Πρώτα το γενικό καλό!

on .

Η χώρα και ο κόσμος ολόκληρος περνάει μια από τις μεγάλες δοκιμασίες της ιστορίας της. Στην αντιμετώπισή της είναι εύλογο να υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ζούμε ή θέλουμε να ζούμε σε μια δημοκρατική κοινότητα  όπου οι καλές διαφωνίες είναι το θεμέλιό της. Καλές διαφωνίες υπάρχουν όταν  άνθρωποι με διάφορα είδη γνώσεων και απόψεων μιλάνε και ακούνε ο ένας τον άλλο, και όταν προσπαθούν ειλικρινά και πραγματικά, να αποφασίσουν την καλύτερη πορεία δράσης για ολόκληρη την κοινότητα. Οι διαφορές κάνουν τις αποφάσεις τους ισχυρότερες. 
Η δημοκρατία προϋποθέτει ότι μπορούμε να συμπεριφερόμαστε ως μια κοινότητα, όπου νοιαζόμαστε από κοινού για τον κοινό μας βίο και διαφωνούμε μεταξύ μας εποικοδομητικά και με ειλικρίνεια. Δεν υπάρχει περίπλοκο πρόβλημα, υπάρχουν απλώς κάποιοι άνθρωποι που προσπαθούν να περιπλέξουν τα πράγματα και οι αιτίες: φόβος, άγνοια, προκαταλήψεις, σκοπιμότητες, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δημοκρατία σημαίνει διαφωνία, αβεβαιότητα, περιπλοκότητα και να κάνουμε λάθος. Σημαίνει να πρέπει να ακούμε επιχειρήματα που θεωρούμε πως είναι λάθος, σημαίνει να θυμώνουμε με τους άλλους και οι άλλοι να θυμώνουν μ’ εμάς. Σημαίνει να χρειάζεται πολύ περισσότερος χρόνος απ’ όσο θεωρούμε λογικό για να εγκριθεί κάτι, και να αντιστεκόμαστε για πολύ σε μια πολιτική την οποία θεωρούμε ανόητη. Δημοκρατία σημαίνει να πρέπει να ακούμε, και να κάνουμε συμβιβασμούς, και να κάνουμε λάθος (και να το παραδεχόμαστε). Τέλος, δημοκρατία σημαίνει να επιδιώκουμε το δικό μας καλό να είναι μέρος του γενικού καλού.
Ο άνθρωπος με τη βοήθεια της επιστήμης προσεγγίζει με μεγαλύτερη ασφάλεια την αλήθεια για τα προβλήματα που τον απασχολούν, κι ένα απ’ αυτά είναι η αντιμετώπιση του ύπουλου ιού.
Η συμμόρφωση όλων μας με τις επιταγές της επιστήμης είναι ύψιστο ανθρώπινο και δημοκρατικό καθήκον. 
 Τέλος
Πρώτα εμβολιασμός και στη συνέχεια έκφραση διαφωνιών για τη διαχείριση της κρίσης.