Κάτι επιτέλους να γίνει για τα χωριά που ερημώνουν!

on .

Καθώς βαίνουμε προς το τελευταίο στάδιο των εκλογών του Οκτωβρίου και οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψηφίων όλο και περισσότερο εντείνονται, θα έλεγα είναι ηθικό και δίκαιο να εκφράσουμε κι εμείς ως πολίτες τις απόψεις μας. 

Κάτι παρόμοιο με τις υπόλοιπες προεκλογικές περιόδους στην Ελλάδα συμβαίνει και στο Ζαγόρι, όπου έχουν ανακοινωθεί δύο υποψηφιότητες για την διεκδίκηση του Δήμου Ζαγορίου. Θεωρώ λοιπόν χρέος μου ως νέος και έχοντας καταγωγή από το Ζαγόρι να επισημάνω στους υποψηφίους ένα μείζον και σοβαρό κατά την άποψή μου πρόβλημα που έχει ‘’υποστεί’’ το Ζαγόρι. 

Αυτό είναι το πρόβλημα της ερημοποίησης των χωριών και ιδιαίτερα της εγκατάλειψής τους από τους νέους. Το Ζαγόρι έχει αρχίσει να έχει μία θετική ανοδική πορεία στο θέμα του τουρισμού, κάτι το επιθυμητό και για τους επαγγελματίες οι οποίοι ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, αλλά και για τους κατοίκους της περιοχής. Από την άλλη όμως υπάρχει μία αρνητική πορεία όσον αφορά στο πρόβλημα της ύπαρξης νέων ατόμων στο Ζαγόρι. 

Εάν κάποιος επισκεφθεί, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, την περιοχή, θα διαπιστώσει πως στα χωριά υπάρχουν είτε ελάχιστα νέα άτομα είτε και κάτι ακόμη πιο θλιβερό, καθόλου νέοι!.. Είναι χρέος λοιπόν των ανθρώπων οι οποίοι κατέχουν θέσεις εξουσίας  να δημιουργήσουν τις κατάλληλες εκείνες προϋποθέσεις ώστε και τα λιγοστά νεαρά άτομα που υπάρχουν σήμερα στον τόπο, να συνεχίσουν να ζουν και να δραστηριοποιούνται μόνιμα στο Ζαγόρι, αλλά και να επιδιώξουν να προσελκύσουν νέο κόσμο στα χωριά, καθώς, αν δεν αλλάξει κάτι, το αποτέλεσμα θα είναι κάτι το μη επιθυμητό. 

Όπως είπε και ο μεγάλος Έλληνας ποιητής Γιώργος Σεφέρης, «το σπουδαίο δεν είναι να αλλάξουμε τη ζωή μας, ονειροπολώντας μιαν άλλη, αλλά να κάνουμε να λαλήσει τούτη η ζωή, όπως μας δόθηκε, η καθημερινή, η ταπεινή, η ανθρώπινη όπου το καθετί που μπορούμε να γυρέψουμε πρέπει να υπάρχει».