Το σχοινί τεντώνεται επικίνδυνα…

on .

• Γκρίζα σύννεφα από παντού είναι η εικόνα με την οποία θα μπορούσαμε να παρομοιάσουμε το τοπίο που διαμορφώνεται στην παγκόσμια οικονομία αλλά και την παγκόσμια σταθερότητα.

Η έκθεση για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας που εκδόθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας συνόδου του Διεθνούς Ταμείου χτυπάει πολλά σήματα κινδύνου μαζί, τα οποία είναι πιο δυνατά για ευάλωτες οικονομίες όπως δυστυχώς και η ελληνική. Πρέπει κανείς να παρατηρήσει πως η λέξη «διαπραγμάτευση», φαίνεται να έχει ξεχαστεί, αν δεν έχει διαγραφεί κιόλας, από το λεξιλόγιο των εμπολέμων στην Ουκρανία, καθώς ο πόλεμος μαίνεται εδώ και 10 εβδομάδες.

Αντίθετα, η «διαπραγμάτευση» έχει δώσει τη θέση της στην κλιμάκωση, στην αποστολή περισσότερων βαρέων όπλων. Που προφανώς προορίζονται για μια ουκρανική αντεπίθεση για την ανακατάληψη των χαμένων εδαφών, μετά τη ρωσική εισβολή. Τι έχει αλλάξει; Κι από τις συνεχείς αναφορές -ως τα τέλη Μαρτίου- των μέσων ενημέρωσης ότι Ουκρανία και Ρωσία βρίσκονταν στα πρόθυρα μιας λύσης μέσω διαπραγματεύσεων για τον τερματισμό του πολέμου; Όταν ακόμη και η ένταξη της Ουκρανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φαινόταν να είναι αντικείμενο συνομιλιών και αποδεκτή από τη Ρωσία; Ας θυμηθούμε για παράδειγμα, ότι λίγο μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Κωνσταντινούπολης, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντιμίρ Μεντίνσκι είχε εκπλήξει πολλούς, λέγοντας πως η Ρωσική Ομοσπονδία δεν έχει αντίρρηση στις προσπάθειες της Ουκρανίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλλά και ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι, διαβεβαίωνε ότι το Κίεβο είναι έτοιμο να αποδεχτεί μια ουδέτερη, αδέσμευτη, μη πυρηνική Ουκρανία, αν λάβει εγγυήσεις ασφαλείας. Το τι ακριβώς συνέβη στη συνέχεια και οι «διαπραγματεύσεις»… χάθηκαν από τον ορίζοντα, ίσως να μην το μάθουμε, αν δεν περάσουν αρκετά χρόνια και κάποιος από τους πρωταγωνιστές γράψει τα απομνημονεύματά του. Αν φυσικά δεν μας έχει στοιχίσει πάρα πολύ ακριβά μέχρι τότε. Μια πρώτη προσέγγιση δείχνει πάντως ότι τη ρότα άλλαξε η Ουάσιγκτον και από κοντά ο πιο στενός σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών, η Βρετανία. Στο αντίπαλο στρατόπεδο, το Κρεμλίνο τεντώνει επίσης το σχοινί. Ακόμη κι αν οι ρωσικές επιχειρήσεις δεν προχωρούν, όπως θα ήθελε, ο Ρώσος πρόεδρος δεν πρόκειται να παραδεχτεί την υποχώρηση. Γιατί δεν έχει την πολυτέλεια να χάσει. Το σχοινί τεντώνεται επικίνδυνα, αλαζονικά και από τις δύο πλευρές. Και αν δεν βρεθεί διπλωματική λύση για να σταματήσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, η Ευρώπη ειδικά, πρέπει να ετοιμάζεται για πολύ μεγαλύτερους κινδύνους. Δυστυχώς, τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και κυρίως τα ισχυρά κράτη μέλη, δεν φαίνεται να κάνουν τίποτα για μια ειρηνευτική συμφωνία με τη Ρωσία. Κι ο πόλεμος συνεχίζεται. Ένας πόλεμος όμως, ίσως λιγότερο παγκόσμιος από τον αντίστοιχο του 20ου αιώνα, αλλά πολύ πιο απρόβλεπτος…