Τα...υποκειμενικά

on .

Καλημέρα σας…

Στην έναρξη της δημοσιογραφικής φιλοξενίας από την εφημερίδα ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ (Θετικοί προσδιορισμοί για την διαχρονική  πορεία της, είναι  αυτονόητοι  μεν, αλλά  και  ταυτόσημοι  με τις  κριτικές  των χιλιάδων αναγνωστών... όπου γης…). Επιπλέον είναι ευκαιρία να ευχαριστήσω την εφημερίδα και ιδιαίτερα τον Κώστα  Αγόρη για τη μεταφορά σε στήλες της αποσπασμάτων από συνεντεύξεις στην εκπομπή μου στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων.

Διευκρίνιση  για  τον τίτλο της  στήλης  μου (Κάθε Πέμπτη  και Δευτέρα)… Σε  κάθε κείμενο κατατίθεται η προσωπική  άποψη του δημοσιογράφου. Δεν με εκφράζει η  φράση που ακούγεται, «η κοινή  γνώμη…λέει», πρώτον γιατί η κοινή  γνώμη  δεν είναι  ενιαία, δεύτερον  γιατί δεν έχω εξουσιοδότηση από την «κοινή γνώμη»  να την εκφράζω, και τρίτον γιατί τα  προηγούμενα χρόνια διαπίστωσα πως σε πολλές περιπτώσεις ακόμα  και fake news  παρουσιάζονται ως δήθεν... αντικειμενική δημοσιογραφία.

Διαπιστώνω και από συζητήσεις με οπαδούς του ΣΥΡΙΖΑ, από  σχόλια βουλευτών και βουλευτριών τους και από  αρθρογραφία σε ΜΜΕ, πως η υποψηφιότητα του Φ. Μπελέρη τους έχει ενοχλήσει όσο ουδεμία άλλη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ... Έχουν ...αγανακτήσει...

Και όχι βέβαια γιατί, όπως λένε, η ΝΔ αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά το… ακροδεξιό της πρόσωπο.

Άλλωστε γι' αυτούς, όπως θυμόμαστε, ακόμα και οι ψήφοι της ΧΑ ήταν …καλοδεχούμενες. Ανίκανοι να κερδίσουν με τον λόγο τους ψηφοφόρους, προσδοκούν μόνο να υπάρξουν διαρροές από την ΝΔ προς ΝΙΚΗ και Ελληνική Λύση...

Και φυσικά υπάρχει και αυτή  η παράμετρος. Ενδεχόμενη εκλογή του εκλεγμένου δημάρχου Χιμάρας θα ενισχύσει τους αγώνες της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας. Πράγμα που, όπως θυμούνται και οι παλιότεροι, δεν τους προκαλούσε και ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Για την κατάσταση στην Μέση  Εκπαίδευση πολλές απόψεις… καταγράφονται. Υιοθετώ, προσωπικά την ακόλουθη από εκπαιδευτικό: {...}Βλέποντας τους νέους μαθητές τον Σεπτέμβρη καταλαβαίναμε από την γενικότερη συμπεριφορά τους ποιοι γονείς ήταν από "πίσω"....

Γιατί στον μεγαλύτερο βαθμό τα παιδιά έρχονται στο σχολείο, διαμορφωμένα από την οικογένεια.{...}

Πέρασαν 57 ολόκληρα χρόνια για να αλλάξει η θέση του ΚΚΕ περί «αμερικανοκίνητης χούντας» που φυσικά στην πρώιμη μεταπολίτευση ήταν και γραμμή της ευρύτερης Αριστεράς… Τελικά η φράση για  «χούντα  των συνταγματαρχών» αντικατόπτριζε την ουσία  του φαινομένου… Έτσι και η ηγεσία του ΚΚΕ παρουσιάζεται «μεταμελημένη»…

Έλεγα και έγραφα συχνά και  αυτό: Αρκετά  χρόνια μετά την μεταπολίτευση ένα  νέο σύνθημα έκανε την εμφάνισή του, το «Ψωμί, παιδεία, ελευθερία, η Χούντα δεν τελείωσε το ‘73».

Αργά αλλά σταθερά το νέο σύνθημα έφτασε ως τις μέρες μας, με διάφορες προσθέσεις αναλόγως των επίκαιρων κάθε φορά θεμάτων (υγεία, εργασιακές εξελίξεις, ατομικά δικαιώματα κ.ο.κ.), αλλά με το δεύτερο μέρος να παραμένει αναλλοίωτο.

Η αντιπαράθεση στην αριστερά για το ποιες πολιτικές δυνάμεις ήταν αυτές που αποκλειστικά ήταν οι «γνήσιοι» εκφραστές του, ποιες είχαν το «δικαίωμα» να το εκφράζουν απέναντι σε άλλες του ιδίου χώρου ήταν επίσης ένα σημαντικό συστατικό στοιχείο όλης αυτής της περιόδου...

Πέρα από το ιστορικό γεγονός πως η χούντα «τελείωσε» το 1974, και χωρίς να αμφισβητείται και ο καθοριστικός ρόλος της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73 στην απαξίωσή της, το σύνθημα αυτό αφ’ ενός ενσωματώθηκε σε μια διαρκή φαντασίωση πως οι αστικές εκλεγμένες κυβερνήσεις έχουν μια διαρκή ροπή προς δικτατορίες, απλά δεν ορίζονται φραστικά ως τέτοιες. Αφ’ ετέρου, το πιο σημαντικό, εξομοιώνει τις αστικές κυβερνήσεις με την χούντα. Αφήγηση η οποία ήταν μεν «χρήσιμη» ως αντιπολιτευτικός λόγος και ως διακήρυξη από όσους υιοθετούσαν το σύνθημα μιας πιο ριζοσπαστικής, εξεγερσιακής και αντισυστημικής ταυτότητας, αλλά προκαλούσε ταυτόχρονα και ικανοποίηση στους νοσταλγούς της χούντας για ευνόητους λόγους…

 Στη ΝΔ φαίνεται πως δεν έχουν αντιληφθεί όλα τα ποιοτικά στοιχεία της δυσαρέσκειας  πολιτών που αφορούν θέματα  ασφάλειας. Εκτίμησή μου είναι πως το πρόσφατο σκηνικό της  διακοπής της εκδήλωσης «Εφηβεία ή εφη-ΒΙΑ» που διοργάνωσε η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Βόλου από φοιτητές αριστερών παρατάξεων, με αποτέλεσμα ο Ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος να  μην μιλήσει στην εκδήλωση, δεν καταγράφεται στα θετικά της  κυβέρνησης, αλλά  στα  αρνητικά. Όχι  γιατί  ήταν μια εκδήλωση της φοιτητικής παράταξής  της, αλλά γιατί δεν ήταν μια οποιαδήποτε πολιτική εκδήλωση…

Με αφορμή το άκρως θετικό γεγονός της τεράστιας επισκεψιμότητας στην πόλη των Ιωαννίνων και της πληρότητας στα ξενοδοχεία της, θυμάμαι πως ένα από τα βασικά επιχειρήματα εναντίον της καίριας πρωτοβουλίας -ανάμεσα σε άλλες- του τότε δημάρχου Νίκου Γκόντα για την αναβάθμιση και επέκταση του ΞΕΝΙΑ, ήταν πως «στα Γιάννενα έχουμε ήδη αρκετά ξενοδοχεία και δεν χρειαζόμαστε άλλα». 

Τελικά η ζωή και η πραγματικότητα δίνουν τις σωστές απαντήσεις…