ΗΠΕΙΡΟΣΚΟΠΙΟ

Γράφτηκε από τον/την ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΙΣΟΓΛΟΥ on . Posted in Ηπειροσκόπιο

 Τι μέρα άραγε θα μας ξημερώσει αύριο;

● Τι να σκεφτείς για το που πάμε και κυρίως για το πώς πάμε ως χώρα. Δεν έχεις και πολύ μεγάλο περιθώριο για σκέψεις αφού δεν ξέρεις. Το μόνο που ακούς είναι ότι οι διαπραγματεύσεις είναι πολύ σκληρές κι αναρωτιέσαι την ίδια ώρα γιατί αυτές δεν άρχισαν από το Φεβρουάριο με την ίδια ζέση που γίνονται τώρα, καθώς ο χρόνος έχει μαζέψει πολύ.
***
Το κράτος λεφτά δεν έχει και η κυβέρνηση λέει ότι «αντί των δόσεων στους δανειστές, θα προτιμήσω να πληρώσω μισθούς και συντάξεις». Ήδη δεν έχει πληρώσει καμία άλλη υποχρέωσή της, έχει κάνει όπως λέμε στάση πληρωμών, όχι βέβαια ότι δεν είχε κάνει το ίδιο και η προηγούμενη κυβέρνηση.
***
Ακούς ότι στο εσωτερικό μας λένε οι υπουργοί τη μισή αλήθεια, ακούς στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα χτυπά την πόρτα της χρεοκοπίας, ο κόσμος φοβάται, ανησυχεί και τρέχει στις τράπεζες να σηκώσει όποιες μικρές οικονομίες έχει.
***
Διαβάζεις εφημερίδες και ιστοσελίδες που λένε ακριβώς τα αντίθετα για το ίδιο θέμα, βλέπεις την ίδια στιγμή τα παιδιά σου να ταξιδεύουν για το εξωτερικό και τα άλλα να αναζητούν δουλειά στο εσωτερικό και συνεχίζεις να… κοιτάς τα αστέρια!
***
Τι μέρα άραγε θα ξημερώσει αύριο; Ουδείς γνωρίζει. Τη μία είμαστε κοντά σε συμφωνία, την άλλη έχουν παγώσει οι διαπραγματεύσεις και το χάσμα είναι βαθύ, το δε κλίμα βαρύ.
***
Η ενημέρωση περιορίζεται στους κακούς μνημονιακούς και τους αγωνιστές αντιμνημονιακούς, λες και δεν έγιναν εκλογές και δεν κέρδισε η αριστερά. Λες και δεν έχουν καταλάβει ορισμένοι ότι είναι πια κυβέρνηση που ό,τι λέει έχει αντίκτυπο, θετικό ή αρνητικό.
***
Καλά, η Ν.Δ είναι ανύπαρκτη και ενώ η χώρα καίγεται αυτοί τρώνε τις σάρκες τους για την αρχηγία. Κάπως προσπαθούν να το σώσουν μιλώντας για εθνική συνεννόηση, αλλά «καίγονται» από κινήσεις και δηλώσεις στελεχών για τα αρχηγικά.
***
Άσε το ΠΑΣΟΚ, αυτό στο κόσμο του, έβγαλε νέο αρχηγό, την Φώφη Γεννηματά, κόρη του αείμνηστου αγωνιστή ομολογουμένου από όλους Γιώργου Γεννηματά. Κάτι άλλο εκείνη έκανε; Α ναι, διετέλεσε και υπουργός, ούτε που θυμάται κανείς πότε και πού!
***
Σύμφωνοι, οι οπαδοί τους ψήφισαν και κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι σεβαστή όπως και το αποτέλεσμα, αλλά…
***
Η Χρυσή Αυγή τρέχει από δικαστήριο σε δικαστήριο και το Ποτάμι προσπαθεί να βρει τη ροή του. Όσο για τους ΑΝΕΛ, εντάξει, αν και ο κύριος κυβερνητικός εταίρος απολαμβάνει της εμπιστοσύνης μεγάλης πλειοψηφίας του εκλογικού σώματος, αυτοί καρκινοβατούν εκεί στο 3 - 3,5%. Μπαίνουν δεν μπαίνουν στη Βουλή αν γίνουν τώρα εκλογές.
***
Γιατί; Δεν ξέρω γιατί δεν κερδίζουν και οι ΑΝΕΛ από την ευφορία του ΣΥΡΙΖΑ. Κάτι μπορεί να ξέρει ο αρχηγός τους που δηλώνει στη Βουλή «εσείς στα τέσσερα»… σοβαρή επιχειρηματολογία. Τι άλλο μένει αναρωτιέσαι; Τίποτε, ο λαός μόνο που υποφέρει και από την κυβέρνηση «πρώτη φορά αριστερά».
***
Ίσως το μέλλον να είναι καλύτερο, δεν ξέρω, ίσως ο αγώνας τους να δικαιωθεί μελλοντικά, δεν το ξέρω. Επί του παρόντος τα ίδια εισπράττει και βιώνει ο πολίτης. Φαίνεται άλλωστε και από τις δημοσκοπήσεις…
***
Η ελπίδα για τη νέα κυβέρνηση ξεκίνησε με ποσοστά στα ύψη και πέντε μήνες μετά έχει προσγειωθεί, αν και πάλι κρατά και μακάρι όλα όσα ζούμε να είναι η απαρχή της εξόδου από μια κρίση που έχει ρημάξει ζωές και έχει κλείσει σπίτια. Αλλά κάποια στιγμή πρέπει να μας πουν τι είχαμε, τι χάσαμε, τι κερδίσαμε, πού υποχωρήσαμε, πού συμβιβαστήκαμε, δεν είναι κακό να ξέρουν οι πολίτες.
***
Δεν χρειάζεται και πάλι να περάσουν κάποια χρόνια για να συσταθούν επιτροπές αλήθειας για το χρέος ή τα μνημόνια. Όταν τελειώσουν οι διαπραγματεύσεις, ελπίζουμε καταλήγοντας σε μια συμφωνία όσο πιο επωφελή γίνεται για το λαό, να μάθουμε την αλήθεια.
***
Και σε ότι αφορά όλους τους προηγούμενους, ναι, να διερευνηθούν πλήρως και αν υπάρχουν ευθύνες να αποδοθούν και πολιτικά και ποινικά. Αυτό πρέπει να γίνεται σε μια δημοκρατική ευνομούμενη χώρα.