Τα... υποκειμενικά

on .

 Διάβασα τις χώρες της ΕΕ οι οποίες έστειλαν επίσημους εκπροσώπους στην τελετή ορκωμοσίας του Βλαντ. Πούτιν στη Μόσχα: Ουγγαρία, Σλοβακία, Κύπρος, Μάλτα, Γαλλία ΚΑΙ Ελλάς…

Η χώρα μας και σωστά κατά την γνώμη  μου, έλαβε σαφή θέση, χαρακτήρισε  εισβολή  την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και τώρα εκπροσωπήθηκε στην συγκεκριμένη τελετή, σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews, με διπλωμάτη πρώτης γραμμής. Κατανοώ την λογική αυτής της στάσης, υπό την έννοια της μείωσης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών, αλλά μια υποβαθμισμένη  εκπροσώπηση θα ήταν συνεπής με την συνολική στάση της Ελλάδας σ’ αυτόν τον πόλεμο.

- Μια  ακόμη  απόδειξη που επιβεβαιώνει πως η Ελληνική αριστερά στα μεγάλα θέματα  είναι μία και αδιαίρετη. Με επιμέρους διαφορές, ήσσονος σημασίας, που προκύπτουν από τις  ανάγκες κάθε τμήματος να διαφοροποιηθεί απέναντι στα άλλα, όλες οι εκδοχές της αριστεράς είναι  με τον Βλ. Πούτιν και με την ΧΑΜΑΣ.

- Είδα μια ενδιαφέρουσα είδηση… Έκθεση που έλαβε η DailyMail.com αποκαλύπτει ότι μια πανεπιστημιακή ένωση με 250 παραρτήματα έλαβε πάνω από τρία εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο από φιλανθρωπικές οργανώσεις που φέρονται να έχουν σχέσεις με παλαιστινιακή τρομοκρατική οργάνωση. Το Students for Justice in Palestine (SJP) είναι ένας από τους κύριους διοργανωτές της διαμαρτυρίας στο Πανεπιστήμιο Columbia. Η έκθεση 73 σελίδων του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Παγκόσμιου Αντισημιτισμού (ISGAP) επισημαίνει δηλώσεις και πλακάτ υπέρ της Χαμάς από τους διαδηλωτές.

- Θέτω προς συζήτηση το ακόλουθο θέμα. Υπάρχει ένα «έθιμο» που προβάλλει το δημόσιο και  εντυπωσιακό "κάψιμο του Ιούδα"… Συνοδεύεται πολλές φορές με την έκφραση εκδικητικών αισθημάτων. Όλο αυτό το σκηνικό είναι συμβατό με τα μηνύματα αγάπης και ανθρωπισμού, με  την ηθική διάσταση των μηνυμάτων της Ανάστασης; Είναι  υπερβολική η σκέψη πως όταν καίγεται ένα ανθρώπινο ομοίωμα εξοικειώνει, τουλάχιστον, τον πολίτη και με μια αντίστοιχη πρακτική για  πραγματικούς ανθρώπους;

 - Μία μορφή ύπουλου αντισημιτισμού είναι και η άποψη πως το ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ήταν πρακτική σε βάρος ολόκληρης της  ανθρωπότητας και όχι αποκλειστικά σε βάρος των Εβραίων.

- Είδα και αναρτήσεις που κάνουν λόγο για πρακτική του Ισραήλ προς γενοκτονία Παλαιστινίων. Υπάρχουν φόνοι Παλαιστινίων, υπάρχουν εγκληματικές ενέργειες, αλλά αυτά συνιστούν Γενοκτονία; Υπάρχει δημόσια τοποθέτηση ή πρακτική εκ μέρους του Ισραήλ για εξαφάνιση ΓΕΝΙΚΑ των Παλαιστινίων; 

- Γνωρίζω, για παράδειγμα, πως 150.000 Παλαιστίνιοι εργάζονται για το κράτος του Ισραήλ ενώ το Ισραήλ έχει καθιερώσει νόμους για τα δικαιώματα ακόμη και Παλαιστινίων γυναικών, με υποχρεωτική εκπαίδευση των γυναικών, αυστηρούς νόμους εναντίον της σεξουαλικής παρενόχλησης. Και επειδή αντιλαμβάνομαι πως μια απάντηση θα επικεντρώνεται στην ΓΑΖΑ, διευκρινίζω ότι στην Γάζα δεν υπάρχει το σύνολο των Παλαιστινίων και αυτή βρίσκεται υπό την ηγεμονία της Χαμάς. Η οποία χρησιμοποιεί μικρά παιδιά ως «ανθρώπινες  ασπίδες».

- Ο ορισμός της γενοκτονίας είναι: η συστηματική δίωξη ενός έθνους ή φυλής με απώτερο σκοπό την εξαφάνισή τους. Ως Γενοκτονία θα ήταν ακριβής ο όρος αν διαπιστώναμε  πως  το Ισραήλ επιχειρεί να εξοντώσει Παλαιστινίους σε κάθε χώρο και με σύστημα. 

- Βλέπω αυτή την προσεγμένη φωτογράφιση. Ο φωτογράφος, έμπειρος και τεχνίτης, αφήνει τις σκιές να κυριαρχούν στο κάδρο και άλλα στοιχεία τα οποία γεννούν την βάσιμη υπόνοια πως η φωτογραφία δεν είναι …αυθόρμητη, τουλάχιστον. Η απώλεια κάθε ανθρώπου είναι οδυνηρή και ιδιαίτερα  για γονείς που βιώνουν την απώλεια παιδιών τους διαχρονικά τραγική. Και αυτονόητη είναι η αλληλεγγύη μου...

- Αλλά δικαιούμαι να κάνω συγκρίσεις… Με την στάση, για παράδειγμα, της μητέρας του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Η οποία, τραγική και αυτή μορφή, θυμάμαι πως δεν άφησε τον εαυτό της μόνιμο θέαμα των ΜΜΕ. Και σε συνέντευξή της στην «Καθημερινή» είχε δηλώσει, μεταξύ άλλων {...} Ένα μνημείο για τον Αλέξανδρο, που δεν ανήκε σε αναρχικές ομάδες ή πολιτικές παρατάξεις, αλλά η μνήμη του ανήκει στην ελληνική κοινωνία και Ιστορία… Δεν μπορεί κανείς εκ των υστέρων να οικειοποιηθεί τον Αλέξανδρο. Επιβάλλεται όλοι να σέβονται αυστηρά και τα αληθινά γεγονότα και την ύπαρξη του δολοφονημένου παιδιού μου και να μη φτιάχνουν σενάρια στα μέτρα τους{...}.

- Και έχω στην μνήμη μου και την στάση της μητέρας του Θάνου Αξαρλιάν και την στάση των γονέων των θυμάτων στην MARFIN.

- ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ είναι ακριβώς  αυτό: Το καλύτερο σύστημα που επιτρέπει και σε  κάθε  πολίτη και σε κάθε πολιτικό και σε κάθε παράταξη, να εκφέρει δημοσίως κάθε ανοησία, ακόμη και κάθε  επικίνδυνη, για  την ίδια την ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, δήλωση.

• Σχόλια και παρατηρήσεις για την στήλη στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..