίζουν στη σωτηρία, έχοντας… ως ναυαρχίδα τον εσωτερικό τουρισμό! (Αργά μας θυμήθηκαν…).
- Αρκεί ο Έλληνας, λένε, να διαθέσει το… πλεονάζον εισόδημα!
Αλλά πού να βρεθεί το πλεονάζον εισόδημα, στον… μπαρουτοκαπνισμένο Έλληνα, που έδωσε δεκαετή μάχη επιβίωσης; Τι οικονομίες για τουρισμό να έχει ο άνεργος, ο εκ περιτροπής εργαζόμενος και ο… πανταχόθεν βαλλόμενος; (Κυρίως από το τρίπτυχο: Τράπεζες, ΔΕΚΟ, Εφορία!).
Το… πλεονάζον εισόδημα, δεν υπάρχει για τις ποθούμενες διακοπές! Δεν υπάρχουν χρήματα, ούτε… για μπρατσάκια και βατραχοπέδιλα!
Και ο μέσος Έλληνας, δυστυχώς, είναι «υποχρεωμένος» να κρατάει… αποστάσεις από λουόμενους και παραθεριστικά κέντρα!
Βλέποντας από μακριά, με… τα κυάλια και με λαχτάρα, το γαλάζιο της θάλασσας και αναφωνώντας την… ιστορική φράση: Θάλαττα, θάλαττα!
Και να έχει ο Έλληνας και τους πολιτικούς, να τον πιέζουν, λέγοντάς του: Σκάσε… και κολύμπα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής