Είμαστε όλοι στο ίδιο «καράβι»!..

on .

Ένα χρόνο από το ξεκίνημα της πανδημίας βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων, διασωληνομένων και περίπου 8.000 νεκρών συνολικά.

Είναι μια κατάσταση που αφορά όλο τον πλανήτη, μια πρωτόγνωρη κατάσταση, ένας πόλεμος με έναν «αόρατο εχθρό» που μεταδίδεται και μεταλλάσσεται εύκολα και έχει ήδη προκαλέσει τον θάνατο 3.000.000 ανθρώπων.

Δεν θα εστιάσω στο υγειονομικό κομμάτι της πανδημίας. Γνωρίζουμε όλοι τι πρέπει να κάνουμε. Τα μέσα ατομικής προστασίας είναι η κυριότερη άμυνά μας, ο μη συγχρωτισμός και ο εμβολιασμός. Εκεί που θέλω να εστιάσω είναι η κόπωση της κοινωνίας μετά από ένα χρόνο lockdown, απαγορεύσεων, περιορισμού των ελευθεριών μας, οικονομικών προβλημάτων και μη σαφούς ορίζοντα για το τέλος την δύσκολης αυτής περιπέτειας. Η κόπωση αυτή αφορά τους πάντες: από όσους είναι στην πρώτη γραμμή του πολέμου –υγειονομικοί, αστυνομικοί, Πολιτική Προστασία, κ.α.- μέχρι τον κάθε πολίτη που έχει στερηθεί τη δουλειά του, την κοινωνική του ζωή και τα όνειρά του! Έχει σαν αποτέλεσμα ψυχολογικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, εκνευρισμό, αγχώδεις διαταραχές. Έχει επίσης σαν συνέπεια έντονη κοινωνική ένταση, πολιτική αντιπαράθεση και, σε ακραίες περιπτώσεις, εκδηλώσεις και δηλώσεις διχασμού και μίσους. Είναι ανάγκη λοιπόν να επικρατήσει η ηρεμία, η λογική, η σύνθεση, η αλληλεγγύη και η υπευθυνότητα αφ΄ ενός από τον κάθε πολίτη και αφ’ ετέρου και κυρίως από την κυβέρνηση, τα κόμματα και εν γένει όλους τους φορείς που αποφασίζουν για τις τύχες της χώρας μας και την κοινωνίας. Είμαστε όλοι στο ίδιο καράβι, ας φτάσουμε πρώτα στο λιμάνι και εκεί θα αποδώσουμε «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι»!