Το πολιτικοποιημένο τσίρκο του Τσίπρα!

on .

Ζούμε στην εποχή των πολιτικών παραδόξων. Ως τώρα οι ιδεολογίες, οι κοινωνικές διεργασίες και τα ιστορικά πλαίσια διαμόρφωναν τις συνθήκες για την ανάδειξη των πολιτικών ηγετών στα κόμματα. Αλλά σήμερα τα πάντα έχουν αλλάξει και δυσκολευόμαστε να ερμηνεύσουμε τις εξελίξεις για την εκλογή του Κασσελάκη ως αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ. Μόνο ο Τσίπρας γνώριζε πώς θα διαμορφωθεί το κλίμα και ποιος θα είναι ο νέος ηγέτης – διάδοχός του. Πραγματικά οφείλουμε να του αποδώσουμε τα εύσημα για την απρόβλεπτη και ακατανόητη επιτυχία του!

Η εκλογή του Κασσελάκη έφερε τα πάνω – κάτω στην «Αριστερά» και προκάλεσε στον κόσμο πολλά ερωτηματικά για το τι έχει συμβεί ώστε να γίνει αρχηγός της Αριστεράς ένας άνθρωπος με άγνωστη προέλευση και με θολή ταυτότητα. Πρόκειται για ένα πρόσωπο φανταχτερό μεν στην όψη, όμως σκοτεινό και άδειο στο περιεχόμενο. Και ο τόπος της προέλευσής του, η Αμερική, δημιουργεί πλείστα ζητήματα. Ο κάθε πολίτης και προπαντός ο ψηφοφόρος του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκεται σε πολιτικό vertigo.

Παρουσιάστηκε ανεπαισθήτως λίγες μέρες προ των εκλογών και κατάφερε να εξουδετερώσει όλους τους άλλους συνυποψηφίους του κι ας ήταν πρόσωπα με αγώνες, με ιδεολογία και με προσφορά στο κόμμα. Και το πλέον χτυπητό είναι που ο νέος ηγέτης δεν έχει ασχοληθεί ποτέ με την πολιτική παρά μονάχα δήλωσε ότι «εγώ μόνο μπορώ να νικήσω τον Μητσοτάκη»! Εκτιμώ πως δεν είναι καθόλου δύσκολο να ανακαλύψουμε πώς έγινε η επιφάνεια και η κυριαρχία αυτού του «εξωγήινου» της πολιτικής.

Επιτέλους ας λέγονται τα πράγματα με το όνομά τους για το καλό της δημοκρατίας και για τη φώτιση της αλήθειας. Δημιουργός του νέου αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ είναι ο Τσίπρας με τις ευλογίες κάποιου ισχυρού κέντρου στην Αμερική. Ο Τσίπρας έγινε Πρωθυπουργός με ανορθόδοξες πρακτικές, αφού προτίμησε στην διαδρομή του να συνεργαστεί με πρόσωπα και ομάδες που δεν είχαν καμιά σχέση με την Αριστερά. Ας μην ξεχνάμε τους ΑΝΕΛ του Καμμένου, τους τυχοδιώκτες του ΠΑΣΟΚ, τον Αντώναρο και πολλούς άλλους. Άρα αυτός είναι γεννημένος για πρακτικές που δεν υπαγορεύονται ούτε από ιδεολογίες ούτε από αρχές.

Ύστερα ο Τσίπρας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με την πολιτική του συντριβή στις εκλογές από τον Μητσοτάκη και θέλει να δείξει ότι μπορεί από το παρασκήνιο να προκαλεί τριγμούς και στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στο πολιτικό σύστημα της χώρας. Φαίνεται να έχει βάση η υπόθεση ότι ο Τσίπρας από νωρίς είχε συμβιβαστεί με τους Αμερικανούς με αντάλλαγμα να γίνει και να είναι πρωθυπουργός. Έτσι εξηγείται το τρίτο μνημόνιο και η υπογραφή της Συνθήκης των Πρεσπών. Πράξεις που εξυπηρέτησαν απόλυτα τα συμφέροντα της Αμερικής και του ΝΑΤΟ.

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο λαϊκισμός, η αλαζονεία και η εγωπάθεια καθορίζουν και την πολιτική συμπεριφορά του Τσίπρα. Έχασε, αλλά θέλει να δείξει στην Αριστερά ότι μόνο αυτός μπορεί να της δώσει φτερά. Κρίμα που τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος του δεν έχει αντιληφθεί ακόμη την ιδιοπροσωπεία του ανδρός. Κι αν υπάρχει ακόμη κάποιος να μην αποδέχεται τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Τσίπρα στην εκλογή του Κασσελάκη, ας κοιτάξει ποιοι είναι οι άνθρωποι που στήριξαν και ανέδειξαν τον νέο αρχηγό. Πρόκειται για τον Ν. Παππά, τον Πολάκη, τον Γ. Τσίπρα κτλ. Όλοι τους βρίσκονται στην αυλή του Τσίπρα.

Βεβαίως είναι ένα πρόβλημα για το πολιτικό μας σύστημα, όταν η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε κατάσταση διάλυσης. Αλλά στις δημοκρατίες δεν υπάρχει αδιέξοδο, αφού την ευθύνη την έχει ο λαός. Γι’ αυτό και ο κόσμος της λεγόμενης Αριστεράς οφείλει ακόμη και για λόγους υπαρξιακούς να αντιδράσει και να ανατρέψει τις επιλογές των προστατών του Τσίπρα. Αυτό απαιτεί το δημοκρατικό πολίτευμα και η αξιοπρέπεια του κάθε πολίτη τη χώρας.