Οικονομία και εικονική πραγματικότητα!..

on .

Ενώ η ακρίβεια έχει σπάσει όλα τα ρεκόρ, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, στην προχθεσινή συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναφέρθηκε για μια ακόμη φορά στο θέμα αυτό λέγοντας ότι «αποτελεί πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησης…»! Ο Πρωθυπουργός με τη συνοδεία του Υπ. Ανάπτυξης κ. Σκρέκα συχνά πανηγυρίζουν για την «μείωση» των τιμών στα σούπερ μάρκετ! Όμως για ποια μείωση τιμών μιλάνε; Πού την είδαν αλήθεια; Ο κόσμος πηγαίνει στα σούπερ μάρκετ και τρομάζει, οι τιμές κάθε εβδομάδα αυξάνουν, αλλά ο κ. Πρωθυπουργός είδε κάποια μικρή μείωση σ’ ένα… καλλυντικό και πρότεινε σε μια κυρία - πελάτισσα να το αγοράσει! Λες και ο κόσμος θα «φάει» το καλλυντικό κι όχι τα τρόφιμα που αυξάνουν και είναι είδη βασικής ανάγκης για επιβίωση! 

Όμως ό,τι και να λένε, όσο και αν στηρίζουν τον πρωθυπουργό όλα σχεδόν τα μαζικά μέσα επικοινωνίας (ΜΜΕ), τα ιδιωτικά τηλεοπτικά κανάλια-που ανήκουν σε μεγαλοεφοπλιστές, όσο και αν η αντιπολίτευση είναι σχεδόν ανύπαρκτη, δεν θα σωθεί από τον Αρμαγεδδώνα που έρχεται! Ο κόσμος το βλέπει, το βιώνει και ό,τι και να λένε δεν κρύβεται η αλήθεια, όσα μέσα και να χρησιμοποιήσουν…

«Είναι η οικονομία, ηλίθιε», είχε είπε το 1992 ο James Carville, επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας στο Άρκανσο, στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, με αντιπάλους τον Μπίλ Κλίντον και Τζόρζ Μπούς, τον πρεσβύτερο. 

Μιλάνε τα στοιχεία…

Δεν χρειάζεται να έχουμε μαντικές ικανότητες. Το δείχνουν τα οικονομικά στοιχεία που μας δίνει η ΕΛΣΤΑΤ και τα οποία προσπαθούν να υποβαθμίσουν: Χρέος 403 δισ. ευρώ, ληξιπρόθεσμα χρέη 106 δισ. ευρώ, οφειλές εισφορών μη μισθωτών  προς ΕΦΚΑ 44 δισ. ευρώ, 1.400.000 και εκτός ρύθμισης χωρίς υγειονομική περίθαλψη 400.000, 40 δισ. ευρώ ζημία από την πώληση των τραπεζών! (Ο ελληνικός λαός πλήρωσε για να σωθούν οι τράπεζες 44 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση τις πούλησε έναντι του ευτελούς ποσού των 4 δισ. ευρώ, και πανηγυρίζει!). Τελευταία, ο οίκος Moody’s δεν αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας μας και παραμένουμε 10 βαθμίδες κάτω από την ΑΑΑ. Αλλά και δεν προβλέπεται ούτε στο τέλος Σεπτεμβρίου, που θα γίνει αξιολόγηση ξανά, παρ’ ότι θεωρούσαν σίγουρη την αναβάθμιση! Η ανάπτυξη- πολύ βασικό μέγεθος για το 2023 - ήταν 2,3% από 2,9% που είχαν προϋπολογίσει και επέμεναν μέχρι την τελευταία στιγμή.

Ψίχουλα στους αγρότες…

 Ο πρωτογενής τομέας εγκαταλελειμμένος τα τελευταία 40 χρόνια, στηριζόμενος μόνο στις επιδοτήσεις της Ε.Ε., που εφέτος μειώθηκαν στο 1/3 των περσινών επιδοτήσεων. Οι αγρότες δεν μπορούν να καλύψουν το μεγάλο κόστος παραγωγής. Υποσχέθηκε να τους δώσει η κυβέρνηση ψίχουλα- απαλλαγή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο για ένα χρόνο μόνο - και κάποια έκπτωση στο ηλεκτρικό ρεύμα. 

Ιδιωτικά πανεπιστήμια; Αυτά και αν είναι «μεταρρύθμιση» που στόχο έχει την απορρύθμιση και υποβάθμιση των δημόσιων πανεπιστημίων και δη των περιφερειακών – όπως το δικό μας, των Ιωαννίνων, στο οποίο τα δύο τελευταία χρόνια καταργήθηκαν Σχολές και ήρθαν να σπουδάσουν 2.500 φοιτητές λιγότεροι! Να σημειώσουμε, υπενθυμίζοντας στους λαλίστατους υπουργούς, ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ (2,3%) προήλθε από την εκταμίευση των ευρωπαϊκών κονδυλίων - προγραμμάτων που και αυτά τελειώνουν – και όχι βέβαια από παραγωγή. Και μετά τι; Μια χώρα χωρίς παραγωγή, με 8% του ΑΕΠ πρωτογενή τομέα παραγωγής και με μη επάρκεια τροφίμων! Τι μέλλον μπορεί να έχουμε;

Σαν να μην φτάνουν όλα τα παραπάνω, εν έτει 2024, έχουμε και το… πελατειακό κράτος! Αυτή η κατάρα, που βασανίζει και καταργεί την αξιοκρατία και οδήγησε στην απογοήτευση και στην φυγή στα ξένα 700.000 νέων και δη επιστημόνων! Για να βρει δουλειά ένας νέος ακόμα και εδώ, τοπικά, πρέπει να έχει «μπάρμπα στην Κορώνη»! Όπως λέγεται πρέπει να παρακαλέσεις βουλευτή, περιφερειάρχη, δήμαρχο και ανθρώπους της εξουσίας! Και αν είσαι «δικός» τους, έχεις ελπίδες, διαφορετικά στην ανεργία ή στο εξωτερικό, γιατί εκεί δεν ξέρουν τι σημαίνει ρουσφέτι!

Κρίμα! Είναι άδικο για τους νέους, που είναι το μέλλον της χώρας μας! Είμαστε ίσως η πιο όμορφη χώρα - με αυτό τον ήλιο, αυτή τη θάλασσα, τα καθαρά ποτάμια και γενικά το εκπληκτικό κλίμα και περιβάλλον - να διοικείται από της γενέσεως του Ελληνικού κράτους - και δη μετά τον μοναδικό κυβερνήτη που έδωσε τα πάντα, και την ζωή του ακόμη, για αυτή την πατρίδα μας - από πολύ κατώτερο των περιστάσεων πολιτικό προσωπικό!

Μετά σου λέει ο άλλος έχουμε «δημοκρατία», ψηφίζουμε. Ε και; Διακόσια χρόνια τα ίδια και τα ίδια! Ήταν άλλοι με τους Γερμανούς, άλλοι με τους Άγγλους, άλλοι με του Γάλλους και τώρα όλοι σχεδόν με τον μεγάλο αδερφό τις ΗΠΑ! Ο «σωτήρας» των λαών της Ευρώπης, η Ε.Ε., ανύπαρκτη!  Υποταγμένη στα οικονομικά συμφέροντα των ΗΠΑ! Δυστυχώς για τα 450 εκ. ανθρώπων!