Εθνικισμός, Πατριωτισμός και ο πόλεμος στην Ουκρανία!..

on .

Είναι ανάγκη πριν αναφερθούμε στον Πόλεμο στην Ουκρανία να ορίσουμε τι είναι πατριωτισμός και τι εθνικισμός και κατ’ επέκταση πατριώτης και εθνικιστής: Πατριωτισμός είναι η αγάπη προς την Πατρίδα, η φιλοπατρία και πατριώτης είναι εκείνος που αγαπάει την Πατρίδα του, ο φιλόπατρις. Εθνικισμός είναι η σε μεγάλο βαθμό, υπέρμετρη προσήλωση στο έθνος και στα ιδανικά του έθνους, ο σοβινισμός (σωβινισμός), ο τυφλός εθνικισμός, η φανατική εξύμνηση της εθνικής ζωής και η υποτίμηση και καταπολέμηση ξένων στοιχείων που υπεισέρχονται στη ζωή του έθνους. Καμία ταύτιση ή σύγκριση δεν μπορεί να γίνει μεταξύ του γνήσιου πατριωτισμού και του τυφλού εθνικισμού. Δεν συνυπάρχει ο πατριωτισμός με τον άκρατο εθνικισμό. Ο γνήσιος πατριωτισμός βλέπει μόνο αξίες, βλέπει την ιστορία, τη ζωή της Πατρίδας, τις αναμνήσεις, τα ανθρώπινα συναισθήματα, τον τόπο και όλα όσα περικλείει η λέξη Πατρίδα. Αντίθετα, ο υπερβολικός εθνικισμός απέχει πολύ από τον πατριωτισμό, είναι τυφλός και δεν είναι σε θέση να διακρίνει το ορθό, το σωστό από το λάθος, το γνήσιο, το πραγματικό και αληθινό, από το ψεύτικο, το ανώμαλο και αφύσικο.
Παράδειγμα τυφλού εθνικισμού και γνήσιου πατριωτισμού παρουσιάζει ο πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Από το ένα μέρος ο σοβινισμός που εκπροσωπείται από τον ρωσικό μεγαλοϊδεατισμό και επεκτατισμό και από το άλλο ο πατριωτισμός, η φιλοπατρία των Ουκρανών που υπερασπίζονται την Πατρίδα τους σε γη και θάλασσα.
Η Ρωσία, υπό τον μεγαλομανή Πούτιν, κατ’ επίφαση εκλεγμένος πρόεδρος, οραματίζεται την επανασύσταση της ρωσικής αυτοκρατορίας. Κατόρθωσε να πείσει τον ρωσικό λαό ότι κατέχει το αλάθητο και ακόμη ότι η Ουκρανία στο σύνολό της είναι ρωσικό έδαφος και πρέπει η Ρωσία να το επανακτήσει. Με το πρόσχημα ότι η Ρωσία περικυκλώνεται από εχθρικές δυνάμεις αντέδρασε όπως αντέδρασε εισβάλλοντας στην Ουκρανία.
Η εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία και τα εγκλήματα που διαπράττονται εις βάρος αμάχων (παιδιών, γυναικών και ηλικιωμένων), αυτόν τον σκοπό εξυπηρετούν. Να συντρίψουν τους Ουκρανούς, να ισοπεδώσουν τις πόλεις και την ύπαιθρο χώρα, με τα σύγχρονα οπλικά μέσα που διαθέτουν και να ενσωματώσουν την Ουκρανία στο ρωσικό κράτος. Πρόκειται για εισβολή παράλογη, έξω από κάθε λογική. Φανερός ο τυφλός φανατισμός, ο παραλογισμός, το μίσος και η εχθρότητα, εναντίον ενός φιλήσυχου, δημιουργικού και πολιτισμένου λαού.
Η Ρωσία αποδεικνύεται υπερεθνικιστική, επιθετική και εχθρική. Με όσα έκτροπα και φρικτά διαπράττουν οι Ρώσοι στρατιώτες δείχνουν τον πραγματικό εσωτερικό τους κόσμο: Αμόρφωτοι, αγριάνθρωποι, κατεχόμενοι από πρωτογονισμό και από τυφλά ένστικτα. Τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττονται στην Ουκρανία προκάλεσαν την παγκόσμια κατακραυγή.
Ο Πούτιν, εθνικολαϊκιστής ηγέτης του ρωσικού κράτους ανατράφηκε και γαλουχήθηκε σε ολοκληρωτικό και απολυταρχικό καθεστώς. Είναι νοσταλγός και λάτρης του τυραννικού παρελθόντος. Δεν εξηγείται διαφορετικά ο τρόπος με τον οποίο μηχανεύτηκε και πραγματοποίησε την εισβολή στην Ουκρανία, σπέρνοντας τον θάνατο.
Τον βλέπουμε στα τηλεοπτικά κανάλια να αυτοδιαφημίζεται ως δυναμικός και δραστήριος, αλλά και απρόβλεπτος και εκφοβιστικός. Ένας σύγχρονος Τσάρος που δεν λογοκρίνεται και που ταυτίζει τον εαυτό του με το συμφέρον της Ρωσίας. Χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν προχωράει τις επεκτατικές του διεκδικήσεις με τη δύναμη των όπλων. Ανακατασκευάζει και αναθεωρεί την ρωσική ιστορία, αρνούμενος την ύπαρξη της Ουκρανίας ως κρατική οντότητα. Η Ουκρανία, δηλώνει, δεν πρέπει να υπάρχει ως ουκρανικό έθνος. Για την εισβολή δικαιολογείται ότι η Ουκρανία αποτελεί εστία αντιρωσικών ενεργειών. Και, εν ονόματι αυτής της άποψης ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε ολοσχερώς μεγάλα αστικά κέντρα και άφησε διάσπαρτα εκατοντάδες πτώματα, θύματα μια ανήκουστης θηριωδίας.
Από το άλλο μέρος οι Ουκρανοί που εμφορούνται από γνήσιο πατριωτισμό και αμύνονται, αντιστέκονται με επιτυχία στους εισβολείς με τα σύγχρονα οπλικά συστήματα. Έχοντας ως υπέρτατη αξία την αγάπη προς την Πατρίδα τους, με την ουσιαστική σημασία της, μάχονται «υπέρ Πάτρης» με εκατόμβες αθώα θύματα. Αγωνίζονται για τον τόπο τους, για τις ιδέες τους, για τα παιδιά τους, για τη ζωή τους, για τα έργα των προγόνων τους, για το σεβασμό στις αρχές και αξίες τους. Η αξία του υγιούς πατριωτισμού συμπυκνώνεται στην κοινωνική και προσωπική ανέλιξη των κατοίκων. Σε τι έφταιξαν τα κοπάδια των προσφύγων, γυναίκες, παιδιά, γέροντες, ανάπηροι με τα καροτσάκια, που ξεριζώνονται από τα σπίτια τους, από τις προγονικές τους εστίες; Σε εκατομμύρια αριθμούνται οι Ουκρανοί πρόσφυγες, θύματα και αυτοί μια παράλογης βαρβαρότητας, που κατέκλισαν τα ευρωπαϊκά κράτη ζητώντας λίγη θαλπωρή, λίγη αγάπη.
Είναι κρίμα τα εκατομμύρια των Ουκρανών που παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς και εκείνοι που παραμένουν σε καταφύγια και υπόγεια, να γίνονται θύματα μεγαλομανίας ενός ανθρώπου και του περιβάλλοντός του. Οι πρωτοφανείς θηριωδίες και αποτρόπαιες πράξεις των ρωσικών στρατευμάτων θυμίζουν χιτλερικές, ναζιστικές πρακτικές.