Το ατύχημα…

on .

Βρε μήπως «είμαστε οι καλύτεροι» και δεν το ξέρουμε; Μήπως μας ζηλεύουν όλοι και εμείς δεν το πήραμε χαμπάρι;
Μιλάμε για την Περιφέρεια Ηπείρου, αυτή που κάποτε ήταν πρώτη, στον κατάλογο της «ξεχασμένης Ελλάδας»! Και τώρα βρίσκεται πολύ ψηλά και… μακριά από τη… «ζώνη του υποβιβασμού»! Ιδού τα… πειστήρια!
- Έχουμε μία Πρέβεζα που… ξεπετάχτηκε τα τελευταία χρόνια και τώρα έχει διεθνή τουριστική διάκριση, με… μπλε σημαίες στις παραλίες της και με καλό βηματισμό ανάπτυξης!
- Έχουμε τη Θεσπρωτία, με τη μεγάλη της ιστορία, τις καταγάλανες παρθένες θάλασσές της και τη μεγάλη της πρόσφατη επιτυχία! (Εντελώς αμόλυντη απ’ τον κορωνοϊό!).
- Και η Άρτα καταβάλει σοβαρές προσπάθειες και παρουσιάζει τελευταία, ανάπτυξη οικονομική και πολιτισμική!
- Και τέλος, η… ναυαρχίδα της Ηπείρου, τα Γιάννενα, που πάντα υπήρξαν πρώτα στα γρόσια και στα γράμματα! Σήμερα βρίσκονται σε υψηλό επίπεδο, από κάθε πλευρά! (Εκπαίδευσης, Υγείας και Πολιτιστικού Οργανισμού!).
Δηλαδή συνολικά η Ήπειρος βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο, με βάση τα νέα οικονομικά και υγειονομικά δεδομένα, που σήμερα βιώνει ολόκληρος ο κόσμος! Και τους δρόμους μας έχουμε (Ιόνια – Εγνατία) και τα αεροδρόμια «διεθνοποιήθηκαν» (Ιωαννίνων – Ακτίου). Αλλά και ο πρωτογενής τομέας αναπτύχθηκε. Αυτό το «πλεονέκτημα» της περιοχής, με τα προϊόντα «ποιότητας» δίνει ένα ειδικό βάρος στην Ήπειρο!
Και σήμερα, έχουμε σαν αίτημα των καιρών, τη σιδηροδρομική σύνδεση της Ηπείρου! Το αίτημα αφορά στην ένταξη της σιδηροδρομικής σύνδεσης (Ηγουμενίτσα – Γιάννενα – Καλαμπάκα), στα έργα του ΕΣΠΑ 2021-2027, συμπληρώνοντας έτσι τη λεγόμενη «σιδηροδρομική Εγνατία»!
Ένα έργο πολύ δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο! Γιατί, μέχρι σήμερα, μόνο σαν… κατάρα ακουγόταν στην ορεινή Ήπειρο, το τρένο, με τη φράση: «Να σε κόψει… το τρένο της Καλαμπάκας»!
Μετά από λίγα χρόνια, ίσως γίνει και αυτό… το ατύχημα, στην περιοχή μας!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.