H παραπλάνηση στον δημόσιο βίο…

on .

 Στον άναρχο κόσμο που ζούμε η παραπλάνηση κυριαρχεί. Οι συνιστώσες της είναι: το ψέμα, η διαστρέβλωση και η αποσιώπηση. Εκείνος που λέει την αλήθεια, για κάποια υπόθεση, καταβάλλει συνειδητή προσπάθεια να ξεπεράσει προκαταλήψεις και προσωπικά κίνητρα, ώστε να είναι όσο πιο αμερόληπτος μπορεί. Στην περίπτωση της παραπλάνησης,επιδιωκόμενος σκοπός είναι να μη δοθεί μια ειλικρινής και πλήρης περιγραφή των γεγονότων.

Το ψέμα: εκφράζει την επινόηση γεγονότων που δεν ισχύουν, όπως επίσης και την ανειλικρινή σύνδεση πραγματικών γεγονότων. Ο ψεύτης έτσι οδηγεί τον ακροατή σε λανθασμένο συμπέρασμα, χωρίς ο ίδιος να το διατυπώνει ρητώς. 

Παρατήρηση: υπάρχει πάντα η πιθανότητα ο ψεύτης αθέλητα να λέει την αλήθεια και αντίστροφα. 

Η διαστρέβλωση: δεν γίνεται καμία προσπάθεια να δοθεί μια ακριβής περιγραφή των γεγονότων, η ιστορία στρεβλώνεται, αλλά τα γεγονότα δεν συναρμόζονται με τρόπο που να λένε μια πλαστή ιστορία, πράγμα που θα αποτελούσε ψέμα.

Η αποσιώπηση: έγκειται στην απόκρυψη πληροφοριών που ενδεχομένως να υπονομεύουν ή να αποδυναμώνουν τη θέση κάποιου.

Το ψέμα (Kant: η μεγαλύτερη παραβίαση του καθήκοντος που έχει ο άνθρωπος προς τον εαυτό του) θεωρείται οικτρή συμπεριφορά, ενώ η πλειονότητα πιστεύει ότι η διαστρέβλωση και η αποσιώπηση είναι αποδεκτές, παρόλο που αποσκοπούν στην παραπλάνηση. Μια πιθανή εξήγηση για τη διαφοροποίηση αυτή είναι ότι το ψέμα γίνεται πιο δύσκολα αντιληπτό. Η πολιτική αποτελεί ιδιαίτερα γόνιμο έδαφος για διαστρεβλώσεις και αποσιωπήσεις. 

Η διάχυτη ψευδολογία στην κοινωνία προκαλεί  τοξική κουλτούρα ανεντιμότητας, ενθαρρύνοντας την ανειλικρίνεια στην καθημερινή ζωή. Οι δημοκρατίες λειτουργούν καλύτερα όταν εμπεριέχουν αγορά ιδεών, η οποία, όμως, λειτουργεί μονάχα όταν οι πολίτες έχουν αξιόπιστες πληροφορίες και υπάρχουν υψηλά επίπεδα διαφάνειας και ειλικρίνειας. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η ψευδολογία μπορεί να υπονομεύσει το κράτος δικαίου, την καρδιά της δημοκρατικής ζωής.

Η ψευδολογία σε μια δημοκρατία είναι δυνατόν να οδηγήσει τους πολίτες στο να χάσουν την πίστη τους στη δημοκρατική διακυβέρνηση και να εκδηλώσουν ανοχή σε κάποια μορφή απολυταρχίας.

Το μήνυμα: Οι ενεργοί πολίτες έχουν υποχρέωση να αντισταθούν στο φαινόμενο της παραπλάνησης,  δίνοντας έτσι νόημα στη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών.

E-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.