Μία μουσική πανδαισία από τις χορωδίες μας…

on .

Την προηγούμενη εβδομάδα, επί ένα διήμερο, το βράδυ βρεθήκαμε στο «Ίτς Καλέ», μέσα στο Κάστρο, όπου οι ταγοί της πόλης μας, Περιφέρεια και Δήμος, με τη συμμετοχή φυσικά της Εφορίας Αρχαιοτήτων, κάνουν «πράγματα και θαύματα» με αναδομήσεις παλαιών κτιριακών εγκαταστάσεων και την καταπληκτική κατασκευή του πεζόδρομου εντός του οικισμού, σαν το παλαιό Καστρινό καλντερίμι, που όταν τελειώσει θα σου δίνει την αίσθηση ότι περπατάς στο Κάστρο του αλλοτινού καιρού και κάπου θα προβάλλει ένα φέσι κι ένας   ραγιάς, μ΄ ένα φουστανελά Σουλιώτη. 

 Αλλά με όλο αυτό το τεράστιο έργο, που ήταν και όραμα του και αείμνηστου δημάρχου μας, Μωυσή Ελισάφ, θα ασχοληθούμε κάποια στιγμή και διεξοδικότερα. Εκεί  λοιπόν, στο χώρο του Ιτς Καλέ, έγινε μία υπέροχη μουσική εκδήλωση της Περιφέρειας, την οποία οργάνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Οδυσσέας  Πότσης, η επιστημονική του  συνεργάτης κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη και με τη συνεργασία της  Μητρόπολης Ιωαννίνων, του Πνευματικού Κέντρου Ιωαννίνων και ορισμένων Δήμων, όπως της Κόνιτσας του Μετσόβου και άλλων, καθώς και των Ωδείων του Δήμου μας και της περιοχής. 

Γιορτάζονταν η «Παγκόσμια ημέρα Μουσικής» και η Περιφέρειά μας, συμμετείχε σ’ αυτόν τον εορτασμό. Σε αυτή τη διήμερη εκδήλωση επέλεξε να κάνει κάτι εξαιρετικά ενδιαφέρον:  Να αναδείξει, όλες τις χορωδίες του Νομού μας, αυτές της Μητρόπολής μας, της «Κατσαρείου δηλαδή  Σχολής Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής», της Εκκλησίας της Περιβλέπτου, της πλέον, ομολογουμένως, πολυπράγμονος  και πολυπροσφέρουσας  και   …αεικίνητης σε έργα αγαθά και έργα πολιτισμού,  Εκκλησίας, του Πνευματικού Κέντρου του  Δήμου μας, διαφόρων ωδείων όπως του Δημοτικού και άλλων κάποιων της περιοχής και    χορωδιακά συγκροτήματα  ορισμένων Δήμων μας και Κοινοτήτων. 

Ποτέ δεν μπορούσαμε να φανταστούμε ότι έχουμε στην περιοχή μας τόσα πολλά χορωδιακά συγκροτήματα, στα οποία γίνεται τόσο, μάλιστα, καλή δουλειά! Το ρεπερτόριό τους διάφορο, από Βυζαντινή μουσική και παραδοσιακή μέχρι πολυφωνική και έντεχνη, κορυφαίων συνθετών, Θεοδωράκη, Μαρκόπουλου κλπ. έως άριες και γνωστά κλασικά  κομμάτια αξιώσεων, τα οποία μας χάρισε η μικτή χορωδία της Κόνιτσας στην οποία   διακρίναμε πάρα πολύ καλά δουλεμένες φωνές! 

Μπράβο και στους χορωδούς και στους Μαέστρους τους! Δίκαια λοιπόν και τα πολλά και τα θερμά ευχαριστήρια και συγχαρητήρια, που έδινε ο πολύς κόσμος ο οποίος παρακολούθησε τη διήμερη μουσική εκδήλωση της Περιφέρειας στο Ιτς Καλέ. Τόσο στους  οργανωτές όσο και στους συντελεστές, τους ωραίους χορωδούς και τους Μαέστρους τους φυσικά, που κάνουν πολύ καλή δουλειά!

Ευχόμαστε πάντα η Περιφέρειά μας μαζί με το τεράστιο έργο της στον τόπο μας, να προσφέρει στο λαό  και τις χαρές και την ευδαιμονία  της τέχνης και της μουσικής!