Ο τουρισμός στην Ήπειρο, οι ελλείψεις και η αλαζονεία!..

on .

ΣΥΜΦΩΝΟΙ, τα Γιάννινα είναι ο πιο ελκυστικός τελικός τουριστικός προορισμός. Θα μπορούσε και έπρεπε όλη η Ήπειρος να είναι. Το γιατί υπάρχει υστέρηση, θα το δούμε στη συνέχεια. Τα Γιάννινα, λοιπόν, που έλκουν λόγω των θρύλων που τα συνοδεύουν, της φυσικής ομορφιάς και της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής στα χωριά του Ζαγορίου ή στο Μέτσοβο, θα γεμίσουν πάλι. Μόνο που κάποτε και οι θρύλοι ξεθωριάζουν μπροστά στην πραγματικότητα και θα έλθει η ημέρα που θα πληρώσουν ακριβά αυτή την αίσθηση της «μοναδικότητας», αν δε γίνουν όσα πρέπει εγκαίρως. Ούτε οι μαγευτικές Ηπειρωτικές παραλίες αρκούν για να διατηρηθεί ή και να αυξηθεί η τουριστική κίνηση. Λείπει ο σεβασμός προς όσους τις επιλέγουν να περάσουν τις διακοπές τους σε αυτές και η ευθύνη όλη των επιχειρηματιών τουρισμού που «γδέρνουν» κυριολεκτικώς τους πελάτες τους.

ΑΚΟΥΜΕ τους επιχειρηματίες ξενοδοχείων και άλλων καταλυμάτων να ζητούν συνδέσεις με άλλες χώρες της Ευρώπης, μέσω πτήσεων αεροπορικών εταιριών από και προς τα Γιάννινα. Όμως, επειδή έγινε στο αεροδρόμιο μιά νέα αίθουσα αναμονής - υποδοχής, δε θα πει κιόλας ότι πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτούνται και ότι παρέχει τα απαραίτητα εχέγγυα, για να υλοποιηθούν όσα ζητούν. Ένα αεροδρόμιο, χωρίς τις διεθνώς απαιτούμενες πιστοποιήσεις ασφαλείας, δεν υπάρχει περίπτωση να το εμπιστευτούν οι περισσότερες εταιρίες αεροπορικών μεταφορών! Άλλωστε, όταν φυσάει, βρέχει πολύ ή έχει ομίχλη, τα αεροπλάνα δεν μπορούν να προσγειωθούν και να απογειωθούν!

ΘΑ έλθουν και εφέτος στις γιορτές χιλιάδες επισκεπτών από όλη την Ελλάδα. Η Δημοτική Αρχή των Ιωαννίνων σκέφτηκε μήπως να βελτιώσει την εικόνα της πόλης κυρίως ως προς την καθαριότητα; Έχει μήπως κάποια ιδέα που θα βρουν χώρο να σταθμεύσουν τα αυτοκίνητά τους; Διότι όταν στοχεύουν τα Γιάννινα στην προσέλκυση περισσοτέρων, θα πρέπει και κάτι να κάνουν όσοι έχουν την ευθύνη της διοίκησης. Να βοηθήσουν, να διευκολύνουν τους επισκέπτες που θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους και θα αφήσουν εδώ τα χρήματά τους. Επί παραδείγματι, ο Δήμος θα μπορούσε να δώσει για χώρους στάθμευσης κάποιους από αυτούς που έθεσε σε απαγόρευση. Όπως ανακοινώθηκε ότι θα γίνει στα Τρίκαλα, στη Δράμα και σε άλλες πόλεις που θέλουν να μην εισπράττουν μόνο, αλλά να προσφέρουν έστω το ελάχιστο: να μπορούν οι επισκέπτες κάπου να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και να μη βλέπουν σωρούς σκουπιδιών!

ΚΑΛΑ, το Ζαγόρι και το Μέτσοβο, έστω και σε βάθος χρόνου - θα τιμωρηθούν για τις τιμές διανυκτέρευσης, τις οποίες οι περισσότεροι επιχειρηματίες ανέβασαν στα ύψη, μαζί και εκείνες για φαγητό. Την τιμωρία (της αλαζονείας που εκπορεύεται από τη μαγεία του περιβάλλοντος και τη φήμη, που γεννά την εκμετάλλευση των επισκεπτών), τη γεύτηκαν κατά καιρούς κι άλλες περιοχές ανά την Ελλάδα. Το γνωρίζουν αυτό και είναι απορίας άξιον που προκαλούν την τύχη τους. Αλλά αν εκεί παρατηρείται συχνά συνωστισμός επισκεπτών, υπάρχουν περιοχές στην Ήπειρο, εξ ίσου απαράμιλλης ομορφιάς, που όμως δεν έχουν την επισκεψιμότητα που τους αξίζει. Όσους ρωτήσαμε να μας πούνε την εκτίμησή τους για το λόγο, η απάντηση ήταν κατηγορηματική: κακό οδικό δίκτυο που καθιστά δύσκολη την προσέγγιση έως και επικίνδυνη- το ζούνε αυτό όσοι αποφασίζουν να περιηγηθούν στα Τζουμέρκα, με το Πωγώνι να ψάχνει ακόμη να βρει τη χαμένη του «ταυτότητα»!

ΦΥΣΙΚΑ και δε θα υποκύψουμε στον πειρασμό να επιρρίψουμε όλες τις ευθύνες στην Περιφέρεια, παρά το γεγονός ότι έχει τις περισσότερες. Όταν όμως ένας υφυπουργός (ο των Υποδομών κ. Ταχιάος) ακυρώνει σχεδόν όλους τους σχεδιασμούς, ακόμη και τις εξαγγελίες- δεσμεύσεις του πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη, είναι τουλάχιστον περίεργο που ήταν τόσο χλιαρή η αντίδραση του Περιφερειάρχη. Δεν υπάρχουν, είπε, λεφτόδενδρα στην Ελλάδα, για να γίνουν βασικοί οδικοί άξονες! Διέγραψε τη σύνδεση της Πρέβεζας με την Ιόνια Οδό, την βελτίωση της σύνδεσης Ηγουμενίτσας-Πρέβεζας και ό,τι άλλο υπάρχει! Εξαίρεση, τόνισε ο κ. Ταχιάος, αποτελεί ο δρόμος Ιωαννίνων- Κακαβιάς, αλλά απέφυγε να πει ότι και αυτό το ζωτικής σημασίας έργο, δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ και η χρηματοδότησή του συζητείται για το επόμενο έτος, ενώ απεντάχθηκε εκείνο της ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας και Λευκάδας, από τις πηγές του Αγ. Γεωργίου!

ΔΥΣΤΥΧΩΣ, με τέτοια «πισωγυρίσματα» η Ήπειρος δε θα μπορέσει να επιτύχει μιά όσο γίνεται ισόρροπη ανάπτυξη- με σίγουρη πλέον εκείνη των… δύο ταχυτήτων. Βεβαίως, έχουμε γευτεί πολλές φορές τέτοιες τακτικές, αλλά το κακό είναι πως τις αποδεχόμαστε! Γι’ αυτό δεν είδαμε καμιά σοβαρή αντίδραση στις δηλώσεις του κ. Ταχιάου και αυτή η σιωπή στην πρόκληση δεν τιμά κανέναν. Πού είναι οι βουλευτές, τα Επιμελητήρια, οι σύλλογοι κλπ, που ενώ είναι λαλίστατοι σε ασήμαντα, τώρα κατάπιαν τη γλώσσα τους; Δεν ντρέπονται που ανέχτηκαν να καταδικάζεται η Ήπειρος σε στασιμότητα, αλλά δε διατάζουν να κομπάζουν για άλλα που κανέναν πολίτη δεν ενδιαφέρουν; Μάλλον όχι! Αλλιώς θα είχαν βγει στους δρόμους ωρυόμενοι! Όμως, ο υφυπουργός όσα είπε τα επινόησε ή μήπως είναι απόφαση της κυβέρνησης και εκείνος έκανε τον «λαγό»; Ότι θα έλθει στην Ήπειρο, μη νομίσετε πως όσα θα πει θα είναι η αλήθεια. Αυτή την είπε από την τηλεόραση σε συζήτηση με τον αντιπεριφερειάρχη Πρέβεζας κ. Στράτο Ιωάννου…