Ποιος επιτέλους θ’ ασχοληθεί με τη λίμνη Παμβώτιδα;

on .

Ο πρώην Δήμαρχος Ιωαννίνων κ. Θωμάς Μπέγκας σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στον Π.Λ. της 11ης Αυγούστου με τίτλο: «Η ευθύνη, η συνευθύνη και η έννοια της συνέχειας στη διοίκηση», σχολιάζοντας τους προβληματισμούς που προκάλεσε, όπως λέγει, ο τρόπος διαχείρισης του αρχαίου θεάτρου ΔΩΔΩΝΗΣ με αφορμή τα ευτράπελα κατά τη θεατρική παράσταση του αρχαίου δράματος «Οιδίπους Τύραννος» του Σοφοκλή, αναφέρεται σε ευθύνες και συνευθύνη. Ο κος Μπέγκας αναφέρει επίσης ότι επί δημαρχίας του, η Δημοτική Αρχή θεσμοθέτησε το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης. Ένα Φεστιβάλ εξειδικευμένο, υψηλού επιπέδου, άριστα διοργανωμένου και με βασικό στοιχείο το σεβασμό στο αρχαίο μνημείο, φιλοδοξώντας να το καταστήσει σε πολιτιστικό γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς που θα πρόβαλε την Ήπειρο στα πέρατα του κόσμου.

Αποδίδει ευθύνες στη σημερινή Δημοτική Αρχή για την απόφασή της να καταργήσει το Φεστιβάλ και προτείνει την συνδιοργάνωσή του, από τον Δήμο Ιωαννιτών, τον Δήμο Δωδώνης και την Εφορεία Αρχαιοτήτων, για να επαναπροσδιορίσουν τη σχέση τους με το μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, το οποίο, όπως λέγει, έχουμε την τύχη να βρίσκεται στον τόπο μας.

Όμως σε όλους είναι γνωστό ότι το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος Δωδώνης έγινε θεσμός από την Εταιρεία Ηπειρωτικών Μελετών (Ε.Η.Μ.) και τον αείμνηστο Πρόεδρο της Κώστα Φρόντζο και όχι από τον Δήμο Ιωαννιτών. Και ότι εκτός από τη ΔΩΔΩΝΗ, υπάρχουν και άλλα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς που έχουμε την τύχη να βρίσκονται στον τόπο μας, μεταξύ των οποίων και η Λίμνη μας, η Παμβώτιδα, η οποία με τους θρύλους της και την ιστορική διαδρομή της, έγινε διάσημη σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Δυστυχώς ο κ. Μπέγκας και πολλοί ακόμη Δήμαρχοι των Ιωαννίνων την αγνόησαν παντελώς. Εδώ δεν υπάρχουν ευθύνες;

Η Παμβώτιδα είναι ένα μνημείο μεγάλης οικολογικής και πολιτιστικής κληρονομιάς των Γιαννίνων και την οποία δυστυχώς η κοινωνία των Γιαννίνων και οι διοικούντες τον τόπο μας, πλην εξαιρέσεων, από αδράνεια και αδιαφορία δεν έσπευσαν και δεν σπεύδουν να την προστατεύσουν, αφήνοντάς την στην καταστροφική της πορεία, δείχνοντας έτσι έλλειψη πολιτισμού. Εκκωφαντική και η σιωπή και αποχή του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων!

Ο αγαπητός κος Θωμάς Μπέγκας και υποψήφιος δήμαρχος οφείλει να γνωρίζει ότι, όπως το Φεστιβάλ αρχαίου δράματος της Δωδώνης «μπορεί, όπως είπε και μπράβο του που το επεδίωξε, να καθιερωθεί σε πολιτιστικό γεγονός παγκοσμίου βεληνεκούς», έτσι επίσης και η Παμβώτιδα «μπορεί να αναδειχθεί όχι μόνο σε οικολογικό και αναπτυξιακό παράγοντα, αλλά και να καθιερωθεί ως υγροβιότοπος διεθνούς σημασίας τουριστικού και επιστημονικού ενδιαφέροντος» με τη διαμόρφωση του τεράστιου υγροβιότοπου Ανατολής – Κατσικά, σε Υδροβιολογικό Περιβαλλοντικό Πάρκο. Υπάρχουν σχετικές μελέτες και προτάσεις, όπως του Ιχθυολόγου – Βιολόγου κ. Ασημάκη Παπαϊωάννου.

Εάν λοιπόν ο κος Μπέγκας νοιάζεται πραγματικά για την πολιτιστική και όχι μόνο κληρονομιά των Γιαννίνων, αλλά και για την προβολή και ανάπτυξή τους, ας ασχοληθεί παράλληλα με το ενδιαφέρον του για το Φεστιβάλ Δωδώνης, επιτέλους και με την Παμβώτιδα, που σήμερα είναι νεκρή, κλειστή δεξαμενή ρυπαρών και μολυσμένων υδάτων, διαμελισμένη και αποκομμένη από τις πηγές και τους υγροβιότοπους, φυσικούς πόρους ζωής της.

Ας περιλάβει στο πρόγραμμα δράσεων της δημοτικής παράταξής του των δημοτικών εκλογών του Οκτωβρίου και «την αποκατάσταση του οικοσυστήματος της Παμβώτιδας και επαναφορά της Λίμνης μας στην πρώην φυσική της κατάσταση». Ακόμη και να ηγηθεί μιας εκστρατείας των Γιαννιωτών και του Δήμου για να ανακτήσουν τα Γιάννενα και οι Γιαννιώτες τον απολεσθέντα θησαυρό και μεγαλείο της φύσης: Τη Λίμνη των γονιών τους!

Λέτε να το κάνει; Ίδωμεν.

ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΑΔΗΣ