Συνέργεια και συνεργασία για τους Δήμους του νομού…

on .

Είναι γεγονός ότι ο κάθε Δήμος του νομού Ιωαννίνων προσδιορίζεται από κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Τα χαρακτηριστικά αυτά έχουν να κάνουν με τα θρησκευτικά, ιστορικά και πολιτιστικά μνημεία που διαθέτει, με ξεχωριστές φυσικές ομορφιές, με παραδόσεις, ήθη και έθιμα, με τα γράμματα και τον πολιτισμό. Είναι, επίσης, επόμενο, ο κάθε Δήμος να προβάλλει και να αναδεικνύει αυτά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα και χαρίσματά του και να τα αξιοποιεί σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό για την ανάπτυξη της τουριστικής κίνησης, για περισσότερους επισκέπτες που θα έρχονται  στις πόλεις και τα χωριά των Δήμων τον νομού Ιωαννίνων σε όλες τις εποχές του έτους. 

Είναι μάλιστα υποχρεωμένος να παραδεχτεί κανείς ότι μία δεσπόζουσα θέση σε αυτή τη γεωγραφική απεικόνιση των Δήμων του νομού Ιωαννίνων καταλαμβάνει, πρωτίστως, ο Δήμος Ιωαννιτών. Αυτό συμβαίνει, γιατί είναι ο μεγαλύτερος Δήμος και συνάμα η πρωτεύουσα του νομού, γιατί διαθέτει νοσοκομεία, Πανεπιστήμιο και αεροδρόμιο, γιατί αναδεικνύεται από το κάλλος και την ομορφιά της Παμβώτιδας και του νησιού, γιατί ακόμη βρίσκεται στο κέντρο και αποτελεί την καρδιά όλων των άλλων Δήμων.  Όλοι  οι υπόλοιποι Δήμοι, ωστόσο, του νομού, με τα δικά τους ιδιαίτερα και ξεχωριστά  χαρίσματα, δημιουργούν ένα οργανικό σύνολο με τον Δήμο Ιωαννιτών και συμβάλλουν ισότιμα στο κάλλος, την ομορφιά και την ιστορία του νομού μας. 

Αν, ωστόσο, κρίνεται κάτι ως αναγκαίο και ως βασική προϋπόθεση είναι η συνέργεια και η συνεργασία που πρέπει να δημιουργηθούν και να υπάρξουν ανάμεσα στους Δήμους του νομού. Πρέπει να επιδιώκεται συνεχώς, μέσα από μία ειλικρινή και αδιάκοπη συνεργασία, ο κάθε Δήμος να προβάλλει και να αναδεικνύει και όλους τους υπόλοιπους Δήμους του νομού ώστε ο κάθε επισκέπτης να φεύγει από τον νομό Ιωαννίνων, έχοντας γνωρίσει και επισκεφτεί όσο το δυνατό περισσότερους από τους Δήμους και όσο το δυνατό περισσότερα από τα μνημεία του νομού. Η συνέργεια και η συνεργασία δεν σημαίνουν ανταγωνισμό και επιβολή, αλλά αμοιβαιότητα, αλληλοϋποστήριξη, αλληλεγγύη, συμπόρευση, κοινό όφελος. Μάλιστα, η  ενίσχυση και το κοινό ενδιαφέρον όλων  για Δήμους που αντιμετωπίζουν περισσότερα προβλήματα, όπως είναι η φυγή του πληθυσμού, αποτελεί έναν ακόμη επιπρόσθετο λόγο για κοινή  δράση, προβολή και υποστήριξη.

Ως εκ τούτου δεν περιοριζόμαστε στα στενά όρια του μικρόκοσμου που μας περιβάλλει, αλλά συμπορευόμαστε, συνεργαζόμαστε, ενισχύει ο ένας την πορεία και την ανάπτυξη του άλλου. Η συνέργεια και η συνεργασία συναποτελούν κινητήρια δύναμη προόδου και ευημερίας.

Είναι αυτονόητο ότι στην πορεία αυτή αξιοποιούνται ανάλογα και διαδραματίζουν τον σημαντικότατο ρόλο που τους αναλογεί  τόσο η Περιφέρεια Ηπείρου όσο και η ΠΕΔ Ηπείρου, καθώς και όλοι οι ενδιαφερόμενοι κοινωνικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι και  φορείς.