«Φρόντζου Πολιτεία»: Το στολίδι της πόλης μας…

on .

• Ας αναπαύεται εν ειρήνη και ας είναι ευλογημένη από τις γενιές των Γιαννιωτών αλλά και όλων των Ηπειρωτών η ψυχή του μεγάλου Κονιτσιώτη, Κωνσταντίνου Φρόντζου, ο οποίος πρώτος αυτός, μετά και μαζί με την αείμνηστη Αγγελική Χατζημιχάλη, ανακάλυψαν τη μεγάλη πολιτιστική και χρηστική αξία για τη ζωή της Χώρας μας, της λαϊκής μας παράδοσης και την αναβίωσαν.
Η «Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών», η γνωστή μας «Ε.Η.Μ», είναι το γνήσιο και ανάλογο του μεγαλειώδους ιδρυτή της,τέκνο, μέσα από το οποίο περνάει ολόκληρη η ζωή, η ιστορία και ο Πολιτισμός της Ηπείρου. Μνημείο και απόκτημα φοβερό, το Ηπειρωτικό συγγραφικό έργο που διέσωσε , διαφύλαξε και ταξινόμησε η Εταιρεία και το οποίο, ανάγεται και σε εποχές από το χρόνο ξεχασμένες στην τεράστιας αξίας Βιβλιοθήκη της.

Το Λαογραφικό Μουσείο, πλούσιο σε εκθέματα και κέντρο εκθέσεων , κέντρο Γραμμάτων και Τεχνών , όπως και τα γραφεία με την Βιβλιοθήκη, το …σπίτι της, η ψυχή της Ε.Η.Μ.
Ζωντανό μνημείο της Ηπειρωτικής αρχιτεκτονικής, το Τουριστικό Περίπτερο της Εταιρείας, όπου και η προτομή του αείμνηστου Προέδρου της επάνω στο γρανιτένιο βάθρο της, γιατί μόνο αυτό το υλικό ταίριαζε και στο χαρακτήρα και στο έργο του αείμνηστου Προέδρου της Ε.Η.Μ, του Κωσταντίνου Φρόντζου!
Βέβαια, σκοπός μας σήμερα δεν είναι η αναφορά στο έργο της Ε.Η.Μ, ή του Ιδρυτού της, αλλοίμονο, αυτό θα απαιτούσε ολόκληρο βιβλίο, αλλά είναι μια αναγκαία ματιά για τη σύνδεση, και την αναφορά μας, σε ένα επιμέρους έργο της Ε.Η.Μ, που μας έκανε να αισθανθούμε πολλές φορές περήφανοι.
Και εννοούμε, το παλιό Τουριστικό Περίπτερο της Εταιρείας το σημερινό «Φρόντζου Πολιτεία». Και πρέπει να πούμε εδώ πως επί σειρά ετών παρακολούθησαν οι Γιαννιώτες αρκετές αποτυχημένες επιχειρηματικές προσπάθειες στον χώρο αυτό, που ήταν προς μεγάλη θλίψη και απογοήτευσή τους, καθώς, ένα τέτοιο Κέντρο, που έγινε με τόση αγάπη, τόσες φιλοδοξίες, ένα… μνημείο και στολίδι της πόλης μας, δεν ανταποκρίνονταν στο σκοπό του.
Γι’ αυτό και θεωρούμε μεγάλο ευτύχημα, ότι η Ε.Η.Μ, ανέθεσε πριν μερικά χρόνια, δεν ξέρω πόσα, σε δύο λαμπρούς επιχειρηματίες, τους κ.κ. Γιάννη Κωστούλα και Βασίλη Βόβολη την επιχείρηση, οι οποίοι την κατέστησαν παράδειγμα μίμησης, εργαζόμενοι με ένα πνεύμα ανάλογο του Ιδρυτή, επιμονής και φιλοδοξίας για το καλύτερο αποτέλεσμα. Κατάφεραν να πραγματώσουν το όνειρο και τη φιλοδοξία του Φρόντζου:. Να δώσουν στην πόλη το στολίδι της!
Οι εκλεκτοί αυτοί επιχειρηματίες, με τη συμβολή φυσικά της Ε.Η.Μ, έδωσαν την ευκαιρία στους Γιαννιώτες να απολαμβάνουν το Τουριστικό Περίπτερο σε όλες τις εποχές και να το επιδεικνύουν στους επισκέπτες της πόλης μας. Είπαμε, αποτελεί σήμερα το στολίδι της και μας κάνει περήφανους