Τα Τσερίτσανα και τα νεκρά πλατάνια…

on .

 Μια γενναία και ειλικρινή διαπίστωση έκανε ο Περιφερειάρχης κ. Καχριμάνης στις εκδηλώσεις στο Σιστρούνι Λάκκας Σουλίου: «Μαζί με την τιμή στους Σουλιώτες - είπε - θα πρέπει να αναπτυχθεί και η ευρύτερη περιοχή. Η πολιτεία δεν έχει κάνει πολλά, που έπρεπε να κάνει, ώστε να μπορεί ο κόσμος να μείνει στα χωριά του». Έχει δίκιο. Η Λάκκα Σουλίου είναι το πτωχότερο μέρος της Ηπείρου, η οποία είναι το πιο πτωχό μέρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Το ενδιαφέρον της πολιτείας για την περιοχή είναι μηδαμινό έως ανύπαρκτο μετά την απελευθέρωση και ο τόπος ερημώνεται και καταστρέφεται και εγκαταλείπεται. Σ' αυτή την ερήμωση  και εγκατάλειψη συντελούν και άλλοι παράγοντες.

 Από το 2013 και μέσα από τις πάντα φιλόξενες στήλες του "Π.Λ." έχει επισημανθεί η οικολογική καταστροφή που τότε απειλούσε τη χλωρίδα των Τσεριτσάνων με την εμφάνιση του μύκητα ceratocystis platani.Ο πλάτανος είναι το δεύτερο σε πληθυσμό φυτό, που φύεται στην περιοχή. Ήδη το ωραιότερο μέρος του χωριού, η κεντρική πλατεία μετετράπη σε κρανίου τόπο. Μόνο σ' αυτό το σημείο η παραπάνω ασθένεια εξαφάνισε δώδεκα θεόρατα πλατάνια ηλικίας άνω των διακοσίων πενήντα ετών κατά τους ειδικούς. Εκατοντάδες άλλα πλατάνια είναι ήδη ξερά στην περιοχή και στις παρόχθιες περιοχές του χωριού. Και όσα ακόμη ζουν είναι "μελλοθάνατα". Σε άλλα μέρη της πατρίδας μας δέντρα σαν εκείνα της πλατείας των Τσεριτσάνων αναζητούνται, σημαίνονται, προστατεύονται, ανακηρύσσονται ως μνημεία της φύσης και ως τέτοια κατατάσσονται στην παγκόσμια φυσική κληρονομιά. Τα πλατάνια της πλατείας των Τσεριτσάνων με τον περιβάλλοντα χώρο αποτελούσαν ένα ιστορικό τοπόσημο. Στην σκιά τους -εκτός των άλλων- ξεκουράστηκε κάποτε και ο αγνότερος των ηρώων του 1821 Μάρκος Μπότσαρης. 

Από το 2014 το Δασαρχείο Ιωαννίνων προσπαθεί να βρει "συνομιλητή" για την εκτέλεση έργων αποκατάστασης της ισορροπίας της χλωρίδας του χωριού και της αισθητικής του τοπίου! Ουδείς ενδιαφέρεται και η οικολογική καταστροφή προχωρεί ανεξέλεγκτη. Η εντελής εξαφάνιση του πλατάνου από την περιοχή θα σημάνει και την αστάθεια των εδαφών με ό,τι σημαίνει αυτό για τη μελλοντική ύπαρξη της Κοινότητας. Οικολογικό πρόβλημα δεν υπήρξε μόνο στον Λούρο ή στο ποτάμι της Αρτοπούλας. Και στα Τσερίτσανα υπάρχει μεγάλο και απειλητικό οικολογικό πρόβλημα. 

Οι αυτοδιοικητικές εκλογές πλησιάζουν. Ποιο είναι το πρόγραμμα των υποψηφίων Δημάρχων για το συγκεκριμένο θέμα; ΄Αγνωστο. Κάποιοι πήραν στο παρελθόν την εξουσία παρακαλώντας τον λαό να τους ψηφίσει και τη θεωρούν ως λάφυρο δικό τους, που θα το χρησιμοποιούν κατά βούληση για την ικανοποίηση της εκλογικής τους πελατείας, ως ρουσφέτι δηλαδή και το ρουσφέτι ως επιταγή εξαργυρώσιμη στην κάλπη των επόμενων εκλογών! ΄Οσοι δεν ανήκουν σε εκλογική πελατεία ... αγνοούνται! Κοντά σ' αυτή τη νοοτροπία βρίσκεται και η αλαζονεία όσων έτυχε να εκλεγούν και να διοριστούν π. χ. Αντιδήμαρχοι. Δημοσιογράφος αθηναϊκού ΜΜΕ, που ασχολείται με θέματα περιβάλλοντος, θέλησε να ενημερωθεί υπεύθυνα για το πρόβλημα των πλατάνων στα Τσερίτσανα από τον 'αρμόδιο' Αντιδήμαρχο Δωδώνης και επικοινώνησε (30-12-21) μαζί του τηλεφωνικώς για να εισπράξει την εξής απάντηση: "Δε διαθέτω ούτε ένα λεπτό (για τηλεφωνική ενημέρωση). Να περάσετε απ' το Γραφείο μου." Και έκλεισε το τηλέφωνο ο ... 'Αντιδήμαρχος'! Τέτοιους καλαμοκαβαλητές Αντιδημάρχους θα στείλουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο Δωδώνης γεμάτους αλαζονεία και αγένεια, που αρνούνται να συνεργαστούν με δημοσιογράφους για το καλό του τόπου και συμπεριφέρονται ως …αφεντάδες, που δεν υπολογίζουν κανένα;

Είναι ανάγκη να βρεθεί λύση στο οικολογικό πρόβλημα των Τσεριτσάνων στο άμεσο μέλλον. Ανάγκη και το να συνεργαστούν οι αυτοδιοικητικοί, που θα προκύψουν από τις εκλογές για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Η συνεργασία είναι εντολή του Λαού. Και ο Λαός θα τιμωρήσει όποιον δε σέβεται την εντολή του. Πείσματα, αλαζονεία και καπρίτσια δε χωρούν. Τα προβλήματα δεν περιμένουν. Πότε θα γίνουν οι απαραίτητες γραφειοκρατικές διαδικασίες, πότε θα φυτευτούν νέα δέντρα - τα Δασαρχείο προτείνει Φλαμουριές - πότε θα αναπτυχθούν, ώστε να αποκατασταθεί το τοπίο και να αποδώσει; Η λογική ότι ο τάδε Πρόεδρος δεν ανήκε στον εκλογικό σχηματισμό του τάδε Δημάρχου και γι' αυτό ο Δήμαρχος δεν ενδιαφέρεται για την τάδε Κοινότητα είναι αντιδημοκρατική και ως τέτοια θα συντελέσει στην περαιτέρω καταστροφή και την εγκατάλειψη των Τσεριτσάνων και της Λάκκας Σουλίου. Όχι στη ρουσφετολογική εκδήλωση του ενδιαφέροντος του όποιου Δημάρχου με βάση τις ανάγκες της εκλογικής του πελατείας μόνο. Το Σύνταγμα και οι νόμοι του Ελληνικού κράτους απαιτούν απ' τους μελλοντικούς αυτοδιοικητικούς να είναι Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες όλων των Δημοτών και όλων των Κοινοτήτων. Αυτά προς το παρόν.-