Η διαδοχή…

on .

 Πολλές φορές, στη ζωή, για να μειώσουμε έναν άνθρωπο, να τον προσβάλουμε, τον αποκαλούμε γάιδαρο! Μήπως όμως με αυτό τον χαρακτηρισμό, μειώνουμε το συμπαθές τετράποδο;

Η συμπεριφορά του ανθρώπου, πολλές φορές, δεν προσιδιάζει με το κύριο χαρακτηριστικό του, που είναι το «άνω θρώσκω» (κοιτάω ψηλά!) Ιστορικά έχει αποδειχθεί, πως το άνω θρώσκω, πήγε… κατά διαβόλου! Και ο άνθρωπος, όλο «πέφτει χαμηλά», στοχεύοντας μόνο σε κέρδη προσωπικά!

Αδικίες, εκβιασμοί, ληστείες, φόνοι, ανθρώπινες πράξεις καθημερινότητας… Ακόμη και μεταξύ συγγενών και φίλων! Αλλά και σε κοινωνικό επίπεδο, πολύ δυσάρεστο κλίμα… Όσο πιο… «ψηλά», τόσο πιο… «χαμηλά»! Συμφέροντα και φιλοδοξίες, οδηγούν σε ακρότητες!

(Εδώ εφαρμόζεται, ο θάνατός σου, η ζωή μου!) Εξουσία, δόξα, χρήμα, το τρίπτυχο, που τους θολώνει το μυαλό! Και θέλουν να φτάσουν εκεί, με κάθε μέσο! Πόσοι βασιλείς και πρωθυπουργοί, ιστορικά, δεν «έφυγαν», πριν την ώρα τους, από δικούς τους ανθρώπους, με στόχο τη διαδοχή! Άλλος γιατί έφαγε φρούτο… δηλητηριασμένο, άλλος γιατί τον δάγκωσε… η μαϊμού, άλλος γιατί κοιμήθηκε και… ξέχασε να ξυπνήσει (η «δουλειά» έγινε από επίδοξους διαδόχους)! Αυτά συμβαίνουν και στις μέρες μας… Ο βασιλιάς Αμπντάλα της Ιορδανίας, βρήκε… το μπελά του, απ’ τον αδελφό του Χάμζα! Ετοίμαζε «στα σκαριά» κινήσεις ανατροπής, για να γίνει ο ίδιος βασιλιάς! (αδέρφια… μη σκοτώνεστε!)

Τελικά, κάπου «χάλασε» η δουλειά, τα βρήκαν τα δύο αδέλφια και με τις πανέμορφες γυναίκες τους, γιόρτασαν όλοι μαζί, τα 100 χρόνια ανεξαρτησίας της Ιορδανίας! Φαίνεται, πως τα 100 πρώτα χρόνια… είναι τα δύσκολα! Μετά ο άνθρωπος σταματάει τη… γαϊδουρινή συμπεριφορά και αντιλαμβάνεται, πως το χρήμα και η δόξα, μπορούν να διαλύσουν και τις… καλύτερες οικογένειες! Υ.Γ.: Κάθε εχέφρων, που βρίσκεται στην εξουσία, σκέφτεται και τη «φυσιολογική διαδοχή»! Μόνο ο Ερντογάν… την αγνοεί και δελεάζει τους φτωχοποιημένους Τούρκους, μοιράζοντάς τους, χιλιάδες τόνους πατάτες και κρεμμύδια! (Το κρέας είναι για λίγους… και εκλεκτούς!)

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.