Η Ελληνική Γλώσσα είναι θεϊκή;

on .

 Στην ημερήσια εφημερίδα «Καθημερινή», στις 28-2-2024, και στην σελίδα των επιστολών των αναγνωστών, δημοσιεύτηκε ένα αξιόλογο κείμενο του κυρίου Αντώνη Βενέτη, συνεργάτη και του «Πρωϊνού Λόγου», που αναφερόταν «δοξολογικά» στην Ελληνική Γλώσσα. Ανέφερε συγκεκριμένα  τον Πούσκιν, που μιλούσε για «ουράνια» γλώσσα, όπως επίσης και τον μεγάλο Ρωμαίο ρήτορα και πολιτικό Κικέρωνα, τον άριστο γνώστη της Ελληνικής, που σε κάθε ευκαιρία εκήρυττε: «Εάν μιλάνε οι θεοί μεταξύ τους, την Ελληνική Γλώσσα χρησιμοποιούν….». 

Δηλαδή ο Κικέρων, θεωρούσε θεϊκή την Ελληνική  Γλώσσα!... Προς επίρρωση αυτής της άποψης παραθέτω λίγα στοιχεία τα οποία δικαιολογούν τον παραπάνω χαρακτηρισμό. 

Το πρώτο στοιχείο αναφέρεται στα τέσσερα Ευαγγέλια, στα οποία καταχωρήθηκε και αποτυπώθηκε στην Ελληνική Γλώσσα, το σωτήριο έργο του Θεανθρώπου Ιησού Χριστού, από τους Ευαγγελιστές, Ματθαίο, Μάρκο, Λουκά και Ιωάννη.

Το δεύτερο αναφέρεται στη διαχρονικότητα της γλώσσας των Ευαγγελίων, η οποία μετά από δύο χιλιάδες χρόνια, είναι η μόνη μεταξύ όλων των γλωσσών που παραμένει ζωντανή μέχρι σήμερα. Επί πλέον είναι κατανοητή, λιγότερο ή περισσότερο, από αυτούς που έχουν κάποιο μεσαίο ή και χαμηλό επίπεδο γνώσης της Ελληνικής γλώσσας.

 Και για να μην …πυγμαχούμε εις αέρα, παραθέτουμε μικρό απόσπασμα από το κατά Λουκάν Ευαγγέλιο, (Κεφ. ιγ΄): «Συκήν είχε τις εν τω αμπελώνι αυτού πεφυτευμένην και ήλθεν ζητών καρπόν εν τη συκή και ουχ εύρεν. Είπε δε προς τον αμπελουργόν: Ιδού τρία έτη έρχομαι ζητών καρπόν εν τη συκή ταύτη και ουχ ευρίσκω. Έκκοψον αυτήν, ίνα και την γην καταργεί; Ο δε αποκριθείς λέγει αυτώ: Κύριε άφες αυτήν και τούτο το έτος, έως ότου σκάψω περί αυτήν, και βάλω κοπρίαν. Καν μεν ποιήση καρπόν, ει δε μη  γε, εις το μέλλον εκκόψεις αυτήν…».

Φρονούμε ότι δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο!

Τέλος αναφέρω και ένα άλλο στοιχείο, ενισχυτικό της παραπάνω άποψης. Είναι η ετυμολογία της λέξης «Χριστός» που έχει ελληνική προέλευση και χρησιμοποιείται και σήμερα στη γλώσσα τους από όλους τους λαούς της γης, άθεους, αλλόθρησκους, αιρετικούς.

Εάν λοιπόν συμμεριζόμαστε την εκτεθειμένη άποψη ότι η Ελληνική Γλώσσα είναι θεϊκή, οφείλουμε να αγωνιστούμε για τη διάδοσή της, σε όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας και τη σύγχρονη τεχνολογία, που έχει η ….ρημάδα και κάποιες καλές πλευρές.