Τα πέντε γράμματα…

on .

Έχουμε τρεχάματα, Θύμιο μου, με τον εγγονό μου. Είναι ήδη 30 χρονών, τελείωσε με άριστα την Τυροκομική Σχολή, αλλά δεν ενδιαφέρεται να βρει δουλειά, παρά έχει στόχο να «περάσει» την πόρτα του Δημαρχείου, σαν εκλεγμένος σύμβουλος! Λέει, πως είναι στο συνδυασμό που θα κάνει… περίπατο!

Πες στον εγγονό σου Μήτσο, να ξεχάσει τους… περιπάτους, αν θέλει να κερδίσει εκλογές! Ας ρωτήσει εμένα, που ήμουνα «παρατρεχάμενος» σε Εθνικές, σε Δημοτικές και σε Περιφερειακές εκλογές! Χρειάζεται μεγάλος αγώνας! 

Ο κόσμος είναι περίεργος… Από τη μία, λέει, πως σε συμπαθεί και σε ψηφίζει! Όμως, την ψήφο του, ο… αντίπαλός σου την κερδίζει!

Για να έχει ελπίδες εκλογής, ο εγγονός σου Μήτσο, θα πρέπει να… κατέχει πέντε γράμματα! Να γνωρίζει δηλαδή καλά, πέντε λέξεις, που είναι και ο «εκλογικός μπούσουλας»! Οι δύο λέξεις αρχίζουν από Χ. Οι άλλες δύο από Δ. Και η τελευταία λέξη, αρχίζει από Κ.

Το πρώτο Χ είναι ο ΧΡΟΝΟΣ! Αν δεν διαθέσεις πολύ χρόνο, για να… «οργώσεις» όλο το Δήμο, αν ξεχάσεις ένα… πανηγύρι ή μια παραμελημένη γειτονιά, μην ελπίζεις… Πρέπει να… αλωνίσεις ολόκληρο το Δήμο και τα χωριά του!

Το δεύτερο Χ είναι το ΧΡΗΜΑ! Δεν βγαίνει χωρίς ρευστό, η προεκλογική περίοδος! Υπάρχουν ανελαστικές δαπάνες! Βενζίνες, κεράσματα, γεύματα και… οινοπνεύματα! Το πρώτο Δ είναι… ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ! Εάν είσαι δίπλα στον υποψήφιο Δήμαρχο «ψυχή τε και σώματι», έχεις την εύνοιά του και τότε έχεις ελπίδες!

Το δεύτερο Δ είναι η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ! Εάν είσαι μέλος, αυτού του μεγάλου χώρου, και ο ίδιος συμπεριφέρεσαι δημοκρατικά, οι ψηφοφόροι το εκτιμούν! Και το 5ο γράμμα, το Κ, τι είναι βρε Θύμιο, ρώτησε ο Μήτσος.

Το γράμμα Κ είναι ο ΚΟΣΜΟΣ! Εάν δεν έχεις κόσμο Μήτσο μου, σε μια εκλογική διαδικασία, αν οι ψηφοφόροι σου γυρίσουν την πλάτη, μην περιμένεις να ανοίξει η κάλπη, το παιχνίδι… είναι χαμένο! Ο κόσμος λοιπόν είναι εκείνος, που σε ανεβάζει στην εξουσία! Το… Κ, λοιπόν, είναι σπουδαίο γράμμα! Όλα τα υπόλοιπα είναι, για να… συμπληρώνουν την Άλφα-βήτα!

Υ.Γ.: Εγγονέ του Μήτσου, προχώρα, είναι η δική σου ώρα! Αλλά, σαν τυροκόμος, προσοχή, να μη χύσεις την… καρδάρα με το γάλα!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι καθηγητής Φυσικής Αγωγής.