Στο καλάθι της επικαιρότητας!

on .

- Τόσο επίκαιρο δεν γίνεται. Και τόσο περιζήτητο, που αναμένεται με αγωνία. Όλοι θα μετρούν τί θα έχει και πόσο θα κοστίσει τελικά το περίφημο πλέον «καλάθι της νοικοκυράς».

- Πάντως, το πρώτο εύθυμο χαριτολόγημα, γνωστό σε όλους, είναι το ανέκδοτο: «όπου ακούς πολλά κεράσια, κράτα και μικρό καλάθι».

- Έτσι, αρχίζει να μικραίνει το καλάθι και να μεγαλώνει η υποψία για ποιότητα του περιεχομένου και κάθε άλλη πονηριά του αρχαίου μας θεού του εμπορίου, του Ερμή!

- Μια άλλη υποψία, πονηρών και δύσπιστων αγοραστών, θυμάται ένα άλλο καλάθι τον γνωστό «κάλαθο των αχρήστων», που με μια διάσταση της κριτικής της αγοράς εκφράζεται με το «τέλος εποχής», «ξεπούλημα», «λήξης χρόνου κατανάλωσης», «ανανέωσης εμπορεύματος», «αλλαγής συσκευασίας» και άλλες ευφυείς με το φαντεζί περιτύλιγμα της «καινοτομίας».

- Τελικά βέβαια ο καταναλωτής θα διαβάσει το αν μπλοκ συνολικό κόστος στην απόδειξη του ταμείου της επιχείρησης και το δικό του «υπόλοιπο ταμείου» της τσέπης.

- Γρήγορα θα απολαύσουμε χαριτωμένα ανέκδοτα μιας εποχής, μια επανάληψη και άλλων τέτοιων εποχών ελλείψεων και ακρίβειας με κουπόνια και δελτία διανομής, ενώ η «μαύρη αγορά» θα σφυρίζει αδιάφορη στο τέλος κάποιας ουράς.

- Έτσι τα γράφουμε, για μια αναδρομή στην ιστορία μας και μια ανάμνηση δύσκολων περιόδων που δεν πρέπει να τις ξεχνούμε. Όπως δεν ξεχνιέται το καπιταλ κοντρόλ του ΣΥΡΙΖΑ, οι ΠΡΟΜΕΤ του ΠΑΣΟΚ, η αγορανομία της απελευθέρωσης και άλλες στερήσεις αγαθών.

- Αλλά ας δούμε ένα άλλο καλάθι το οποίο καθημερινά μας βασανίζει και σχολιάζεται από πολλές πλευρές, και είναι το «καλάθι» της επικαιρότητας, των ειδήσεων, των γεγονότων, της πολιτικής.

- Οι πολιτικές ζυμώσεις για τις εκλογές άρχισαν να γεμίζουν το καλάθι των κομμάτων με τα πρώτα επικοινωνιακά συνθήματα και κομματικές «προσφορές» ευδαιμονίας και ευτυχίας.

- Ο ΣΥΡΙΖΑ εκτόξευσε τον πρώτο επικοινωνιακό πύραυλο με το νέο βασικό σύνθημα: Αντίσταση -Αλληλεγγύη -Αλλαγή! Είναι μια μείξη που απευθύνεται σε αρχαία ΕΑΜικά γκρουπούσκουλα σε Επαναστατικά απωθημένα, σε ΠΑΣΟΚικά ξεθωριασμένα συνθήματα Αλλαγής, ψαρεύοντας στα βαλτόνερα του ΚΚΕ και σε προσπάθεια συγκράτησης των «Προοδευτικών Δυνάμεων».

- Παράλληλα, εμφανίστηκε μια πληθωρική αφισοκόλληση της αφανούς Νεολαίας του Σύριζα, με το αναρχικό σύνθημα «Η στέγη είναι Δικαίωμα», για την ικανοποίηση της πάλαι ποτέ γκρούπα των μαθητικών 15-μελών συντρόφων του Τσίπρα, δικαιώνοντας και επιβραβεύοντας τις καταλήψεις. Είναι οι νέοι Δικαιωματιστές, κατά του δικαιώματος της ιδιοκτησίας που αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα του πολίτη που προστατεύεται από το Σύνταγμα.

- Σύνθημα ανατρεπτικό, μπολσεβίκικης έμπνευσης και επιδίωξης. Είναι ένας νέος μετασχηματισμός του άλλοτε «προοδευτικού» Κ.Κ. εσωτερικού!

- Μια άλλη είδηση από το καλάθι της επικαιρότητας, έφθασε από την Κίνα και είχε ένα ενδιαφέρον απολαυστικό τηλεοπτικό στιγμιότυπο, από μια Γενική συνέλευση του Κ.Κ. Κίνας, όπου μπράβοι του κόμματος έκαναν σηκωτό, τον πρώην αρχηγό του κόμματος και τον πέταξαν έξω από την αίθουσα του Συνεδρίου! Ήταν μια δημόσια παράσταση βαθέως «συντροφικού μαχαιρώματος», συνηθισμένο πολύ και στον δικό μας αριστερό χώρο, με καρατομήσεις και εξαφανίσεις «συναγωνιστών» και «συντρόφων», και τέτοια τύχη είχε ο αρχηγός τους Ζαχαριάδης, ο Άρης, ο Σιάντος και πολλοί καπεταναίοι. Τα περιγράφει ο σύντροφος Θωμάς Δρίτσος, παλιός Ακροναυπλιώτης Αριστερός, στα βιβλία του «Τι τύχη σε περιμένει σύντροφε» και «Γιατί με σκοτώνεις σύντροφε».

- Οι Κινέζοι έκαναν μια ζωντανή παράσταση μέσα από το συνέδριο. Οι δικοί μας τους εξαφανίζουν και τους ξεχνούν. «Γιατί με σκοτώνεις σύντροφε», οι ίδιοι τα λένε και ομολογούν την εγκληματική τους ιδεολογία.

- Το καλάθι της επικαιρότητας έχει και μια άλλη σύνθετη από βάρβαρη διάσταση και εγκληματική ομολογημένη πρόθεση κατά της χώρας μας. Ο ιταμός Πούτιν που ισοπεδώνει με αφροσύνη και εγκληματική ενέργεια την Ουκρανία, κατέστρεψε ήδη το 50% των μονάδων παραγωγής ενέργειας, έχει κατ’ επανάληψη δηλώσει και απειλήσει, ότι δεν θα διστάσει να κάνει χρήση και πυρηνικών όπλων. Και η Μαρία Ζαχάροβα επικοινωνιακό στέλεχός του, έκανε υπαινιγμούς για εφαρμογή μέτρων και κατά της Ελλάδας που βοηθάει την Ουκρανία.

- Η ιστορία έχει καταγράψει και μια άλλη τέτοια απειλή κατά της Ελλάδας, την εποχή του Χρουστσόφ στη Σοβιετική Ρωσία. Το 1961 τον Αύγουστο, σε μια κρίση, δεν δίστασε να δηλώσει ότι «μπορεί να διατάξει να βομβαρδιστούν βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα χωρίς να φειστούν ούτε της Ακρόπολης. Είπε «οι βόμβες δεν θα φεισθούν ούτε του ελαιώνα ούτε της Ακρόπολης»!

- Το ίδιο σενάριο παίζει τώρα και ο συνεργάτης του Πούτιν Ερντογάν, με τη δοκιμή του πυραύλου του, δηλώνοντας μάλιστα με νόημα και προγονική βαρβαρότητα, ότι το βεληνεκές του ξεπερνά και την Αθήνα. Μάλιστα κάποιοι πρόθυμοι προοδευτικοί αναλυτές, ανέφεραν και δυνατότητες πλήξης της Πρέβεζας και της Κέρκυρας. Οι «Πουτινιστές» στην Ελλάδα σήμερα, που αντικαθιστούν τους παλιούς κομμουνιστές, συνοδοιπορούν με τον Πούτιν, όπως τότε οι Κομμουνιστές και οι Αριστερές συνιστώσες με τον Χρουστσόφ. Τώρα έχουν δίπλα τον Ερντογάν, να μετράει με τον διαβήτη στο χάρτη, ποιές πόλεις και ποια πολιτιστικά μνημεία μπορεί να σημαδέψει ο πύραυλός του. Το καλάθι της επικαιρότητας, αφαιρεί την ελπίδα και τις προσδοκίες από το καλάθι της νοικοκυράς, να αμβλύνει και να μετριάσει τις δυσάρεστες διατροφικές συνέπειες της ενεργειακής κρίσης.

- Με τέτοιες ακραίες διαστάσεις αυτών των επικοινωνιακών περιπτώσεων που φέρνει το καλάθι, δεν υπάρχει χώρος για να χωρέσει, τα όσα συμβαίνουν στην Ιταλία της Μελόνι και στη Βρετανία με τον μεγιστάνα του πλούτου Ινδό πρωθυπουργό, με μια μόνο αγωνία, να μας προκύψει σύντομα μια δική μας ομόλογη Μελόνι ή ένας ελληνοποιημένος Πακιστανός ή Αφρικανός υποψήφιος πρωθυπουργός.

- Να κλείσουμε αυτή την περιπλάνηση, με την καταγραφή, ότι και στις γιορτές του Έπους του 40, δεν υπήρξε νεώτερη από εξαμήνου δήλωση του Πρωθυπουργού, για τα τεράστια κοιτάσματα αερίου και πετρελαίου στο Δελβινάκι, ούτε ένα όμοιο γιοκ ανεμογεννήτριες στα ηρωικά βουνά του Πωγωνίου όπως ακούστηκε στην Αργιθέα.

 

zz Και οι περιπλανήσεις του μέτοικου συνεχίζονται…

ο  μέτοικος