Κυριάκο, σώσε τη λίμνη μας!

on .

«Κύριε Πρωθυπουργέ, Είχαμε μια Λίμνη ζηλευτή! Με καταγάλανα καθαρά νερά. Με πλούσια ιχθυοπανίδα και ορνιθοπανίδα. Ένα σπάνιο οικοσύστημα, μοναδικό μνημείο της φύσης. Ένα τοπίο ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Τα αναχώματα έφεραν την καταστροφή. Απέκοψαν την επικοινωνία της Λίμνης με τις πηγές και τους τεράστιους υγροβιότοπους, μετατρέποντάς την σε κλειστή δεξαμενή ρυπαρών και μολυσμένων υδάτων.

Η Παμβώτιδα, απώλεσε τις ζωτικές εκτάσεις της, τους φυσικούς πόρους ζωής. Ο διαμελισμός της, επέφερε και την κατάρρευση του οικοσυστήματός της. Η άλλοτε γεμάτη ζωντάνια Λίμνη σήμερα είναι νεκρή, ένα ακρωτηριασμένο και άψυχο πτώμα!

Η Παμβώτιδα έχει καταστεί η πλέον υποβαθμισμένη λίμνη της Ελλάδος! Η κατάσταση έχει γίνει εφιαλτική και όπως λειτουργεί σήμερα δεν μπορεί να συνεχίσει.

Τα αναχώματα και ο διαμελισμός της υπονομεύουν το μέλλον της λίμνης, υποβαθμίζοντας την οικολογική κατάστασή της καθιστώντας την εστία τοξικών διεργασιών και μόλυνσης. Δυστυχώς και το πλειστάκις παρουσιασθέν προς διαβούλευση Σχέδιο Π.Δ. διαχείρισης και προστασίας της Λίμνης Παμβώτιδας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, αποδείχθηκε πως δεν μπορεί να τη σώσει, με οποιαδήποτε μορφή και σχεδιασμό του, διότι το πρόβλημα της Παμβώτιδας δεν είναι διαχειριστικό, είναι δομικό αλλά και πολιτικό.

Συνεπώς, επιβάλλεται πρωτίστως η επαναφορά της Λίμνης στη φυσική της κατάσταση, ώστε να έχει νόημα η θεσμοθέτηση Π.Δ. Σήμερα, με κατεστραμμένο και ανύπαρκτο το οικοσύστημα της Παμβώτιδας, με αποξηραμένους τους υγροβιότοπους, χώρους διαβίωσης της ορνιθοπανίδας, με αφανισμένη την ενδημική ιχθυοπανίδα και πανίδα της, με αχρηστευμένη από τα αναχώματα την παρόχθια ζώνη της, με αποξηραμένη την υδροχλωρίδα της και αλλοιωμένο το φυσικό ανάγλυφο του τοπίου της, τι μπορεί να κάνει το Π.Δ.; Να διαχειριστεί και προστατέψει ΤΙ;

Ας μας απαντήσουν… Τα αναχώματα και η καταστροφή της Παμβώτιδας είναι δημιούργημα της Πολιτείας, η οποία οφείλει επιτέλους να ενεργήσει τα δέοντα με υπευθυνότητα και επιμέλεια για την Λίμνη μας. Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΛΙΜΝΗΣ ΠΑΜΒΩΤΙΔΑΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙ ΑΛΛΟ! Κύριε Πρωθυπουργέ, Γνωστές οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες Σας τις οποίες επικαλούμεθα. Γνωστές και οι περιβαλλοντικές διακηρύξεις της κυβερνήσεώς Σας.

Από Εσάς ζητούμε και Σας παρακαλούμε να λάβετε κυβερνητική απόφαση για την αποκατάσταση και αξιοποίηση της Παμβώτιδας!

Μήπως η ένταξη της αποκατάστασής της σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ ή άλλης πηγής, της δαπάνης εκπόνησης μελέτης και εκτέλεσης των εργασιών θα έσωζε την Παμβώτιδα; Κυριάκο Σώσε τη Λίμνη μας!

Δείξε την αγάπη σου στα Γιάννενα και στη Φύση. Συνέδεσε και εσύ το όνομά σου με τα Γιάννενα όπως ο Μπιζανομάχος παππούς σου Κυριάκος Μητσοτάκης.