Περί των χρωματιστών κάδων ανακύκλωσης απορριμμάτων…

on .

l Πληροφορήθηκα από τα τοπικά ΜΜΕ ότι ανακύκλωση χρησιμοποιημένων μαγειρικών λαδιών ξεκίνησε από τον Δήμο Πάργας σε συνεργασία με εταιρία που έχει αναλάβει και τη συλλογή χρησιμοποιημένων, με την ανάπτυξη δεκατριών πορτοκαλί κάδων.

Σκοπός αυτής της προσπάθειας είναι η αποφυγή απόρριψης των χρησιμοποιημένων λαδιών στις αποχετεύσεις και η επαναχρησιμοποίησή τους. Εδώ θα ήθελα να παρέμβω επισημαίνοντας τα εξής: Όπως αναφέρεται στοΠαράρτημα V, του Ν. 4819/2021 – Η Χρωματική Κωδικοποίηση των Κάδων / Περιεκτών ανακύκλωσης απορριμμάτων, με σκοπό την ανάπτυξη ενός εναρμονισμένου μοντέλου σε εθνικό επίπεδο, αποτελεί την αρχική  εφαρμογή  του σχεδίου, σε συνδυασμό  με  την κατάλληλη  χωροθέτηση αυτών. Η  χωριστή συλλογή για αρχή τουλάχιστον των τεσσάρων (4) ρευμάτων αποβλήτων συσκευασίας,  χαρτιού, γυαλιού, μετάλλων, πλαστικών, αποτελεί την πρώτη εφαρμογή του και τα επιλέξιμα χρώματα αυτών είναι το κίτρινο (χαρτί) – γαλάζιο (γυαλί) – κόκκινο (μέταλλο) – πορτοκαλί (πλαστικό).

Δυστυχώς, η εφαρμογή του νόμου από τους Δήμους της χώρας μας έχει  καθυστερήσει αρκετά. Ακόμη και σήμερα, έπειτα σχεδόν από τρία έτη, συναντάμε αυτή την διάταξη σε ορισμένες δραστηριότητες. Κάνω αυτήν την αναφορά ώστε οι Αρμόδιες Υπηρεσίες Καθαριότητας των Δήμων μας να μη δέχονται συνεργασίες με ιδιώτες που δεν ακολουθούν τις διατάξεις της νομοθεσίας μας περί αποβλήτων / ανακύκλωσης / επαναχρησιμοποίησης, καθώς πιστεύω ότι η χρωματική κωδικοποίηση κάδων / περιεκτών, του ιδίου χρώματος για διαφορετικά απόβλητα θα μπερδεύει τον πολίτη/δημότη / επισκέπτη. Ας το προσέξουν αυτό οι αρμόδιοι και τώρα που είναι γρήγορα και να το διορθώσουν. 

* Ο Δημήτρης Μακρής είναι Πολιτικός Μηχανικός Τ.Ε.