Η σκάλα του Ερντογάν…

on .

Προκαλεί και απειλεί συνεχώς την Ελλάδα ο Ερντογάν, μη λογαριάζοντας ούτε το διεθνές δίκαιο ούτε κανόνες που ρυθμίζουν τις διακρατικές σχέσεις. Και έφτασε σε τέτοιο παραλήρημα ώστε να αμφισβητεί ακόμη και την εδαφική μας ακεραιότητα, κι ας είμαστε «σύμμαχοι» ως μέλη του ΝΑΤΟ.

Η πρόκληση έχει αγγίξει τα όρια του παραλογισμού και δικαιολογημένα η κυβέρνηση αναδεικνύει τον τούρκικο εθνικισμό σε κάθε υπερεθνικό και Ευρωπαϊκό όργανο. Γι’ αυτό και οι συμπολίτες μας αναρωτιούνται τι θέλει ο Ερντογάν και ως ποιο σημείο θα φτάσει η υλοποίηση της προκλητικότητάς του, αφού ως τώρα ούτε το ΝΑΤΟ ούτε η Ευρώπη του έβαλαν χαλινάρι και φραγμό στις επιδιώξεις του. Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που αμφισβητούν την ικανότητα του ΝΑΤΟ να προστατεύει την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα των μελών – κρατών. Άλλωστε είναι χωρίς αντίκρισμα η ένταξή μας σ’ αυτή τη συμμαχία και ταυτόχρονα να απειλούμαστε από χώρα μέλος της ίδιας συμμαχίας!

Εκτιμώ, λοιπόν, ότι ο Ερντογάν είναι υποχρεωμένος να απειλεί τους πάντες και να παραβιάζει συνθήκες, επειδή η πολιτική που έχει εφαρμόσει στο εσωτερικό της Τουρκίας τον έφερε σε απόλυτο αδιέξοδο. Είναι σαν να έχει ανέβει σε μια ψηλή σκάλα με σκοπό να αγγίξει τους ουρανούς και να κυβερνάει τη χώρα του σαν σουλτάνος χωρίς να δίνει λόγο σε κανέναν.

Άλλωστε, είναι τυφλωμένος από το πάθος της εξουσίας, αφού η αλαζονεία, η οίηση και η υπεροψία του δεν του επιτρέπουν να αντιληφθεί ότι είναι αδιανόητο στην εποχή μας ένας πολιτικός ηγέτης να συμπεριφέρεται όπως αυτός. Δείχνει να φαντασιώνεται ότι έχει τη δύναμη του Μπάιντεν ή του Πούτιν και επομένως όλοι οι άλλοι οφείλουν να συμμορφώνονται με τις εντολές του.

Αλλά ας μην τον υποτιμάμε. Γνωρίζει πολύ καλά ότι αν κατέβει από τη σκάλα της εξουσίας, τότε τα πάθη του θα είναι δραματικά. Πρόκειται για ένα απολυταρχικό καθεστώς που έχει εξοντώσει κυριολεκτικά όλους τους αντιπάλους του. Χιλιάδες βρίσκονται στις φυλακές, χιλιάδες είναι εξόριστοι και χιλιάδες έχουν δολοφονηθεί. Αυτός ο κόσμος πώς άραγε θα τον αντιμετωπίσει, όταν χάσει την εξουσία; Αλλά και η πλειοψηφία του λαού δεν θα σιωπήσει, αφού έχει χάσει τη φωνή του και στερείται τα βασικά αγαθά για επιβίωση. Αυτοί είναι οι λόγοι που ο Ερντογάν απειλεί θεούς και δαίμονες.

Και η ιστορία δεν τον αφήνει να ησυχάσει, κάθε φορά που του θυμίζει την έξοδο και άλλων ηγετών με τη δικιά του ταυτότητα, όπως ήταν ο Σαντάμ, ο Καντάφι και πολλοί άλλοι. Αλλά κρίμα που δε βρίσκεται κάποιος λόγιος στο περιβάλλον του για να του διηγηθεί τον μύθο του Βελλερεφόντη. Λέει η μυθολογία ότι στα μέρη της Μ. Ασίας ζούσε κάποτε ένας πρίγκηπας με δύναμη μεγάλη και πλούτο πολύ. Κατάφερε να σκοτώσει τη χίμαιρα και να κατατροπώσει τις Αμαζόνες. Και ύστερα παρακινημένος από την έπαρσή του καβαλίκεψε το φτερωτό του άλογο τον Πήγασο για να πετάξει στις κορυφές του Ολύμπου και να γίνει θεός. Αυτή η πράξη εξόργισε τους θεούς και του άρπαξαν τα χαλινάρια ανεπαίσθητα. Και τότε ο Βελλερεφόντης έχασε την ισορροπία και αντί για τον Όλυμπο χάθηκε στα Τάρταρα!

Ο μύθος αυτός έχει στοιχεία που ταιριάζουν απόλυτα στον νέο σουλτάνο και φαίνεται ότι η ώρα πλησιάζει. Όμως σήμερα ο Ερντογάν απειλεί σοβαρά και πραγματικά την Ελλάδα. Γι’ αυτό και κάθε εφησυχασμός θα είναι ολέθριος. Είμαστε αναγκασμένοι να ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη, να δυναμώνουμε τις σχέσεις μας με τους συμμάχους και προπαντός να ακολουθούμε τις προτροπές της ιστορικής μας κληρονομιάς.

Ίσως ο μύθος του Βελλερεφόντη να βοηθήσει ώστε ή να συνετιστεί ο Ερντογάν ή να απαλλαγεί ο κόσμος από ηγετικές μορφές σαν αυτόν.