«Κολυμπήστε»!

on .

Πέρασαν ήδη τέσσερις δεκαετίες, από τότε που η Ελλάδα «φόρεσε» το Ευρωπαϊκό της κοστούμι, με τον Κων/νο Καραμανλή πρωτεργάτη αυτής της επιλογής! Μας έριξε στα βαθιά, χωρίς σωσίβιο και μας είπε: Κολυμπήστε!

Ο Έλληνας, παρότι περιβρέχεται από θάλασσα, δεν επέδειξε και μεγάλες… κολυμβητικές ικανότητες! (Στα ρηχά… και με μπρατσάκια!).

Είχε δυσκολίες στην Ευρωπαϊκή προσαρμογή… Βρισκόταν και σε οικονομική καθίζηση! Νόμιζε, πως με την είσοδό τους στην τότε ΕΟΚ, θα τρώει… με χρυσά κουτάλια!

Του έλεγαν και όλες οι κυβερνήσεις πως, όπου νάναι, ο μισθός του θα γίνει… Ευρωπαϊκός! (Ακόμη γίνεται…).

Ο Ευρωπαίος είχε άλλη κουλτούρα και άλλες συνήθειες! 

Αγόραζε ο Ευρωπαίος… μία φέτα καρπούζι ή δύο ντομάτες και ένα αγγούρι, για τη σαλάτα και ο Έλληνας… έσκαγε στα γέλια! Μέχρι τότε ο ίδιος έπαιρνε ένα… καφάσι ντομάτες και άλλα τόσα αγγούρια! Τώρα ζει με τις… καλές αναμνήσεις!

Έκανε… εξυπνάδες σε Ευρωπαίους, κομπίνες με τις επιδοτήσεις και για… ψεύτικη χρηματοδότηση, δεκάδες… αιτήσεις!

Ξόδευε παραπάνω, από όσα έβγαζε και στο τέλος χρεοκόπησε!

Βέβαια, χωρίς ο ίδιος να είναι τεμπέλης, δεν πέτυχε ποτέ μια καλή «οικονομική αναρρίχηση»!

Ήθελε να συγκρουστεί… με το κεφάλαιο, δεν τα κατάφερνε και… χτυπούσε το κεφάλι του στον τοίχο! Οι εναλλαγές των κυβερνήσεων στην εξουσία, δεν τον βοήθησαν ιδιαίτερα… 40 χρόνια… φούρναρης, κι ούτε ψωμί δεν είχε!

Και σε δύο μήνες, μπαίνουμε στο 2024 (κοντά 45 χρόνια Ευρωπαίοι…) και ακούμε απ’ τον Πρωθυπουργό της χώρας: Είμαστε προσηλωμένοι στη συστηματική δουλειά, ώστε να γίνουμε Ευρωπαίοι!

Ακόμη;

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.