Εικόνες εγκατάλειψης και οργής στο Πολυτεχνείο…

on .

Εικόνες κατάληψης του Πολυτεχνείου, που είχαν αναρτηθεί στο διαδίκτυο, ζήσαμε, με ανάμεικτα συναισθήματα, την προπερασμένη εβδομάδα, με αφορμή την επέτειο από την ηρωική εξέγερση της σπουδάζουσας και της εργαζόμενης νεολαίας που έδωσε και τη χαριστική βολή στην εφτάχρονη τυραννία της χούντας. Ακολούθησαν, την περασμένη εβδομάδα, αναρτήσεις με τις εικόνες που παρουσίασαν την τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα, πενήντα χρόνια από εκείνη την εξέγερση που συγκλόνισε το πανελλήνιο, το ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου, δημιουργημένο με τους μόχθους μιας ολόκληρης ζωής τριών εκλεκτών τέκνων της γνωστής για τους Εθνικούς της Ευεργέτες πόλης του Μετσόβου, του Στουρνάρη, του Τοσίτσα και του Αβέρωφ.

Οι εικόνες αυτές αποτελούν κατάφωρη προσβολή της ευαισθησίας κάθε σκεπτόμενου πολίτη για την πολιτιστική μας κληρονομιά, για τα παραδοσιακά και διατηρητέα μνημεία του τόπου μας, δημιουργημένα από ανθρώπους που αγάπησαν τούτο το δύσμοιρο τόπο ,πόνεσαν για το κατάντημα στο οποίο τον είχαν οδηγήσει αυτοί που τον διαφέντευαν ,στην εποχή τους και πάσχισαν με τα ευγενικά τους δημιουργήματα να τον οδηγήσουν στο δρόμο της προόδου. Και αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο, εύλογα η παρουσίαση αυτών των εικόνων-παρατίθενται ενδεικτικά δυο από αυτές- συνοδεύτηκε και από αιχμηρά ρεπορτάζ ,σχόλια και ανακοινώσεις, εναντίον των υπεύθυνων αυτής της τραγικής κατάστασης, που δεν είναι άλλοι από τους εκπροσώπους της πολιτικής ηγεσίας που, όλα αυτά τα χρόνια της εγκατάλειψης και της καταστροφής του κτιρίου -δεν είναι άλλωστε το μόνο- κυβέρνησαν -υποτίθεται- αυτόν τον τόπο και εξακολουθούν να τον κυβερνούν, εφαρμόζοντας το δόγμα «μη θίγετε τα κακώς έχοντα».

Σε ένα από τα σχόλια καταγγέλλεται «η τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κτιριακή υποδομή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου στην Στουρνάρη που φιλοξενεί στους τοίχους του δεκάδες κιλά σπρέι, στις διαδρομές του σκουπίδια και βρωμιά και οι φωτογραφίες με την εγκατάλειψη κάνουν το γύρο του Διαδικτύου».

Σύμφωνα δε με ρεπορτάζ της Εφημερίδας «Η Καθημερινή», που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο «το πολλαπλά τραυματισμένο από τις μουντζούρες, αλλά και από τον βανδαλισμό των μαρμάρων για πολεμοφόδια κτίριο είναι το κλασικό ορμητήριο των κουκουλοφόρων, ενώ ο εσωτερικός χώρος του Πολυτεχνείου που τον περισσότερο καιρό βρίσκεται υπό κατάληψη, είναι σε άθλια κατάσταση».

Και μια ακόμα μαρτυρία από επίσημα χείλη αναρτημένη και αυτή στο διαδίκτυο, εξίσου συγκλονιστική: «Έχουμε απαξιώσει με τη συμπεριφορά μας, όχι όλων, αλλά μερικών που δεν ξέρω γιατί τους αφήνουμε να αμαυρώνουν μια τέτοια εκδήλωση, τόσο που πολλοί δεν θέλουν να συμμετάσχουν και δικαίως. Έχουμε έναν τρόπο να εξευτελίζουμε κάθε ιερό και όσιο σ’ αυτή τη χώρα. Μιλάω για το μαρμάρινο γλυπτό της αλυσοδεμένης Β. Ηπείρου στην οδό Τοσίτσα. Το κατέστρεψαν οι βάνδαλοι, δεν υπάρχει πια, το σπάσαν με σφυριά να πετάνε τα κομμάτια στους αστυνομικούς· και οι αστυνομικοί τους καμαρώνουν».

Κάποιος επίσης παρουσίασε την όλη κατάσταση με μια δήλωση, αρκετά πικρόχολη, που προσφέρεται μάλιστα για σχολιασμό: «Αυτό δεν είναι εικόνα δημόσιου ελληνικού πανεπιστημίου. Το αίσχος αυτό στο ΕΜΠ και αλλού θα τελειώσει αμέσως με το που θα αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας».

Επισημαίνω απλώς, για να δικαιολογήσω το χαρακτηρισμό πικρόχολη ότι η δήλωση αυτή ανήκει στον τότε αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και από τον Ιούνιο του 2019 πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και έγινε -κρατήστε την ημερομηνία γιατί έχει τη σημασία της- στις 9 Ιανουαρίου του έτους 2018, δηλαδή πριν από πέντε χρόνια και δέκα μήνες.

Πάντως, σε μένα δεν κάνει καμιά εντύπωση μια τέτοια δήλωση, γιατί έχω υπόψη μου πολλές παρόμοιες -και χειρότερες ακόμα- δηλώσεις πολιτικών ηγετών, όλα αυτά τα χρόνια της μεταπολίτευσης και απλώς συμφωνώ με την άποψη που διατυπώθηκε πριν αρκετά χρόνια και έλεγε: «Ο άνθρωπος με τα λόγια δείχνει τι ο ίδιος πιστεύει ή τι θέλει οι άλλοι να πιστεύουν γι’ αυτόν, ενώ με τα έργα δείχνει τι αξίζει. Και αυτό συμβαίνει κυρίως με τους πολιτικούς». Κι εμείς τους πιστεύουμε.