Η Γεωγραφία εκδικείται την Ελλάδα…

on .

Η Ιστορία δείχνει ότι η γεωγραφική θέση κάθε χώρας και κάθε τόπου διαμορφώνει τους όρους για την εξελικτική της πορεία στο χρόνο.

Έτσι εξηγείται και το ότι η Ελλάδα κατά την αρχαιότητα γνώρισε και μεγάλη πρόοδο, αλλά και δέχτηκε μεγάλες πιέσεις από άλλους λαούς. Αλλά και η δημιουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος δεν ήταν αποτέλεσμα γεωγραφικών, κλιματολογικών παραγόντων; Η χώρα μας ως παραθαλάσσιος τόπος ξανοίχτηκε σ’ όλο τον γνωστό τότε κόσμο και με την οικονομική της δύναμη διαμόρφωσε τις αναγκαίες συνθήκες

για τη δημοκρατική της ολοκλήρωση.
Αυτή η γεωγραφική θέση επηρεάζει την ταυτότητα της πατρίδας μας, θετικά ή αρνητικά, από τα αρχαία χρόνια ως τα σήμερα. Θυμίζω προς επιβεβαίωση τους περσικούς πολέμους κατά τον 5ο αι. π.Χ. και τις επιθετικές βλέψεις της Τουρκίας στην εποχή μας. Άρα χωρίς αμφιβολία ο γεωγραφικός μας ορίζοντας συνεχώς προκαλεί, απειλεί, αλλά και υπόσχεται διάφορες μελλοντικές καταστάσεις.
Για να γίνω σαφέστερος, ας δούμε ποιοι λαοί και ποια κράτη σήμερα μας περιστοιχίζουν. Αμέσως αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι η σχέση με όλους τους γείτονες είναι μόνιμα προβληματικές και απειλητικές για τα εθνικά μας συμφέροντα. Έτσι η Αλβανία, αν και αδύναμη χώρα, διαρκώς μας δημιουργεί προβλήματα είτε παραβιάζοντας δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, είτε υπακούοντας τυφλά στα ανθελληνικά σχέδια της Τουρκίας.
Ανάλογη είναι και η σχέση μας με τα Σκόπια. Ένα κράτος πολυεθνικό, φτωχό και σχεδόν άγνωστο στον διεθνή χώρο συνεχώς απαιτεί υποχωρήσεις από την Ελλάδα και προκαλεί με τις παράδοξες και ανιστόρητες διεκδικήσεις. Και δυστυχώς για την Ελλάδα η προηγούμενη κυβέρνηση, εκτελώντας εντολές της Γερμανίας και του Τραμπ, υποχώρησε και υπόγραψε τη «Συμφωνία των Πρεσπών», αδιαφορώντας και υποτιμώντας την ιστορική αλήθεια για τα εθνικά μας δικαιώματα στην Μακεδονία.
Η γεωγραφία στις μέρες μας έχει ξυπνήσει για τα καλά τα όνειρα του άλλου γείτονα, της Τουρκίας. Ο Ερντογάν τώρα κατάλαβε ότι η Τουρκία είναι μεγάλη χώρα, με 80 εκατ. αγορά και περιφερειακή δύναμη. Θέλει να αναστήσει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, αμφισβητεί τα σύνορά μας, καταπατά το διεθνές δίκαιο και καθημερινά μας απειλεί με πολεμικό θερμό επεισόδιο. Και για να μην τον ξεχνάνε επιχείρησε να ταπεινώσει τον παγκόσμιο χριστιανισμό, μετατρέποντας την Αγία Σοφία σε τζαμί. Πρόκειται για έναν αλαζόνα ηγέτη που έφτασε να προσκυνήσει μουσουλμάνος όντας μέσα στον ναό της Αγίας Σοφίας, που είναι το ιστορικό σύμβολο μιας άλλης θρησκείας.
Αυτές οι διαπιστώσεις δείχνουν ότι η Γεωγραφία απειλεί σοβαρά σε πολλά μέτωπα την Ελλάδα. Αυτή η πραγματικότητα δεν επιτρέπει στην πολιτική μας ηγεσία, αλλά και σ’ ολόκληρο το λαό να εφησυχάζει και να τυρβάζει περί άλλων. Μπορεί ο τόπος μας να είναι φορτωμένος με σημαντικά και μοναδικά ιστορικά αποθέματα, όμως η ευθύνη βαραίνει όλους για την υποστήριξη των εθνικών μας δικαιωμάτων και για το μέλλον της φυλής μας.
Η γεωγραφία εκπέμπει μηνύματα και εμείς ως δέκτες οφείλουμε να σκεφτούμε τρόπους ώστε να αντιδρούμε αποτελεσματικά και ουσιαστικά. Σήμερα η Ελλάδα χρειάζεται να διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη με όποιο οικονομικό κόστος. Αλλά και ανάπτυξη συμμαχικών σχέσεων με κράτη που είχαν εμπειρίες απειλητικές εκ μέρους της Τουρκίας, όπως είναι η Γαλλία, το Ισραήλ και η Αίγυπτος.
Βεβαίως τον καθοριστικό ρόλο θα έχει στην αντιμετώπιση του γεωγραφικού μας τόξου, το πατριωτικό φρόνιμα του λαού. Αυτό είναι μια πρόκληση για το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων και θα πρέπει πέραν των όποιων αντιθέσεων, να βοηθάνε ώστε να διαμορφώνονται οι απαιτούμενες συνθήκες για την καλλιέργεια της συλλογικής – πατριωτικής συνείδησης όλων των Ελλήνων.