Με την ελπίδα ζωντανή για καλύτερες ημέρες...

on .

 ΝΑ τελειώνουμε αύριο. Για να μη χρειαστεί να πάμε σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση. Να εκλεγεί ισχυρή αυτοδύναμη κυβέρνηση και για να δούμε πως, με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα της χώρας. Το λέμε διότι δεν λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη μας όσα ακούστηκαν τις ημέρες που πέρασαν. Άλλωστε είναι γνωστό ότι τα μεγαλύτερα ψέματα λέγονται κατά τη διάρκεια των εκλογών, του πολέμου, του αρραβώνα και του κυνηγίου ή του ψαρέματος. Έτσι κι εδώ, τα κόμματα παρουσίασαν την εικόνα που ήθελαν και θα άρεσε στο λαό. Το της πλειοψηφίας ότι άριστα χειρίστηκε τα θέματα, υποσχόμενο μιά ονειρεμένη προοπτική και τα της αντιπολίτευσης περιέγραψαν μιά εικόνα άθλιας κυβέρνησης, που κατέστρεψε τη χώρα.

ΟΙ πολίτες στις 21 Μαΐου εμπιστεύτηκαν περισσότερο τη ΝΔ και ελάχιστα τον ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και τους άλλους κομματικούς σχηματισμούς. Κάτι που θεωρείται βέβαιο ότι θα επαναληφθεί στις αυριανές εκλογές, αφού όλα δείχνουν ότι η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη δεν κερδίζει μόνο τις εντυπώσεις, αλλά και την ψήφο της πλειοψηφίας των Ελλήνων. Όπως εκτιμούμε, δεν πιστεύει σχεδόν κανείς ότι η ΝΔ ως κυβέρνηση χειρίστηκε όλα τα ζητήματα άριστα, πως επέτυχε θαύματα, ούτε πως ανταποκρίθηκε όσο αναμένονταν στις προσδοκίες. Διέπραξε χονδροειδή λάθη, στελέχη της φέρεται να πρωταγωνίστησαν σε σκάνδαλα, η οικονομία δεν είναι και στα καλύτερά της, η ακρίβεια σακατεύει τα νοικοκυριά, οι τομείς της Υγείας και Παιδείας σε όχι καλή κατάσταση, όπως και ο πρωτογενής τομέας.

ΟΛΑ αυτά τα επισημαίναμε κατά την τετραετία που πέρασε, ασκώντας σκληρή κριτική, με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο σκληρά επικρίναμε και την αντιπολίτευση, κυρίως τον ΣΥΡΙΖΑ που είχε κιόλας κυβερνήσει νωρίτερα. Πάντα απέναντι από την εξουσία και ποτέ στο πλάι της. Με ένα εκλογικό αποτέλεσμα αναμενόμενο, η κριτική μας στο χρόνο που θα κυλήσει θα είναι πιο σκληρή. Διότι οι πρωθυπουργικές δεσμεύσεις- και από την Ήπειρο- ενείχαν το στοιχείο της κατηγορηματικότητας, της απόλυτης σιγουριάς ότι θα υλοποιηθούν, ήταν ένας λόγος τιμής. Θα περιμένουμε, αν επαληθευθούν οι προβλέψεις των ειδικών, να τηρηθεί και προπαντός για όσα αφορούν την περιοχή μας. Η οποία ειρήσθω εν παρόδω, δεν είναι καθόλου ευνοημένη, όπως μας την παρουσίασαν, όταν μάλιστα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή την κατατάσσει στις τελευταίες θέσεις από όλες τις περιφέρειες της Ευρώπης, σε ό,τι αφορά την ανάπτυξης και με πρωτιά στη διαφθορά.

ΕΙΠΑΜΕ πριν για τον ΣΥΡΙΖΑ. Οι πολίτες δεν τον εμπιστεύονται γιατί φοβούνται επανάληψη των θλιβερών έως και καταστροφικών φαινομένων της πενταετίας που κυβέρνησε τη χώρα. Άκουγαν και όλο αυτόν τον καιρό στελέχη του να εκφέρουν έναν απεχθή διχαστικό λόγο, να υβρίζουν και να επαγγέλλονται άλλος κλείσιμο τραπεζών, άλλος αλλαγή νομίσματος ή τοπικά νομίσματα, ενώ οι αλληλοσυγκρουόμενες απόψεις τους επί των εθνικών θεμάτων, δικαιολογημένα προκάλεσαν ανησυχία. Μα, θα μας πείτε, έχει πολύ καλό πρόγραμμα- αυτό που κυκλοφορεί και σε φυλλάδιο. Ίσως, αλλά από τη συγγραφή ενός καλού ενδεχομένως προγράμματος, μέχρι την υλοποίησή του, ο δρόμος είναι μακρύς. Ας ληφθεί υπόψη ότι και το 2015 τροφοδότησε τις ελπίδες των πολιτών, αλλά λίγο έλειψε να βρεθούμε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

ΔΕΝ αμφισβητούμε τις όποιες καλές προθέσεις, αλλά η πράξη απέδειξε ότι συχνά δεν αρκούν για να κυβερνηθεί μιά χώρα. Στην προκειμένη περίπτωση- για να κάνουμε και τον συνήγορο του «διαβόλου»- μπορεί ο κ. Τσίπρας να θέλει να μετασχηματίσει τον ΣΥΡΙΖΑ σε ένα σύγχρονο Αριστερό σοσιαλδημοκρατικό κόμμα, πολλά από τα στελέχη του όμως εμμένουν σε μιά Σταλινική αντίληψη των πολιτικών πραγμάτων και για τον μετασχηματισμό της κοινωνίας- και αδυνατεί να τα ελέγξει. Και κάπως έτσι, κύλησε στο 20% και αύριο ίσως ακόμη πιό κάτω! Πάντως, όσο κι αν σας φανεί παράξενο, δεν επιχαίρουμε. Για να προασπιστούν τα δικαιώματα των πολιτών και η δημοκρατία, απαιτείται η ύπαρξη ισχυρής αντιπολίτευσης. Για να ελέγχει την κυβέρνηση, έστω και με υπερβολές.

ΔΕΝ πιστεύουμε να μας πείτε ότι αυτόν τον ρόλο θα τον διαδραματίσει το ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ ή όπως αλλιώς θα το λένε, με τον επηρμένο κ. Ανδρουλάκη! Ο ΣΥΡΙΖΑ μπροστά του, ως κυβέρνηση, ήταν... αγγελούδι. Και το λέμε μετά λόγου γνώσεως, αφού γευτήκαμε στο πετσί μας τη «δημοκρατικότητά» του. Κανείς δεν ξεχνά το προγκρόμ εναντίον όσων διαφωνούσαν, ούτε τα σκάνδαλα με τις μίζες και το χρηματιστήριο. Ούτε βεβαίως και τη λεηλασία του δημοσίου χρήματος, που όλα αυτά και πολλά άλλα συνετέλεσαν στο οικονομικό βούλιαγμα της χώρας και στον σφιχτό εναγκαλισμό της από το Δ.Ν.Τ και τους διεθνείς τοκογλύφους. Άλλαξε, θα πουν ορισμένοι. Ασφαλώς όχι! Ο πυρήνας της πολιτικής «φιλοσοφίας» του παραμένει ο ίδιος. Αλλά, όλα αυτά τελειώνουν αύριο το βράδυ και μακάρι να είναι το καλύτερο για την Ελλάδα. «Κοντός ψαλμός, αλληλούια»...