Οι Έλληνες… ολιγάρχες!

on .

● Όλοι οι θαμώνες του καφενείου της Άνω Ραχούλας άκουγαν τις ειδήσεις και είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό! Παρακολούθησαν στην αρχή, με τη δέουσα προσοχή, το πολεμικό ρεπορτάζ του ανταποκριτή του Νίκου Ευαγγελάτου, από το Κίεβο, αλλά και το χάρτη της Ουκρανίας και… εστίασαν λίγο έξω από την πόρτα… του Τσέρνομπιλ και άρχισαν να σταυροκοπιούνται!
Στην επόμενη είδηση, κοιτούσαν… με δέος τη βίλα του Αμπράμοβιτς στο Λονδίνο και δεν τη χόρταιναν…
Ο Μήτσος διερωτήθηκε: Αλήθεια, πόσες τουαλέτες να έχει αυτή η βίλα του Ρώσου ολιγάρχη;
-Γιατί, σκέφτεσαι να την επισκεφθείς και να κάνεις… την ανάγκη σου; Του είπε ο φίλος του ο Θύμιος.
Ο μπάρμπα Νίκος είχε κι αυτός την απορία του…
-Πόσο να πληρώνει στη ΔΕΗ το μήνα ο Αμπράμοβιτς;
Η απάντηση του ήρθε αμέσως από το διπλανό του: Όσο πληρώνει η Άνω Ραχούλα για 10 χρόνια, αυτός τα πληρώνει μόνο σε ένα μήνα!
Ο μπάρμπα Νίκος άκουγε όλα αυτά… τα νούμερα και ζαλίστηκε! Σαν να τον χτύπησε… ηλεκτροπληξία!
Ο Μήτσος είχε και κάποιες άλλες απορίες:
-Έλληνες ολιγάρχες υπάρχουν, τάχα;
-Αν υπάρχουν, του είπε ο Θύμιος, εκατοντάδες! Έχει και η Ελλάδα αρκετούς ολιγάρχες και μάλιστα είναι τόσο… αχάριστοι, που στη ΔΕΗ έχουν… κοινωνικό τιμολόγιο, παριστάνοντας… τους φτωχούς! Τα πολυτελή σκάφη τους, τα έχουν δηλωμένα σαν… ψαροκάικα! Τις βίλες τις έχουν δηλωμένες ως… αγροικίες! Η Μύκονος… είναι γεμάτη από τέτοιες!
Αυτοί, τους είπε ο Θύμιος, δεν ξέρουν τι θα πει ακρίβεια και φτώχεια! Την ακρίβεια και τη φτώχεια τη βλέπουν… φευγαλέα στην τηλεόραση, αλλά αλλάζουν γρήγορα κανάλι για να μη χαλάσει η διάθεσή τους!
Αλλά μέσα… στον πλούτο τους, έχουν και την τσιγκουνιά τους! Στέλνουν στα γρήγορα τον οδηγό τους με το πολυτελές τζιπ, να βάλει… 1.000 ευρώ βενζίνη, για να… γλιτώσουν τα 10 λεπτά αύξησης που έρχεται!
…Ολιγαρχάκια!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.