Τα δώρα του Αναστάσιου στον έγκλειστο δήμαρχο Χειμμάρας…

on .

Με τη βεβαιότητα ότι η Παναγία και μετά τη μετάστασή της στους ουρανούς δεν έχει εγκαταλείψει τον κόσμο, αλλά με την ίδια μητρική φροντίδα εξακολουθεί να μεσιτεύει στον Μονογενή της, εόρτασαν οι Ορθόδοξοι της Αλβανίας την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Αυτή ήταν και η ελπίδα, που μετέφερε στον φυλακισμένο δήμαρχο Χειμμάρας Φρέντυ Μπελέρη ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, στο κελί του οποίου πήγε ανήμερα της εορτής και του δώρισε μια εικόνα της Παναγίας, με την ευχή και την προσευχή να τον ενισχύει και να τον στηρίζει στις κακοτοπιές της ζωής και στις κάθε είδους δυσκολίες και δυσχέρειες. 

Είναι γνωστές οι ανθρωπιστικές ευαισθησίες του Αρχιεπισκόπου Αναστασίου, οι οποίες εκδηλώνονται χωρίς διαχωριστικές γραμμές, με αφετηρία την ανεξάντλητη αγάπη του, που είναι βάλσαμο παρηγοριάς για όλους. Όπως είναι και γνωστή η πάγια θέση για ειρηνική και αρμονική συνύπαρξη των δύο λαών, Ελληνικού και Αλβανικού, τονίζοντας σε κάθε ευκαιρία ότι "εμείς γκρεμίζουμε και δεν υψώνουμε τείχη". 

Ο λόγος του και οι πράξεις του έχουν ενωτικό και όχι διασπαστικό και διχαστικό χαρακτήρα, κόντρα σε οποιεσδήποτε ενέργειες μισαλλοδοξίας και καιροσκοπισμού. Και όταν χρειάζεται, με λόγο ψύχραιμο και ήρεμο, αλλά ουσιαστικό, και με σώφρονα συμπεριφορά, επισημαίνει τα κακώς κείμενα.

Ο κ. Μπελέρης έγραψε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω ολόψυχα τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας κ. κ. Αναστάσιο για την επίσκεψή του σήμερα. Είμαι βαθύτατα συγκινημένος που ανήμερα της Παναγίας με ευλόγησε με το δώρο της παρουσίας του, της πίστης και της αγάπης του».

Εξάλλου σε ηχογραφημένο μήνυμά του, ο δήμαρχος Χειμάρρας επισημαίνει: «Μην ανησυχείτε για εμένα. Αντέχω γιατί είμαι περήφανος για εσάς. Αλλά κυρίως είμαι ευγνώμων στο Θεό και τους ανθρώπους, που με ευλόγησαν μέσα από την στέρηση των δικαιωμάτων μου να μάθουν όλοι για τον πολύχρονο αγώνα μας».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Μπελέρης, αφού υπογραμμίζει μεταξύ άλλων, ότι είναι ο μόνος αυτοδιοικητικός στην Αλβανία, από το 90 και μετά, που έπεσε το καθεστώς Χότζα,  ο οποίος, βρίσκεται στη φυλακή για δήθεν εκλογικά αδικήματα, σημειώνει με έμφαση ότι "η ψυχή και το φρόνημα δεν φυλακίζονται. Η δικαιοσύνη κερδίζει πάντα, άλλοτε αργά και άλλοτε γρήγορα, αλλά κερδίζει. Εμάς μας οδηγεί η πίστη μας. Η πίστη μας και ο αγώνας μας για τα δικαιώματά μας. Για το δικαίωμα να ζούμε και να ευημερούμε στην πατρογονική μας γη. Για το δικαίωμα στη γλώσσα μας, στην περιουσία μας, στην εθνική μας ταυτότητα. Δώσαμε έναν αγώνα με ήθος και αξιοπρέπεια. Υπερασπιστήκαμε το δικαίωμα όλων των πολιτών στο Δήμο Χιμάρας, Αλβανών και Ελλήνων, να ζουν στο τόπο τους με δημοκρατία". 

Ο Μακαριώτατος στο χρόνο παραμονής του δίπλα στον κ. Μπελέρη, έδωσε το μήνυμα ότι το φιλόστοργο πρόσωπο της Παναγίας με το γλυκό και ιλαρό βλέμμα της γαληνεύει τις ψυχές των ανθρώπων και τις ενισχύει στον καθημερινό αγώνα. Με αγνά καρδιακά κύμβαλα και με εύηχη ψυχική σάλπιγγα ας παρακαλούμε ακατάπαυστα την Παναγία να υψώσει τα άγια χέρια της, που αγκάλιασαν το Θεό και ως μητέρα όλων να ικετεύει για το δίκαιο.

Ας έχουμε εμπιστοσύνη στη μυστική πηγή της δύναμης της Παναγίας, η οποία μπορεί να γίνει και δύναμή μας,  που είναι ο βαθύς σεβασμός του Θεού και η φλογερή αγάπη της προς Αυτόν.