Για τον Χαρακτήρα…

on .

Το ουσιαστικό γνώρισμα ενός ανθρώπου είναι ο χαρακτήρας του, οι βασικές αρετές του οποίου εκφράζουν τις διαθέσεις ή στάσεις απέναντι στα πάθη του ανθρώπου (συναισθήματα και επιθυμίες).

Οι αρετές δεν είναι τόσο εγγενή στοιχεία του χαρακτήρα, αλλά συνήθειες που μπορούμε να μάθουμε μέσω πρακτικής άσκησης.
Οι διανοητικές αρετές (γνώση, τέχνη, φρόνηση,…) διαμορφώνονται κυρίως με τη διδασκαλία, ενώ οι ηθικές αρετές μέσω της διαπαιδαγώγησης και της συνήθειας. Παρακινούμενοι αρχικά από παιδαγωγούς (γονείς, ιερείς, δασκάλους) και στη συνέχεια αποφασίζοντας εκούσια για τα ενεργούμε ενάρετα, γινόμαστε ενάρετοι. Μάλιστα, ο καλός χαρακτήρας μπορεί να διακριθεί και σε αντίξοες συνθήκες. Πρέπει να σημειωθεί ότι άμεση επίδραση στα συναισθήματα των ακροατών της ασκεί η ποίηση και η σωστή διαχείριση των συναισθημάτων συμβάλλει με τη σειρά της στη διάπλαση του χαρακτήρα. Το οικογενειακό περιβάλλον, η μητρική και πατρική στοργή και αγάπη, είναι αυτό που χτίζει, κυρίως, τον χαρακτήρα μας.

Στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του ατόμου διαδραματίζει ρόλο και η πολιτεία. Η ευδαιμονία του ατόμου συν-καθορίζεται από την πολιτεία επειδή στα καθήκοντά της συγκαταλέγεται και η ορθή διαπαιδαγώγηση των πολιτών. Άλλωστε, η προσωπικότητα διαμορφώνεται σταδιακά μέσα από κοινωνικές αλληλεπιδράσεις, ιδιαίτερα εκείνες που αφορούν την αμοιβαιότητα και την αλληλεξάρτηση, αφού αυτές περιέχουν και διδάσκουν τις κοινωνικές ταυτότητες.
Η αυτό-αξιολόγηση και η ακόλουθη ανάληψη δράσης, η ενίσχυση των αρετών και ο περιορισμός των ελαττωμάτων όχι μόνο θα κάνουν πιο ευτυχισμένους τους ανθρώπους γύρω μας, αλλά επιπλέον θα αυξήσουν τη δική μας ευτυχία. Ο κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει το θάρρος να ζήσει μια ζωή ειλικρινή, χτίζοντας τον χαρακτήρα του και ενισχύοντας την πρακτική λογικότητα (φρόνηση) που σχετίζεται με την επιλογή των δρόμων που οδηγούν σ’ έναν σκοπό προκαθορισμένο από την αρετή.
Με το πέρασμα του χρόνου ο άνθρωπος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του, όμως ένα μεγάλο μέρος του βρίσκεται στη γενετική κληρονομικότητα. Αυτό που αλλάζει στον άνθρωπο είναι οι συμπεριφορές του προς τους άλλους ανθρώπους, καθώς και τα συναισθήματά του. Πρέπει να σημειωθεί ότι αυτό που μπορεί να φυλακίσει μια προσωπικότητα είναι ένα σοκαριστικό γεγονός: ο θάνατος αγαπημένων προσώπων, ένα ατύχημα, η σωματική ή ψυχολογική βία. Οι καταστάσεις αυτές, που οι άνθρωποι βιώνουν συνεχώς, φέρνουν πολλές φορές μια βίαιη αλλαγή στον χαρακτήρα τους.
Πώς αποκαλύπτεται ο χαρακτήρας;
Σε καταστάσεις συμπυκνωμένης ενέργειας ο άνθρωπος παραδίνεται στη φύση του. Για παράδειγμα, στα ομαδικά παιχνίδια κανένας δεν απαλλάσσεται από τον χαρακτήρα του. Θα τον αποκαλύψει…
Ο χαρακτήρας του ανθρώπου δεν πρέπει να είναι στατικός. Μόνο το άνοιγμα στο καινούργιο μπορεί να αφήσει χώρο για άλλες σκέψεις, που μπορεί να γίνουν με τη σειρά τους άλλες πράξεις, άλλες συμπεριφορές, άλλες συνήθειες και τελικά άλλο πεπρωμένο.
E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.