Άδικα χάθηκε ακόμη μια ανθρώπινη ζωή…

on .

Δεν υπάρχει νομίζω καμιά αιτία η οποία να δικαιολογεί την αφαίρεση μιας ανθρώπινης ζωής, σε περίοδο ειρήνης· ακόμη και η αιτία της άμυνας, η οποία προβάλλεται, συνήθως, από το θύτη, είναι τις περισσότερες φορές ανύπαρκτη. Τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν ανησυχητικά οι περιπτώσεις απωλειών ανθρώπινων ζωών, ενώ απολαμβάνουμε το μεγάλο αγαθό της ειρήνης. Μια τέτοια περίπτωση είναι και το γεγονός το οποίο συνέβει πρόσφατα, μέσα στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας μας, τον Πειραιά και μάλιστα μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων, δυστυχώς και παιδιών και ξένων τουριστών.

Ενώ το επιβατηγό πλοίο Blue Horizon, είχε αρχίσει τη διαδικασία του απόπλου (σε λειτουργία οι μηχανές του) και ο καταπέλτης ήταν ακόμη ανοικτός (κατεβασμένος), δύο ναυτικοί (του πλοίου), προκειμένου να εμποδίσουν τον Αντώνη Καρυώτη να μπει στο πλοίο, κυριολεκτικά τον πέταξαν στη θάλασσα, μεταξύ της πρύμης του πλοίου και του προβλήτα, με αποτέλεσμα ο δυνατός κυματισμός (αναταράξεις) που προκαλούσαν οι προπέλες του πλοίου, να κτυπήσουν το δύστυχο Αντώνη στον προβλήτα και στην πρύμη του πλοίου και να χάσει τη ζωή του, ενώ ο παρευρισκόμενος κόσμος (επί του προβλήτα και οι επιβάτες επί του πλοίου) εκραύγαζαν, για να σταματήσει τις μηχανές ο πλοίαρχος, πράγμα το οποίο δεν έγινε· αντίθετα, το πλοίο αναχώρησε, σαν να μην συνέβει τίποτε, αν και ο πλοίαρχος, με τα τεχνικά μέσα που διαθέτει η γέφυρα του πλοίου (όπως λένε οι ειδικοί), είχε τη δυνατότητα να γνωρίζει τι συνέβαινε στο πίσω μέρος του πλοίου (πρύμη).

Εάν τα παραπάνω έγιναν όπως δείχνουν τα βίντεο, που είδαμε στην TV, τότε πρόκειται για γεγονός αδιανόητο, για το οποίο οι υπεύθυνοι του πλοίου πρέπει να λογοδοτήσουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Δικαιολογημένη αγανάκτηση και εύλογα ερωτηματικά έχει δημιουργήσει η περίπτωση, που αναφέραμε παραπάνω:

- Επιτρέπεται να ξεκινήσει το πλοίο, χωρίς να κλείσει και να ασφαλιστεί ο καταπέλτης;

- Εάν ήταν στη θέση του ο Υπαξ/κός υπηρεσίας του Λιμεναρχείου, μέχρι να αναχωρήσει το πλοίο, δεν θα είχε αποτραπεί το αδιανόητο γεγονός; Όπως μάθαμε από τις τηλεοράσεις, αυτός είχε αποχωρήσει νωρίτερα· κάτι ανάλογο είχε συμβεί και στη Λάρισα και έφερε την καταστροφή των Τεμπών. Ας συγκρίνουμε την αντίληψη καθήκοντος των ανθρώπων των δύο περιπτώσεων (Λάρισας και Λιμένος Πειραιώς), με αυτή των τριακοσίων του Λεωνίδα, οι οποίοι έπεσαν μέχρις ενός στις Θερμοπύλες, «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι».

- Είναι δυνατόν να χάνει τη ζωή του ένας άνθρωπος, μέσα στο λιμάνι, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ανθρώπων; Δεν θα έπρεπε να προβλέπονται ενέργειες και μέσα διάσωσης;

- Τι παράδειγμα δίδουμε στα παιδιά μας, εμείς οι μεγαλύτεροι, όσον αφορά στη σημασία της ανθρώπινης ζωής;

Ο φιλόσοφος Επίκτητος είχε πει: «κάνε ότι καλλίτερο μπορείς και να είσαι ευγενής»· φαίνεται δυστυχώς ότι μερικοί από τους σημερινούς εργαζόμενους, ούτε το καλλίτερο κάνουνε, ούτε ευγενείς είναι.