Ενέργειες και παρενέργειες!

on .

Πενήντα χρόνια πέρασαν από τη μεταπολίτευση στη χώρα μας! Εδραιώθηκε η Δημοκρατία, απέκτησαν φωνή και… οι φιμωμένοι και πήρε φόρα… η ανάπτυξη, που δεν μπορούσε άλλο να περιμένει… Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί τα «όποια θετικά» όλων των μεταπολιτευτικών κυβερνήσεων!

Ούτε να παραβλέψει τα λάθη και τις παραλείψεις τους! Έγιναν… τομές! Να μιλήσουμε για… τις αμοιβές, που τις κανόνιζαν οι συνδικαλιστές; (ανάλογα με τη δύναμη του κάθε σωματείου!). Έτσι είχαμε τους παχυλούς μισθούς των ΔΕΚΟ! Αλλά και τους πιο «αδύναμους», που έλεγαν συνεχώς «δεν έχω»!

Όλα αυτά τα χρόνια, το ρουσφέτι, έκανε… πρωταθλητισμό! Τα προγράμματα των κομμάτων… στα χαρτιά, ήταν άριστα! Στην εφαρμογή κολλούσε το πράγμα! Όλοι μιλούσαν για το μεγάλο στόχο, να αποκτήσει ο Έλληνας μισθό, σαν… ο Ευρωπαίος!

Αλλά για δεκαετίες τώρα, τον κοιτάζει από μακριά… με δέος! Στις υποδομές της χώρας, έγιναν κάποια βήματα! Αλλά σε καίριους τομείς, υπήρξαν ατοπήματα! Με κορυφαία, την αδράνεια στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη, από τις φωτιές και άλλες φυσικές καταστροφές!

Η οδική ασφάλεια επίσης υπήρξε το μέγα πρόβλημα! Η Ευρώπη χρηματοδοτούσε, αλλά η Ελλάδα αδρανούσε! Με αποτέλεσμα, δύο μεγάλες συμφορές, να σημαδέψουν τη χώρα! Είναι το ΜΑΤΙ και τα ΤΕΜΠΗ! Στην τελευταία τραγωδία των Τεμπών, υπήρξε εγκληματική καθυστέρηση… στην τηλεδιοίκηση των τρένων! Αντί για την τηλεδιοίκηση, οι υπεύθυνοι είχαν στρέψει την προσοχή τους… στην Αυτοδιοίκηση!

Ας σταματήσουν επιτέλους στη χώρα μας… οι παρενέργειες και οι υπεύθυνοι, ας κάνουν τις σωστές ενέργειες, σε όλα τα επίπεδα! Να αισθανθεί και ο πολίτης ασφαλής, να χαράξει την πορεία του και να είναι το κράτος ο βοηθός του και όχι… ο μεγάλος αντίπαλος!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.