Η κοσμικότητα και η αλήθεια…

on .

 Πολλοί άνθρωποι, οι κοσμικοί, θεωρούν καλύτερο να έχεις ερωτήματα που δεν μπορείς να απαντήσεις παρά απαντήσεις που δεν μπορείς να αμφισβητήσεις…

Η προσήλωση στην αλήθεια αποτελεί τη βάση της επιστήμης, η οποία επέτρεψε στην ανθρωπότητα να ανιχνεύσει την εξέλιξη της ζωής και να κατανοήσει την ιστορία της. Όμως, η αναζήτηση της αλήθειας απαιτεί την ελευθερία να σκεπτόμαστε, να ερευνούμε και να πειραματιζόμαστε. Οι άνθρωποι πρέπει να διατηρούν πάντα την ελευθερία να αμφιβάλλουν, να ελέγχουν, να παίρνουν μια δεύτερη γνώμη, να δοκιμάζουν έναν διαφορετικό δρόμο.

Για την αναζήτηση της αλήθειας ο άνθρωπος έχει υποχρέωση να αγωνιστεί ενάντια στις προκαταλήψεις και να αποδεχτεί την άγνοιά του. Εμείς οι θνητοί οφείλουμε να αναλαμβάνουμε την ευθύνη για ό, τι  κάνουμε και για ό, τι δεν κάνουμε. Αν ο κόσμος είναι γεμάτος δυστυχία, είναι δική μας ευθύνη.

Οι κοσμικοί, που δεν πιστεύουν ότι κάποια ανώτερη δύναμη φροντίζει τον κόσμο, είναι υπερήφανοι για τα τεράστια επιτεύγματα των νεωτερικών κοινωνιών. Τα επιτεύγματα αυτά πραγματοποιήθηκαν επειδή οι άνθρωποι ανέπτυξαν τη γνώση και την ανθρώπινη αλληλεγγύη. Ωστόσο, οφείλουν παράλληλα να αποδεχτούν τα εγκλήματα και τις ανεπάρκειες της νεωτερικότητας, από τις γενοκτονίες μέχρι την οικολογική υποβάθμιση.

Πολλές από τις αξίες του εκκοσμικευμένου κόσμου υπάρχουν και στις θρησκείες. Οι κοσμικές κοινωνίες και θεσμοί αναγνωρίζουν τις κοινές αξίες και δέχονται τους θρησκευόμενους, κάθε δόγματος, αρκεί όποτε ο κοσμικός κώδικας έρχεται σε σύγκρουση με το θρησκευτικό δόγμα, να υποχωρεί το δεύτερο. Δεν ζητά κανείς από τους θρησκευόμενους  ανθρώπους να αρνηθούν τον Θεό και τις παραδόσεις τους, έχουν όμως υποχρέωση να ενεργούν με σεβασμό στις κοσμικές αξίες.

Κρίνεται απαραίτητο να γίνει σαφές ότι, κοσμική εκπαίδευση δεν σημαίνει μια αρνητική κατήχηση που μαθαίνει στα παιδιά να μην πιστεύουν στον Θεό και να μην συμμετέχουν σε θρησκευτικές τελετές. Αντίθετα, η κοσμική εκπαίδευση διδάσκει στα παιδιά να ξεχωρίζουν την αλήθεια από την πεποίθηση, να σκέπτονται ελεύθερα χωρίς να φοβούνται το άγνωστο και να αναλαμβάνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους…

Τελικά…

Ο κάθε δρόμος, για την αναζήτηση της αλήθειας, έχει τη σκιά του… Η κοσμική επιστήμη έχει ένα τουλάχιστον πλεονέκτημα απέναντι στις περισσότερες θρησκείες, είναι πρόθυμη να παραδεχτεί τα λάθη της. Αν πιστεύεις σε μια απόλυτη αλήθεια που έχει αποκαλυφθεί από μια υπερβατική δύναμη, δεν μπορείς να παραδεχτείς κανένα λάθος, γιατί κάτι τέτοιο θα ακύρωνε την ιστορία σου. Αν όμως πιστεύεις στην αναζήτηση της αλήθειας από ανθρώπους που μπορούν να σφάλλουν, η παραδοχή των λαθών είναι μέρος του παιχνιδιού.

Κλείνοντας

Αξίζει να τονίσουμε ότι οι θρησκευτικές πεποιθήσεις φέρνουν τους ανθρώπους κοντά, κάνοντας έτσι εφικτή τη μεγάλης κλίμακας ανθρώπινη συνεργασία…

e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.