Γιατί… με εγκατέλειψες;

on .

● Εάν είχε φωνή η Γη, η πρώτη φράση που θα έλεγε στον νεοέλληνα είναι: Γιατί με εγκατέλειψες; Και βέβαια, η ίδια απάντηση δεν περιμένει, γιατί… την ξέρει!

Τον Έλληνα, μεταπολεμικά, τον κέρδισε η αστυφιλία, κυνηγώντας το όνειρο μιας καλύτερης ζωής, για τον ίδιο και τα παιδιά του!

Αλλά δυστυχώς αυτό «δεν του βγήκε»! Βυθίστηκε στη φτώχεια και τον κυρίευσε το άγχος της πόλης!

Πριν μερικά χρόνια, ο Έλληνας είχε άριστη σχέση με τη Γη και τις καλλιέργειες! Και ο καθένας που δούλευε στην ύπαιθρο, κάθε βράδυ γυρνούσε σπίτι του, με… ένα «καλάθι» προϊόντων αγνών… και θρεπτικών! Το μήνα Σεπτέμβρη έφερνε το καλάθι με τα σταφύλια, καθώς ο μήνας αυτός είναι ο μήνας του τρύγου! (Ο τρύγος… αυτό το αγροτικό λαϊκό πανηγύρι!).

Και τώρα που άφησε ακαλλιέργητη τη Γη, περιμένει κάθε Σεπτέμβρη το… «καλάθι των παροχών» που εξαγγέλλει ο εκάστοτε πρωθυπουργός, στη Διεθνή έκθεση Θεσσαλονίκης! (Σε λίγα χρόνια, θα… πλησιάσουμε τα 100 καλάθια της ΔΕΘ και ο Έλληνας είναι ακόμη… νηστικός!).

Το καλάθι του παραγωγού, έχει αξία και ουσία… Το καλάθι της ΔΕΘ άλλοτε είναι… τρύπιο, άλλοτε είναι πολύ μικρό, ενώ το καλάθι της παραγωγής είναι γεμάτο απ’ τους καρπούς της Γης!

Μέσα από το «καλάθι της ΔΕΘ», ακούγεται μια φωνή, όχι και τόσο… πειστική! Λέει πως το Μάη του ’23, ο κατώτατος μισθός… θα αυξηθεί! (ζήσε Μάη μου…) και πως από… του χρόνου, οι συντάξεις θα βγαίνουν στην ώρα τους και θα είναι και αυξημένες! (για μια στιγμή… το χερούλι του καλαθιού, χαμογελούν με σημασία…). Το καλάθι περιέχει ακόμη δύο – τρεις παροχές, γιατί τα οικονομικά ακόμη έχουν περιορισμένες αντοχές! (Και πότε δεν είχαν). Και η Γη… ακαλλιέργητη, «εμφανίστηκε» και αυτή, στα αγροτικά συλλαλητήρια, που γίνονταν μονίμως στη ΔΕΘ! Εκεί έβγαλε ένα μικρό λόγο. Ταυτόχρονα παρακάλεσε τους αγρότες και όσους έχουν κτήματα στην ύπαιθρο, να γυρίσουν να καλλιεργήσουν και… να ζήσουν ποιοτικά!

Και η τελευταία της κουβέντα ήταν: Όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό «καλάθι»!

* Ο Γιάννης Μπούγιας είναι Καθηγητής Φυσικής Αγωγής.