Απομονωμένα Γιάννενα!

on .

Με την ευκαιρία των τελευταίων δημοσιευμάτων για τα εικοσάχρονα της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου πήγα την σκέψη λίγο πίσω. Για το πώς ήμασταν τότε, αλλά από εμπορικής άποψης (της αγοράς).

Πανάκριβη η αγορά μας με το αιτιολογικό των ακριβών μεταφορικών είτε από την αγορά της Θεσσαλονίκης (η Κατάρα με τις αμέτρητες  στροφές της στο Μέτσοβο) από την μία, είτε από την αγορά των Αθηνών (και τα ferryboat του Ρίου) από την άλλη, που έλεγαν ότι ανέβαζαν το κόστος των προϊόντων.

Και το 2004 υπερπηδήθηκε το εμπόδιο του Ρίου και παράλληλα η Εγνατία Οδός λίγα χρόνια αργότερα (2009) έφεραν την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα  «έφερε» πιο κοντά.

Όμως η αγορά παρέμενε ακριβή. Νάσου πλέον και το διαδίκτυο που έκανε τους καταναλωτές να βρίσκουν διαφορετικές τιμές (πολύ πριν τις on-line παραγγελίες) και η αγορά της πόλης και φυσικά τα καταστήματα άρχισαν να βλέπουν ζημίες! 

Τώρα τα Ιωάννινα βγαλμένα από την απομόνωση «πετούσαν» προς τις αγορές των μεγαλουπόλεων. Και η παρατήρηση «πάω στην Θεσσαλονίκη σε χρόνο d(t), ψωνίζω, πίνω και ένα καφέ και γυρνώ» ακούγεται όλο και περισσότερο από πολλούς! 

Και η ντόπια αγορά... που δεν μείωνε τις τιμές; Πάτος! Ακολούθησαν και άλλες εξελίξεις. Οι ιδιοκτήτες κυρίως των κτηρίων δεν μείωναν τα ενοίκια, αλλά και αν βρισκόταν κάποιος να ενοικιάσει, απαιτούσαν υπέρογκα ποσά και ολόκληρες εμπορικές οδοί... μαντάλωσαν (Ανεξαρτησίας, Κάνιγγος, ΚΑ’ Φεβρουαρίου κλπ.). Ήρθε και η οικονομική κρίση, καπάκι και η περίοδος του SARS COVID 19 και μείναμε πλέον στο πλαστικό –εικονικό– χρήμα και παντού πια οι αγοροπωλησίες γίνονται μέσω POS! 

Οι ειδικοί στην αγορά ψάχνουν λύσεις, κάποιοι ρίχνουν ευθύνες στην ανεργία (βέβαια τα παιδιά μας θέλουμε να μάθουν μόνο υπολογιστές, οικονομικά, café-bar, κλπ.), όσο για εμπειροτεχνικές δουλειές (υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, ψυκτικοί, οικοδόμοι, μηχανικοί, κλπ.) ούτε λόγος! 

Ένα μόνο καλό έχει που βγήκαμε από την απομόνωση. Μας γνωρίζει καλύτερα η υπόλοιπη Ελλάδα, κυρίως τουριστικά και για μικρά χρονικά διαστήματα! Έως τότε που οι τιμές θα «ξεφύγουν» και στην διανυκτέρευση αλλά και στην εστίαση και τότε θα απομονωθούμε… μόνοι μας!