Ποιούς κοροϊδεύουν Δήμοι και Περιφέρεια για τα οικονομικά τους;

on .

ΟΛΑ καλά λοιπόν στην Ήπειρο! Μάλλον έκανε … λάθος η Κομισιόν που στην έρευνά της επισημαίνει ότι είναι μεταξύ των πιό διεφθαρμένων της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Σιγά τώρα που γνωρίζουν καλύτερα αυτοί από τους δικούς μας τι γίνεται.

Διότι, όπως θα διαβάσατε και στον «Πρωινό Λόγο», στον κόμβο διαλειτουργικότητας του Υπουργείου Εσωτερικών, έχουν αναρτηθεί τα οικονομικά στοιχεία που αφορούν τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης,  Δήμων και Περιφερειών. Όλα υπό …έλεγχο! Και αποθεματικά έχουν και λίγες οι οφειλές τους, με εξαίρεση λέει τον Σύνδεσμο Ύδρευσης Λεκανοπεδίου Ιωαννίνων, όπου τα διαθέσιμα είναι στο 1 εκατ., οι απλήρωτες υποχρεώσεις κοντά στα 6 εκατ., οι εκκρεμείς άλλα τόσα και οι ληξιπρόθεσμες το ίδιο!!! Υπέροχη διαχείριση!

ΕΚΕΙ πρόεδρος του Δ.Σ. είναι ο γνωστός κ. Γεώργιος Αρλέτος, αντιδήμαρχος Έργων του Δήμου Ιωαννιτών, πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής και μέλος του ΔΣ της ΔΕΥΑΙ. Οργίασε με τις απευθείας αναθέσεις και όχι μόνο στον ΣΥΔΛΙ και με αυθαιρεσίες στο Δήμο,  αλλά επιζητεί τον έπαινο, τιμηθείς κιόλας με την αγορά ενός «βραβείου». Δεν είναι φυσικά ο κ. Αρλέτος το μόνο ή αν θέλετε το πρόβλημα της Ηπείρου. Αυτός μάλλον με τέτοιο εύρος οφειλών δεν μπόρεσε να «τακτοποιήσει» τα οικονομικά στοιχεία. Σχεδόν όλοι μας «δουλεύουν ψιλό γαζί», όπως συνηθίζεται να λέγεται.  Διότι αυτός ο «κόμβος» του Υπουργείου Εσωτερικών, αναρτά τα στοιχεία που στέλνουν οι Ο.Τ.Α (εκτός από τα αποθεματικά τους που τα «αντλεί» από την Τράπεζα της Ελλάδος, ανεξαρτήτως το πως δημιουργούνται), οπότε ευλόγως εγείρονται πολλά ερωτηματικά και αμφιβολίες για την εγκυρότητά τους. Άλλωστε ακούμε από προμηθευτές και εργολήπτες να διαμαρτύρονται που δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους, είτε από τους Δήμους είτε από την Περιφέρεια.

ΕΙΝΑΙ βάσιμες οι διαμαρτυρίες τους. Για την Περιφέρεια Ηπείρου πχ γράφτηκε ότι έχει αποθεματικό 41.332.315 ευρώ, απλήρωτες υποχρεώσεις 1.023.283, εκκρεμείς 1.016.533 και ληξιπρόθεσμες 14.989 ευρώ!!! Όμως, έγκυρες πληροφορίες, από μη αμφισβητούμενες πηγές, κάνουν λόγο για μια χαώδη κατάσταση που προκαλεί «ασφυκτικά φαινόμενα»! Δεν θα υπεισέλθουμε σήμερα σε λεπτομέρειες, θα περιμένουμε να ολοκληρωθεί η πληροφόρησή μας και σε ό,τι αφορά την οικονομική διαχείριση, τα των διαγωνισμών, έργων και αναθέσεων. Είναι όμως κοινό μυστικό πλέον, ότι κλιμάκια του ΣΔΟΕ και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας κάνουν φύλλο και φτερό Υπηρεσίες της Περιφέρειας (και δη των Τεχνικών Υπηρεσιών), με μιά προϊσταμένη να απέχει πλέον των καθηκόντων της εξ αυτού του λόγου, με την ευθύνη να αγγίζει την «κορυφή».

ΟΛΑ όμως όσα περιέχονται στον περίφημο «κόμβο» του Υπουργείου Εσωτερικών (που ελπίζουμε να μην επαναπαύεται από όσα καταχωρούνται εκεί), διαψεύδονται από την έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που προσφάτως είδε το φως της δημοσιότητας. Σε μιά διετία, λέει, έγιναν από Περιφέρειες, Δήμους και Νοσοκομεία, απευθείας αναθέσεις, είτε με τη μορφή της διαπραγμάτευσης, είτε της κατάτμησης (που απαγορεύεται ρητώς) ομοειδών υπηρεσιών και έργων, ύψους 4,6 δισ. ευρώ! Αυτό λέγεται διαφθορά! Για να ανακύπτει, όπως σωστά σημειώνει, μέγα θέμα ζημίας του δημοσίου συμφέροντος, πολύ δε περισσότερο όταν επιλέγονται συχνά τα ίδια πρόσωπα για τις αναθέσεις! Αυτή την τακτική βεβαίως, όπως είναι γνωστό, την ανήγαγε σε …βιομηχανία κυρίως η Περιφέρεια Ηπείρου, με όλες τις Αρχές να παριστάνουν πως δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται!

ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ όμως θα είχε να ενημερωθούν οι πολίτες της Ηπείρου, πόσες αναθέσεις και με πόσα χρήματα, έγιναν από τα νοσοκομεία της Ηπείρου και ιδιαιτέρως από τα των Ιωαννίνων. Ενδιαφέρει διότι πρόκειται για χρήματα που «αρμέγονται» από τις τσέπες των αγρίως φορολογουμένων και δεινοπαθούντων Ελλήνων, που τα δίνουν για τη βελτίωση των συνθηκών περίθαλψής τους κι όχι για την «εξυπηρέτηση» πολιτικών φίλων και συχνά της τσέπης των ασκούντων διοίκηση. Με όλα αυτά, όμως, δικαιώνεται η Κομισιόν που λέει ότι η Ήπειρος είναι η πιό διεφθαρμένη περιφέρεια και η πιό υπανάπτυκτη σε σχέση με τις περισσότερες της Ευρώπης. Και να μην παραλείψουμε να πούμε, συνδυάζοντάς το με όλα τα παραπάνω, για τα κωμικοτραγικά «πόθεν έσχες». Πως γίνεται και όσοι ασχολούνται με την πολιτική σε όλες της τις μορφές, να γίνονται πλουσιότεροι (οι περισσότεροι) με την ενασχόλησή τους με αυτή και οι πολίτες φτωχότεροι; Ναι και για την Ήπειρο λέμε…