Χουλιγκανισμός: «Ώρα μηδέν»!

on .

 Δυστυχώς, ο νεαρός αστυνομικός βρίσκεται σε πολύ κρίσιμη κατάσταση, το αριστερό του πόδι έχει ακρωτηριαστεί και είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει κάποια στιγμή να επανέλθει… Δράστης της αποτρόπαιης εγκληματικής αυτής ενέργειας, φέρεται ότι είναι ένας νεαρός 18 μόλις ετών. Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται ο ίδιος, πήρε τη ναυτική φωτοβολίδα από κάποιον μεγαλύτερο ηλικιακά και την έριξε εναντίον των αστυνομικών που απλά εκτελούσαν διατεταγμένη υπηρεσία έξω από το κλειστό γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» στο οποίο διεξαγόταν αγώνας βόλεϊ μεταξύ Ολυμπιακού – Παναθηναϊκού την Πέμπτη 7/12/2023.

Ανάμεσα σε όλα τ’ άλλα, αγανάκτηση προκαλεί το γεγονός ότι ο 18χρονος είχε συλληφθεί ξανά σε επεισόδια για οπαδική βία, αλλά αφέθηκε ελεύθερος. Δυστυχώς δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό. Η δολοφονία του Άλκη Καμπανού την 1η Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη, η δολοφονία του Μιχάλη Κατσούρη στις 7 Αυγούστου 2023 στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην οποία εμπλέκονται και δεκάδες Κροάτες χούλιγκαν είναι τα δύο πιο πρόσφατα περιστατικά στα οποία νέα παιδιά έχασαν τη ζωή τους σε οπαδικά επεισόδια βίας. Σε όλο βέβαια το μεσοδιάστημα υπήρξαν δεκάδες περιστατικά που κατέληξαν σε μικροτραυματισμούς κάποιων ή άλλα όπου δεν θρηνήσαμε θύματα από καθαρή τύχη.       

Δεν έχουν περάσει πολλές δεκαετίες από τότε που τις αθλητικές συναντήσεις, ακόμα και τα ντέρμπι, τα παρακολουθούσαν χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα φίλαθλοι και των δύο ομάδων που αγωνίζονταν. Σήμερα, ειδικά στο ποδόσφαιρο, αυτό είναι αδιανόητο. Και το ακόμα πιο τραγικό είναι ότι οι χούλιγκαν δεν κάνουν διακρίσεις στην εγκληματική δράση τους. Πολύ συχνό είναι το φαινόμενο να μην σέβονται ούτε τα γυναικόπαιδα που παρακολουθούν έναν αγώνα.

Όπως φαίνεται από τις, λιγοστές, κατά καιρούς συλλήψεις, οι χούλιγκαν είναι άτομα νεαρής ηλικίας, τα οποία συνήθως έχουν κάποιους μεγαλύτερους ηλικιακά «καθοδηγητές», οι οποίοι δυστυχώς παραμένουν συνήθως στο απυρόβλητο.

Θεωρούμε βέβαιο ότι οι νεαροί αυτοί έχουν συμμετοχή και σε άλλου είδους επεισόδια, στη διάρκεια διαδηλώσεων κ.λπ. για άσχετα με τον αθλητισμό θέματα. Πρόκειται για πραγματικούς στρατούς από ανήλικα συνήθως παιδιά, τα οποία είναι μάλλον απίθανο να έχουν κάποια συγκεκριμένη ιδεολογία. Υιοθετούν άκριτα κάποια επιχειρήματα για το κακό κράτος, τους κακούς αστυνομικούς, την άδικη ζωή κ.λπ. και θεωρούν ότι προσφέρουν κάτι σημαντικό με τη συμμετοχή τους σε τέτοιου είδους επεισόδια.

Πρωταρχικός παράγοντας για τον ολισθηρό δρόμο που έχουν πάρει αυτά τα παιδιά είναι η οικογένεια και η ανατροφή που έχουν λάβει. Ένας άλλος παράγοντας που ευθύνεται για τα φαινόμενα ακραίας οπαδικής βίας είναι η χαλαρή και επιεικής αντιμετώπιση των δραστών από τη Δικαιοσύνη. Ακόμα κι όταν η Αστυνομία συλλαμβάνει κάποιους νεαρούς εμπλεκόμενους σε επεισόδια, η Δικαιοσύνη σχεδόν πάντα τους αφήνει ελεύθερους με περιοριστικούς όρους που προκαλούν την κοινή γνώμη, όπως η παρουσία τους 1 – 2 φορές τον μήνα σε Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής τους. Όταν υπάρχει τέτοια απαράδεκτη ατιμωρησία, πώς θα συνετιστούν όλοι αυτοί που συλλαμβάνονται για διάφορα επεισόδια, αλλά και αυτοί που δεν συλλαμβάνονται; 

Και φυσικά μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων και των αθλητικών συλλόγων. Μία από τις εξαγγελίες της κυβέρνησης μετά το πρόσφατο τραγικό συμβάν στου Ρέντη είναι η είσοδος στα γήπεδα μόνο με ταυτοποίηση και ηλεκτρονικό εισιτήριο. Αν δεν κάνω λάθος, το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα γήπεδα είχε εξαγγελθεί για πρώτη φορά επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη (!), ο οποίος ήταν πρωθυπουργός της χώρας μας από το 1996 ως το 2004. Είκοσι και πλέον χρόνια στην Ελλάδα δεν είναι αρκετά ούτε για την υλοποίηση ενός, φαινομενικά, εύκολου μέτρου εναντίον της οπαδικής βίας.