Είναι πολλά τα λεφτά…

on .

 Η ρήση του Καβάφη «και τώρα τι θα γένουμε χωρίς βαρβάρους», γίνεται αφορμή στον νεοέλληνα να αναφωνήσει: Και τώρα, τι κάνουμε… χωρίς προβλήματα; Γιατί, όλα τα προβλήματα… ανέλαβε να τα λύσει η Ευρώπη, αφού άνοιξε τους κρουνούς και ρέει άφθονο το χρήμα, κυρίως προς τη Νότια Ευρώπη, την… κορωνοπληγείσα! (Βέβαια, οι βόρειοι γκρινιάζουν και αντιδρούν, ως συνήθως…).
Στη «μετά Τσιόδρα εποχή», νομίζουν οι Έλληνες πως θα βρεθούν στην ευτυχέστερη περίοδο! Φεύγοντας ο κορωνοϊός και μπαίνοντας στη χώρα… δισεκατομμύρια, όλοι ανακουφίζο-

νται! (Μη βιάζεστε…).
Στην εποχή της δραχμής, όταν κάποιος ήταν «κονομημένος», λέγαμε: Αυτός είναι εκατομμυριούχος! Σήμερα, ένας τέτοιος εκατομμυριούχος, είναι οικονομικά… ισοδύναμος, με έναν περιπτερά! Γιατί στη χώρα πλέον… έρχονται δισ. και έτσι θα διαμορφωθούν οι νέοι δισεκατομμυριούχοι!
Βέβαια, ας μην ξεχνάμε το γνωστό ανέκδοτο, όπου ένας δισεκατομμυριούχος έγινε σε μικρό διάστημα… εκατομμυριούχος! Τι έκανε; Αγόραζε αυγά 1 ευρώ το ζευγάρι και τα πωλούσε 10 λεπτά το ζευγάρι! (Επόμενο ήταν να χάσει τα… αυγά και τα καλάθια!).
Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται ψυχραιμία και όχι ενθουσιασμός! Θα δώσει η Ευρώπη χρήμα με αφορμή την πανδημία που υπάρχει εν εξελίξει, αλλά μη νομίζετε πως η φτώχεια του Έλληνα αυτόματα… θα λήξει!
Μετά, υπάρχουν μεγαλοκαρχαρίες αρκετοί, να φάνε με χρυσά κουτάλια! Στο λαό θα ρίχνουν κανένα κόκκαλο για… παρηγοριά! Καθώς για το μέσο Έλληνα, λόγω πανδημίας και όχι μόνο, δημιουργείται μια ιδιόμορφη κατάσταση… Και η οποία συνοψίζεται στη φράση: Μισή δουλειά, μισά λεφτά! Δουλειά σε 4ωρο, για να… χωρέσουν όλοι και να υπάρχει, φαινομενικά, λιγότερη ανεργία!
Αφήστε που γίνεται προσπάθεια από το κράτος να βρουν δουλειά και οι μετανάστες και άρα… λιγοστεύει η πίτα! Η Ύπατη Αρμοστεία κάνει αγώνα για την εκπαίδευση των μεταναστών (σωστά), να εργαστούν στην Ελλάδα (απίθανο) και να… ενσωματωθούν στην Ελληνική κοινωνία (ακόμη πιο απίθανο!).
Και με αυτή την τακτική στην Ελλάδα, μπορεί να υπάρξουν στο εγγύς μέλλον κάποιοι που να έχουν δισεκατομμύρια, αλλά στην πλειοψηφία του λαού, τα προβλήματα θα είναι… εκατομμύρια!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.