Τα βασικά μηνύματα των αυτοδιοικητικών εκλογών…

on .

 Διαχρονικά, στις αυτοδιοικητικές εκλογές οι ψηφοφόροι έστελναν μηνύματα στις κυβερνήσεις: πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι δημοτικές του 1986, όταν το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου έχασε και τους τρεις μεγάλους Δήμους στον β΄ γύρο, αφού οι ψηφοφόροι της Αριστεράς στήριξαν τους υποψηφίους της Νέας Δημοκρατίας, προαναγγέλλοντας το «συνοικέσιο» του ‘89. Μηνύματα έστειλαν οι ψηφοφόροι και σε αυτές τις εκλογές, άλλα όχι στους κυβερνώντες. Το πιο πικρό μήνυμα το έστειλαν στον ΣΥΡΙΖΑ. Aν προσπαθήσει κανείς να βγάλει ένα συμπέρασμα από τα ποσοστά των κομματικών ψηφοδελτίων στις περιφερειακές εκλογές, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλωθογυρίζει στα ποσοστά που του έδωσαν οι δημοσκοπήσεις στην πρόθεση ψήφου αμέσως μετά από την εκλογή Κασσελάκη. Δηλαδή, στο 13% - 14%…

Οι κάλπες «μίλησαν»: ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την καθοδική πορεία και πλέον οι ευρωεκλογές αποκτούν υπαρξιακό χαρακτήρα για το κόμμα: Aν απωλέσει την δεύτερη θέση, τότε θα ανοίξει ο ασκός του Αιόλου. Οι δε αναφορές του κ. Κασσελάκη σε μία «προοδευτική παράταξη» είναι προφανές ότι δεν πρόκειται να βρουν ευήκοα ώτα, μιας και στην πολιτική δεν υπάρχει η έννοια της πρόσθεσης, αλλά του πολλαπλασιασμού. Το στοίχημα πλέον στον χώρο της λεγόμενης κεντροαριστεράς είναι ποιος θα είναι στη δεύτερη θέση στις ευρωεκλογές. Με τον Παύλο Πολάκη να δίνει τον τόνο στον ΣΥΡΙΖΑ, κάθε συζήτηση για την δημιουργία μίας «νέας προοδευτικής παράταξης» δεν έχει ιδιαίτερο νόημα.

Βεβαίως και η επίδοση του ΠΑΣΟΚ στις αυτοδιοικητικές εκλογές, αν λάβει κανείς υπ’ όψη ότι τουλάχιστον στους Δήμους ξεκινούσε από καλύτερη αφετηρία, σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ,  ήταν για άλλη μία φορά πολλών ταχυτήτων.

Για την πολιτική μας ζωή, τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών δημιουργούν ένα πρωτόγνωρο τοπίο. Είναι χαρακτηριστικό ότι με την εξαίρεση της Θεσσαλίας, ακόμα και στις Περιφέρειες που θα πάνε σε β’ γύρο, αντίπαλοι θα είναι ο «επίσημος» της Νέας Δημοκρατίας και ένας προερχόμενος από αυτήν. Εν ολίγοις και με την αίρεση ότι οι ψήφοι δεν απηχούν σε όλες τις περιπτώσεις κομματικές επιλογές από τους ψηφοφόρους, τρεις μήνες και αρκετές καταστροφές μετά τις εθνικές εκλογές, το κυβερνών κόμμα διευρύνει την επιρροή του σε πρωτόγνωρα επίπεδα.

Το συμπέρασμα είναι μάλλον απλό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι η Νέα Δημοκρατία έχουν πείσει ότι αυτοί έχουν σχέδιο, ενώ οι υπόλοιποι δεν έχουν. Γι’ αυτό και οι πρόσφατες καταστροφές, στον Έβρο και στη Θεσσαλία δεν είχαν σχεδόν καμία επίπτωση για τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. Όσο αυτό εξακολουθεί να ισχύει, η –όποια– φθορά της ΝΔ δεν θα συνεπάγεται την ανάδειξη ενός άλλου κόμματος σε αντίπαλο δέος…