Μάθημα αξιοπρέπειας από έναν ήρωα του ‘21!

on .

 Το 1839, επί βασιλείας Όθωνα, η τότε κυβέρνηση της ελεύθερης Ελλάδας, κατηγόρησε το μεγάλο αγωνιστή του 1821 Νικηταρά τον Τουρκοφάγο, για «προδοσία» και τον δίκασε, αν και ήταν αθώος, σε ενάμισι χρόνο φυλακή.

Μετά την αποφυλάκισή του, τελείως φτωχός, κατάντησε ζητιάνος στους δρόμους του Πειραιά. Η αρμόδια αρχή, η οποία καθόριζε τα στέκια και τις ημέρες για κάθε επαίτη, του όρισε μια θέση να επαιτεί κάθε Παρασκευή.

Όταν ενημερώθηκε από τον πρέσβη της η μεγάλη δύναμη η Ρωσία, του έδωσε εντολή να πάει στο σημείο όπου επαιτούσε  ο μεγάλος ήρωας, για να βεβαιωθεί. Τη συγκεκριμένη ημέρα, μόλις έμαθε ο Νικηταράς ότι έρχεται ο ξένος, μάζεψε το απλωμένο χέρι του.

«Τι κάνετε στρατηγέ μου;», τον ρώτησε ο Πρέσβης της Ρωσίας. «Απολαμβάνω ελεύθερη την πατρίδα», του απάντησε με υπερηφάνεια ο ήρωας. «Μα εδώ την απολαμβάνετε καθισμένος στον δρόμο;» «Η πατρίδα μου χορήγησε σύνταξη να ζω καλά, αλλά έρχομαι εδώ για να μαθαίνω πώς περνά ο κόσμος», απάντησε περήφανα ο Νικηταράς.

Ο ξένος κατάλαβε και φεύγοντας, άφησε με τρόπο να του πέσει ένα πουγκί γεμάτο χρυσές λίρες. Ο Νικηταράς άκουσε τον ήχο, έπιασε το πουγκί και φώναξε στον ξένο· «σου έπεσε το πουγκί σου, πάρε το μη το βρει κανένας και το πάρει».

Το Σεπτέμβριο του 1849, ο μεγάλος ήρωας του ’21 πέθανε ξεχασμένος, φτωχός και τυφλός. Αυτή η υπερηφάνεια και ο πόνος για την πατρίδα των αγωνιστών του 1821, έκαναν την Ελλάδα ελεύθερη.