Η γοητεία της ευθύνης...

on .

 ΓΙΑ τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιουνίου γράφει η εφημερίδα και εκλεκτοί συνεργάτες της, με την έκβασή τους προδιαγεγραμμένη. Η αυτοδυναμία της ΝΔ αναμφισβήτητη, ο ΣΥΡΙΖΑ στα κακά του τα χάλια, το ΠΑΣΟΚ με τον κ. Ανδρουλάκη στον «κόσμο» του και τα μικρότερα κόμματα να διαγκωνίζονται ποιό θα καταφέρει να μπει στη Βουλή. Δεν είναι όμως λίγοι αυτοί που διατείνονται ότι το αποτέλεσμά τους και η πορεία - δύναμη των κομμάτων, θα αποτελεί πρόκριμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου. Κυρίως ως προς το ποιά πρόσωπα θα επιλέξουν να τα εκπροσωπήσουν, να ηγηθούν δηλαδή των σχηματισμών - παρατάξεων για τη διεκδίκηση της Περιφέρειας.

ΜΑΣ ενδιαφέρει σήμερα η Ήπειρος και η διοίκησή της. Η στήριξη της ΝΔ προς το πρόσωπο του κ. Αλέξ. Καχριμάνη θεωρείται δεδομένη - εκτός απροόπτου φυσικά, που δεν το βλέπουμε προς το παρόν. Δεν έχει σημασία για αυτή ότι διοικεί (ως Νομάρχης και Περιφερειάρχης από το 2003- και πριν δήμαρχος Μετσόβου επί δώδεκα χρόνια), ούτε για τα χίλια - μύρια που του καταμαρτυρούν με στοιχεία. Για εκείνη και στελέχη της προέχει η αίσθηση ότι ο κ. Καχριμάνης της προσφέρει υπηρεσίες, ανεξαρτήτως του ότι παλιότερα στήριζε υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ να εκλεγεί Νομάρχης- κυρίως για να «καθαρίσει» το δρόμο για τη δική του εκλογή στη Νομαρχία. 

ΑΠΟ την άλλη εκείνος (παρά το γεγονός ότι στη συνέχεια ως Περιφερειάρχης ...«αυτονομήθηκε» και ήταν εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ με «υπόγειες» και μη διαδρομές), επικαλούμενος όποτε τον βόλευε τη ΝΔ, κέρδιζε τις εκλογές- στήνοντας και ένα απίστευτο και άκρως αποδοτικό πελατειακό σύστημα. Τα πράγματα άρχισαν να δυσκολεύουν από το 2018 που εμφανίστηκε στο πολιτικό σκηνικό της Ηπείρου ο κ. Σπύρος Ριζόπουλος, με κεντροδεξιά προέλευση, με δριμύ καταγγελτικό λόγο και καινοτόμες προτάσεις για την προοπτική. Έφτιαξε την παράταξη «Ορίζοντες Ηπείρου», πάλεψε να την επικοινωνήσει, να την κάνει γνωστή, λοιδορήθηκε από το πελατειακό σύστημα, αλλά άντεξε κι όταν ακόμη ο κ. Καχριμάνης ξανακέρδισε και για τους λόγους που προαναφέραμε. Είναι η μόνη παράταξη (μαζί με το ΚΚΕ σε άλλο μοτίβο αυτό), που προκαλεί ταραχή στον Περιφερειάρχη, με τις προτάσεις και παρεμβάσεις του, η οποία επιτείνεται όσο πλησιάζει ο Οκτώβριος.

 ΤΙ υπάρχει όμως τώρα στον ορίζοντα; Ο κ. Καχριμάνης με τον κ. Ριζόπουλο να έχουν παρατάξεις (ο δεύτερος με τους «Ορίζοντες Ηπείρου» και σχεδόν πλήρες ψηφοδέλτιο) και τον κ. Λάμπρο Γεωργόπουλο (από τον κεντροδεξιό χώρο κι αυτός), να εμφανίζεται με αξιώσεις για πρώτη φορά στην πολιτική «αρένα», να οργανώνεται και να κάνει τον αγώνα του με την παράταξη «Φως» και επιλεγμένους συνεργάτες. Το ΚΚΕ και τα άλλα κόμματα της Αριστεράς έχουν τις δικές τους διαδικασίες για την επιλογή του προσώπου που θα ηγηθεί, αλλά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρίσκονται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, μετά την αποχώρηση των κ.κ. Γιώργου Ζάψα και Δημ. Δημητρίου- που ήταν υποψήφιος βουλευτής και θεωρείται απίθανο να ηγηθεί εκ νέου για λογαριασμό του ΠΑΣΟΚ. Η δυσχέρεια των δυό αυτών κομμάτων να βρουν υποψήφιο και να συγκροτήσουν παράταξη με εκατοντάδα και πλέον υποψηφίων, είναι εμφανής περισσότερο από ποτέ άλλοτε, όταν μάλιστα στις 31 Αυγούστου πρέπει να κατατεθούν τα ψηφοδέλτια στο Πρωτοδικείο.

   ΔΕΙΤΕ λοιπόν τι γίνεται, χωρίς ...φόβο και πάθος, όπως λένε. Ο κ. Καχριμάνης έχει υποστεί την αναπόφευκτη φθορά της διαχείρισης της εξουσίας επί τόσα χρόνια και μάλιστα κατά τρόπο που δε θα τη χαρακτήριζε κάποιος όσο θα έπρεπε αποτελεσματική για τον τόπο. Έχει πλέον απέναντί του δυό πρόσωπα από τον ίδιο πολιτικό χώρο, που σημαίνει ότι θα τον ... «μαδήσουν», θα του αφαιρέσουν ψήφους. Συμβαίνει δε και τούτο το πολύ αξιοπρόσεκτο: Ο κ. Ριζόπουλος έκανε άνοιγμα και προς την ΚεντροΑριστερά, με ευμενή αποδοχή από οπαδούς της και στελέχη της. Δεν έκρυψε εξ άλλου ότι συζητά με τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για στήριξη στις εκλογές, που εδώ που τα λέμε δεν έχουν και άλλες επιλογές με αξιώσεις. Αν δηλαδή στοχεύουν πραγματικά στην ανατροπή του «καθεστώτος Καχριμάνη», ο οποίος πλέον εξαρτά τη διάσωσή του από τη ΝΔ, χωρίς να μπορεί κανείς να προεξοφλήσει ότι θα τον ακολουθήσουν οι Νεοδημοκράτες όπως παλιότερα ή πως έχει καταστεί ανίσχυρος.

  ΔΙΑΒΑΖΑΜΕ ένα βιβλίο που εξέδωσε η Βουλή των Ελλήνων με τίτλο «Ευάγγελος Αβέρωφ, επιστολές προς τον Μιχαήλ Τοσίτσα». Σε κάποιο από τα πολύ ενδιαφέροντα κεφάλαια, μας άρεσε πολύ η φράση «η γοητεία της ευθύνης». Πιστεύουμε ότι δεν διακατέχεται από αυτή ο Περιφερειάρχης, αλλά από τη γοητεία της διαχείρισης και νομής της εξουσίας, με ό,τι άλλο συνεπάγεται αυτή. Θα αποτολμούσαμε όμως να πούμε ότι τη διακρίνουμε στον κ. Ριζόπουλο, χωρίς να σημαίνει ότι ο κ. Γεωργόπουλος δεν έχει συναίσθηση της ευθύνης που απορρέει από την ανάμιξή του με τα Κοινά. Αντιθέτως, έχει υψηλό αίσθημα ευθύνης, την οποία απέδειξε και ως διοικητής του «Χατζηκώστα». Επικεντρωθήκαμε όμως στον επικεφαλής της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», διότι σχεδόν άφησε τη δουλειά του και εδώ και πέντε χρόνια μάχεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο για τον τόπο του, την Ήπειρο. Τώρα πιό έμπειρος, διεκδικεί με αξιώσεις να διοικήσει την Περιφέρεια με σύγχρονη νοοτροπία, να διευρύνει τους ορίζοντές της, έχοντας γνώση και των διεθνών συγκυριών και τάσεων.