Το Μεγάλο Παζάρι στη Διάσκεψη του ΝΑΤΟ…

on .

Είναι αξιοπερίεργο το πώς στην Ελλάδα εξαπλώνεται η τουρκική προπαγάνδα και φτάνουμε αμέσως στην ηττοπάθεια, εκθειάζοντας τον μεγάλο ηγέτη Ερντογάν και τις διπλωματικές του ικανότητες, παραβλέποντας παράλληλα τις επιτυχίες της Ελληνικής κυβερνήσεως. Απλά από την κατάσταση του ΔΕΝ πήγαμε στην κατάσταση του ΘΑ και μέχρι το «δια ταύτα» υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος. Ο Ερντογάν ΘΑ προωθήσει την ένταξη της Σουηδίας στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση για έγκριση και ο Μπάϊντεν ΘΑ προωθήσει το θέμα των F-16 στην Γερουσία, χωρίς κανένα χρονοδιάγραμμα.

Το φως που άναψε στο Βίλνιους από κόκκινο έγινε απλά πορτοκαλί και όχι πράσινο. Από πορτοκαλί μπορεί να γίνει πράσινο αλλά μπορεί να γίνει και κόκκινο. Υπάρχουν ακόμη εμπόδια από πλευράς Γερουσίας, η οποία σίγουρα θα βάλει τέτοιες αυστηρές δικλείδες ασφαλείας και προϋποθέσεις στην πώληση των F-16, τις οποίες οι Τούρκοι όπως έχουν δηλώσει δεν θα δεχθούν, οπότε προφανώς θα γίνει επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση του ΔΕΝ.

Ο Γερουσιαστής Μενέντεζ στις τελευταίες του δηλώσεις φάνηκε ότι είναι αποφασισμένος να έρθει ακόμη και σε ρήξη με τον Μπάϊντεν στο θέμα των προϋποθέσεων, πράγμα που ο δεύτερος δεν το επιθυμεί προεκλογικά. Ο ίδιος μάλιστα ο Μπάϊντεν επισήμανε ρητά στον Ερντογάν κατά την συνάντηση τους ότι δίνει μεγάλη σημασία στη διατήρηση της σταθερότητας στο Αιγαίο.

Είναι προφανές από τις τελευταίες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων και στρατιωτικών αναλυτών, ότι η Τουρκία θέλει τα εξοπλιστικά της προγράμματα για να υλοποιήσει την γαλάζια πατρίδα και τα επιθετικά και αναθεωρητικά της σχέδια κατά της Ελλάδας, ενώ η Ελλάδα εξοπλίζεται για την άμυνα της έναντι των επιθετικών σχεδίων της Τουρκίας και για την άμυνα της ΝΑΤΟϊκής συμμαχίας.

Δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Τουρκία ήταν συμπαραγωγός χώρα των αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 με στόχο να προμηθευτεί 100 αεροσκάφη. Μέχρι σήμερα θα είχε παραλάβει τουλάχιστον 10. Λόγω της προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από τη Ρωσία, αποβλήθηκε από το πρόγραμμα συμπαραγωγής των F-35 τη στιγμή που είχε αρχίσει να παραλαμβάνει τα πρώτα αεροσκάφη σε αμερικανικό έδαφος. 

Σήμερα η Τουρκία παλεύει να αναβαθμίσει 79 αεροσκάφη F-16 σε Viper και να αγοράσει 40 καινούργια F-16 Viper, με άγνωστο το αν και πότε θα το πετύχει. Σημειωτέον ότι από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 χρόνια για την παραλαβή του πρώτου νέου αεροσκάφους, ενώ εμείς ήδη μέχρι τότε θα έχουμε πολύ πριν αναβαθμίσει τα 80 F-16 σε Viper, θα έχουμε παραλάβει τα 24 Rafale και τις τρείς φρεγάτες Belhara και θα έχει αρχίσει η παραλαβή των υπερσύγχρονων F-35.

Η Τουρκία δεν πρέπει να παραλάβει από τις ΗΠΑ νέα αεροσκάφη και συλλογές εκσυγχρονισμού F-16 χωρίς την ύπαρξη σαφούς και ουσιαστικού μηχανισμού για την πρόβλεψη παύσης, καθυστέρησης ή απόσυρσης της μεταφοράς τέτοιων όπλων, εάν εμπλέκεται σε ενέργειες που θίγουν ή υπονομεύουν την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Είναι ντροπή για μια φιλελεύθερη και δημοκρατική χώρα όπως η Σουηδία να εξαναγκάζεται από την αυταρχική Τουρκία να αναθεωρήσει το σύνταγμά της, για να υποκύψει στις ορέξεις ενός αυταρχικού ηγέτη με γεμάτες τις φυλακές από όσους διαφωνούν μαζί του και με ματωμένα τα χέρια του από το αίμα πολιτικών αντιπάλων του, Κούρδων και όχι μόνο. 

Δεσμεύτηκε λέει η Τουρκία να μη χρησιμοποιήσει τα F-16 εναντίον της Ελλάδος όπως δεν τα χρησιμοποίησε και μέχρι τώρα (!!!). Αυτό το «όπως μέχρι τώρα» τα λέει όλα. Για τους Τούρκους οι χιλιάδες παραβιάσεις του Εθνικού Εναερίου Χώρου και των Εθνικών Χωρικών Υδάτων, καθώς και οι υπερπτήσεις σε χαμηλό ύψος υπεράνω των Ελληνικών νησιών δεν συνιστούν εχθρική χρήση κατά της Ελλάδος.

Η Ελλάδα πρέπει να προσέξει πάρα πολύ, πρώτον να μη ξεπλύνει τα αμαρτήματα της Τουρκίας και δεύτερον να μην εκθέσει αυτούς που μας στηρίζουν στο Κογκρέσο και στην Γερουσία καθώς και όλη την ομογένεια στις ΗΠΑ, γιατί αυτό θα ήταν καταστροφικό για τα ελληνικά συμφέροντα. 

Δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος ότι θα αλλάξει κάτι προς το καλύτερο με τα χαμόγελα και τις δήθεν θερμές χειραψίες, αν η Τουρκία δεν αποσύρει τα στρατεύματα της από την Κύπρο, δεν άρει το Casus belli για την επέκταση των χωρικών μας υδάτων, δεν αποσύρει τις επιστολές της προς τον ΟΗΕ για την κυριαρχία των ελληνικών νησιών και το Τούρκο - Λιβυκό μνημόνιο και δεν σταματήσει τις παρεμβάσεις της στη Δυτική Θράκη. 

Όλες οι θέσεις και οι επίσημα διατυπωμένες διεκδικήσεις της Τουρκίας παραμένουν σε ισχύ. Πρόκειται για μικρό διάλειμμα για να πάρουν τώρα αυτά που θέλουν και σύντομα θα ξεδιπλώσουν όλη την ατζέντα της επιθετικότητας τους, όπως το «Θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά», «θα στείλουμε στην Αθήνα τους πυραύλους Typhoon», «θα έρθουμε κολυμπώντας στο Καστελλόριζο» κλπ. Όλα τα άλλα περί αλλαγής πλεύσης της Τουρκίας είναι παραμύθια της Χαλιμάς και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί.  

* Ο Αντώνης Βασιλείου είναι Αντιστράτηγος (εα), Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός, MSc Επιχειρησιακός Ερευνητής, τ. Σύμβουλος ΟΑΣΕ επί Συμβατικών Εξοπλισμών και τ. Μελετητής των Συστημάτων Διοικήσεως και Ελέγχου Πληροφοριών του ΝΑΤΟ (www.antoniosvasileiou.gr).