Περί της ορκωμοσίας των βουλευτών μας…

on .

Η λέξη όρκος παράγεται από το αρχαίο ρήμα είργω που σημαίνει περιορίζω, εμποδίζω, από το οποίο παράγεται και η λέξη ειρκτή.

Σημαίνει ένα μέσο με το οποίο ο ορκιζόμενος δεσμεύεται να πει την αλήθεια, διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις. Είναι ένα είδος δυνητικής αυτοκατάρας, η οποία ενεργοποιείται εναντίον αυτού του ίδιου που ορκίζεται, στην περίπτωση που τον παραβαίνει. Στην Ιλιάδα βλέπουμε τον Αγαμέμνονα να δέεται στον Δία που είναι ο αρμόδιος των Ελλήνων θεός και παράλληλα γίνεται επίκληση του Ηλίου - ουρανού, της γης με τους ποταμούς και του Κάτω κόσμου, δηλαδή, ένας όρκος που βάζει μάρτυρα ολόκληρο το σύμπαν. Ο ίδιος ο Χριστός λέει στους Χριστιανούς να μην ορκίζονται και αντ' αυτού να "δίνουν το λόγο τους" ("να είναι το δικό σας ναι ναι και το όχι όχι").

Ο όρκος στην ορθόδοξη παράδοση (και συγκεκριμένα τους Συνοδικούς κανόνες) θεωρείται συνήθεια των εθνικών και επιτιμάται («τιμωρείται») με οκτώ μήνες ακοινωνησίας. Ενσυνείδητοι χριστιανοί πολιτικοί, που ήθελαν να κάνουν σοβαρή πολιτική προσπάθεια βασισμένη στην ορθόδοξη θεολογία και είχαν «φόβο Θεού» απέφυγαν όσο μπόρεσαν τις ορκωμοσίες και προσπάθησαν να τις καταργήσουν. Αυτό έκανε στα Επτάνησα ο Ριζοσπάστης Γεώργιος Τυπάλδος -Ιακωβάτος στην εποχή του 19ου αιώνα, όπως περιγράφει ο π. Γεώργιος Μεταλληνός στο βιβλίο του «Πολιτική και θεολογία» (εκδ. Τέρτιος, 1990) και ο αείμνηστος Νίκος Ψαρουδάκης την δεκαετία του 1980 όταν εξελέγη βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ.

Με την συμπεριφορά τους αυτή έδωσαν παράδειγμα ορθοπραξίας σε εποχές που δεν υπήρχε δυνατότητα να δίνει κανείς «πολιτικό όρκο» αντί του θρησκευτικού σε δικαστήρια, Βουλή, πανεπιστήμια, στρατό κ.λπ..

Στην εναρκτήρια συνεδρίαση της παρούσης Βουλής περίμενα από τους βουλευτές του «Δημοκρατικού Πατριωτικού Κινήματος ΝΙΚΗ» να δώσουν «πολιτικό όρκο», αφού έτσι θα σηματοδοτούσαν ότι σέβονται απόλυτα όσα ο Χριστός κήρυξε στην επί του όρους ομιλία Του: «Εγώ δε λέγω υμίν μη ομόσαι όλως» (Ματθ. Κεφ. Ε΄ στ. 34). Είναι αντιφατικό και μάλλον εντελώς ακατανόητο πώς οι βουλευτές του κόμματος ΝΙΚΗ επέλεξαν τον θρησκευτικό όρκο «Εις το όνομα της Αγίας και Ομοουσίου και αδιαιρέτου Τριάδος ορκίζομαι…».

Ο κ. Νατσιός, που γνωρίζει καλά την Ιστορία μας, πρέπει να ξέρει ότι ο περιβόητος Θεόκλητος Φαρμακίδης, είναι εκείνος που και ξεκίνησε όλη αυτή την κακή και προφανώς ξένη προς τα δικά μας ήθη συνήθεια επί Βαυαροκρατίας. Δυστυχώς, αντί της Ρωμιοσύνης εδώ προτιμήθηκε από τα κοινοβουλευτικά μέλη του κόμματος ΝΙΚΗ η... Φραγκοσύνη!

Εύχομαι στο μέλλον να δούμε καλύτερα πράγματα από τη ΝΙΚΗ και οπωσδήποτε όχι τόσο αυτοακυρωτικά αυτών που επικαλείται ως θεμέλιά της...

* Ο Νικήτας Αποστόλου είναι τ. τμηματάρχης του υπουργείου Γεωργίας – πτυχιούχος Παντείου.