Στήριξη στις επιχειρήσεις αλλά αρκεί μόνο αυτό;

on .

Ο Πρωθυπουργός κος Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε πριν λίγο καιρό νέα μέτρα οικονομικής στήριξης. Τόνισε ότι η τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ συμβαδίζει με την θωράκιση της οικονομίας.

Διατέθηκαν μέσα στο 2020 24 δις ευρώ για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Επιπλέον 2,5 δις, ανεβάζοντας στα 11,6 δις τα σχετικά κονδύλια για το 2021 για:
- Επιστρεπτέα προκαταβολή 7 για το διάστημα Ιανουαρίου έως τον Μάρτιο.
- Απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρω-

μής της επιστρεπτέας προκαταβολή 1, 2 και 3 σε όσους είχαν σημαντική πτώση του τζίρου εντός του 2020. Αν μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει μείωση 15%.
- Επιδότηση πάγιων δαπανών του 2020 οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις για κλάδους που πλήττονται σημαντικά.
- Πρόγραμμα «Γέφυρα» για τις επιχειρήσεις που αφορά την επιδότηση των επιχειρηματικών δανείων τόσο σε τόκους όσο και σε κεφάλαιο, διάρκειας 8 μηνών.
- Η μεταφορά των φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών Μαρτίου, όσων πλήττονται, για το τέλος της περιόδου ρύθμισης.
Η προσπάθεια από την Πολιτεία δεν μπορεί να ακυρωθεί, όμως είναι αρκετή; Έχουν προβλεφθεί τα περισσότερα; Είναι στοχευμένες παρεμβάσεις; Είναι κάποια από τα ερωτήματα που δεν μπορούν να απαντηθούν ακόμα με σαφήνεια. Σίγουρα όμως μπορούμε να επικαλεστούμε ότι στην δίπλα αίθουσα των λοιμωξιολόγων δεν υπάρχει η αντίστοιχη με τους ανθρώπους της πραγματικής οικονομίας. Η Πολιτεία, πολύ σωστά, συμβουλεύεται τους ειδικούς γιατρούς για την υγειονομική κρίση, όμως η πραγματική οικονομία και αγορά λείπει από το τραπέζι των συμβούλων για το τι ακριβώς συμβαίνει στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην χώρα μας.
Ο κάθε επιχειρηματικός κλάδος έχει τις δικές του ανάγκες. Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες είναι κλειστές με εντολή δημόσιας αρχής και κάποιες όχι. Υπάρχουν όμως επιχειρήσεις που ναι μεν δεν είναι κλειστές, αλλά πλήττονται τόσο που έχουν μηδενικό κύκλο εργασιών.
Ο κάθε επιχειρηματικός κλάδος έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες. Τα μέτρα μπορεί να παίρνονται οριζόντια, όμως δεν είναι και για όλους οριζόντια τα προβλήματα. Το πρόβλημα της δίκαιης κατανομής της κρατικής βοήθειας αφενός παραμένει και αφετέρου δεν φαίνεται να υπάρχει σχέδιο συνολικής μέτρησης της κατανομής αυτής.
Σίγουρα ήταν και είναι ένα δύσκολο εγχείρημα, θα έπρεπε όμως να επιλεχθούν κριτήρια, τα οποία δεν ανταποκρίνονταν απολύτως στην δίκαιη κατανομή (πχ ΚΑΔ, κωδικός ΦΠΑ 312 κλπ, το παράδειγμα απευθύνεται σε γνώστες), αλλά επηρεάζουν την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.
Η ανάκαμψη θέλει υγιείς επιχειρήσεις, ένα θέμα ιδιαίτερα κρίσιμο για την επόμενη μέρα. Επίσης ένα πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ως επιχειρήσεις στην εποχή μετά την πανδημία θα είναι οι ακριβές τιμές, τα υψηλά μεταφορικά κόστη και με μεγάλες καθυστερήσεις.
***
Ένας πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, ο Ρόναλντ Ρήγκαν είχε πει κάτι το οποίο πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της σήμερα η Κυβέρνηση: «Οικονομική πολιτική σημαίνει: αν κινείται φορολόγησέ το, αν συνεχίζει να κινείται ρύθμισέ το νομοθετικά, αν σταματήσει να κινείται επιδότησέ το».

*Ο κ. Σπύρος Μπέκας, Λογιστής – Φοροτεχνικός, είναι Πρόεδρος της Ένωσης Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών Ιωαννίνων - Αντιπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών - Μέλος του ΔΣ του Επιμελητηρίου Ιωαννίνων.